středa 22. dubna 2020

Okurková omáčka

Okurková omáčka s vařeným hovězím masem


Okurková omáčka

  • 750 ml vývaru nebo vody
  • 200 g kyselých nakládaných okurek
  • 200 g 12% smetany
  • 85 g másla (50 na jíšku + 20 na okurky + 15 do omáčky)
  • 80 g cibule
  • 50 g hladké mouky 
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička octa
  • sůl, ocet, cukr - na dochucení


Maso a vývar

  • 800 g hovězího krku nebo plece nebo kýty
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 90 g mrkve (jedna větší)
  • 90 g celeru
  • 10 g soli (1 čajová vrchovatá lžička)
  • 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření


Jak na to  

- dát vařit mrkev a celer s cibulí, bobkovým listem, solí, celým pepřem a novým kořením
- do vroucí vody vložit maso, uvařit do měkka
- na másle a oleji usmažit cibulovou jíšku, přidat cukr a ocet, zalít vývarem nebo vodou
- 25 minut povařit, scedit
- do omáčky vmíchat smetanu a orestované nudličky kyselých okurek
- dochutit, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
.

Rychlá jednoduchá omáčka. 
Jestliže milujete koprovku, měla by vám chutnat, pakliže nesnášíte koprovku, mohla by vám chutnat.


Uvaření masa

Maso opláchneme, pokud je potřeba, svážeme ho do pevného tvaru provázkem.
Mrkev a celer očistíme, rozkrojíme je na větší kusy.
Nesloupnutou cibuli opláchneme a rozpůlíme ji.

Do většího hrnce dáme cibuli, mrkev a celer a nalijeme do něho 2 litry studené vody.
Přidáme bobkový list, sůl, celý pepř a nové koření.
Přivedeme k varu.

Do vroucí vody ponoříme maso.
Teplotu stáhneme, hrnec zakryjeme poklicí.
Maso vaříme hodinu až dvě doměkka.
Maso se ve vroucí vodě ihned zatáhne, chutě zůstanou uvnitř.
Kdybychom chtěli uvařit dobrý silný vývar, potřebujeme, aby se chuť masa pomalým zahříváním uvolňovala do vývaru, proto ho dáme do vody studené a pomalu zahříváme.

Měkké maso vyndáme z vývaru, zabalíme ho do alobalu, aby nechladlo.
Vývar scedíme, použijeme ho do omáčky.
Nebo z něj připravíme polévku.


Cibulová jíška

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme 50 gramů másla s jednou polévkovou lžíci oleje.

Do pánve nasypeme cibuli, okolo 8 minut ji na mírném plameni promícháváme.
Přisypeme mouku, mícháme.
Za zhruba 3 minuty budeme mít hotovou cibulovou jíšku.


Omáčka - povaření

Do jíšky vmícháme vrchovatou čajovou lžičku cukru.
Okolo minuty promícháváme.
Přilijeme čajovou lžičku octa a ještě pár vteřin mícháme.
Ocet se odpaří.

Jíšku zalijeme vlažným vývarem nebo vodou.
V případě přidání jenom vody, vmícháme jednu kávovou lžičku soli.
Bez zakrytí na mírném plameni 25 minut povaříme.
Často promícháváme.
Pokud chceme použít vývar z právě se vařícího masa, hrnec s jíškou odstavíme ze sporáku a za stálého míchání do jíšky nalijeme nejdříve 100 mililitrů studené vody a ihned přiléváme 650 mililitrů horkého vývaru.
Vrátíme na sporák.



Orestování okurek

Okurky nakrájíme na malé nudličky.
Na pánvi rozehřejeme 20 gramů másla.
Nasypeme pokrájené okurky, dvě až 3 minuty je na středním plameni promícháváme.
Vypneme.
Okurky zatím necháme na pánvi.


Omáčka - dokončení

  • Povařený základ omáčky scedíme.
  • Vrátíme na sporák, za stálého míchání přilijeme smetanu.
    Přisypeme orestované okurky.
    Malou část můžeme odložit stranou a přidat do talířů při servírování.

  • Omáčku dochutíme solí, cukrem a pokud je potřeba přikyselit, tak malým množstvím octa nebo láku z okurek.
  • Přivedeme k varu, vypneme.
    Na závěr vmícháme patnáctigramový kousek studeného másla.

Okurkovou omáčku nejčastěji podáváme s vařeným hovězím masem a bramborem nebo s knedlíkem  kynutýmhouskovým nebo hrnkovým.
Bezmasou variantu servírujeme s uvařeným vejcem.





TIP!  Při nákupu se mrkneme po okurkách osvědčených značek. Měly by být pevné a chuťově vyvážené.

TIP!  V masové verzi začneme připravovat omáčku tak 40 minut před dovařením masa.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat