pátek 19. srpna 2011

Dýňová polévka I.

Dýňová polévka


  • 1000 ml vývaru nebo kostka kuřecího bujónu
  • 750 g očištěné oloupané dýně
  • 200 ml 15% smetany
  • 25 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • k servírování zakysaná smetana, bílé pečivo, olivový, dýňový nebo lanýžový olej, dýňová semínka


Jak na to

- vydlabanou oloupanou pokrájenou dýni zalít v hrnci vývarem/vodou
- vmíchat sůl, rozmáčklý česnek, 30 minut povařit
- přidat utřené stroužky česneku, rozmixovat
- přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- přidat plátek másla
.

Příprava dýně

Dýni neboli tykev rozpůlíme.
Polévkovou lžící vydlabeme středovou část s jádry.
Odstraníme slupku.
Jádra a měkkou vatovou dužinu vyhodíme.
Pokud máme dýni hodně velkou, rozčtvrtíme ji, bude se nám lépe pracovat.

Slupka jde snadno odstranit škrabkou na brambory.

Dýni pokrájíme na kostky, dáme je do hrnce.
Zalijeme je jedním litrem vývaru nebo vody.
Vmícháme sůl, špetku pepře a jeden stroužek rozmáčklého česneku.
Pokud nemáme vývar, zalijeme vodou a rozdrobíme kostku kuřecího bujónu.


Uvaření

  • Přivedeme k varu.
  • Na mírném plameni 30 minut povaříme.
    Odstavíme.

  • Do polévky přidáme 2 stroužky utřeného česneku.
  • Rozmixujeme ji dohladka.
    Pár kostek uvařené dýně můžeme před rozmixováním odebrat a použít na ozdobení při servírování.

  • Vmícháme smetanu, podle potřeby přisolíme.
  • Přivedeme k varu, vypneme.
    Na závěr přidáme pro zjemnění 25gramový kousek studeného másla.

Porce polévky na talířích zakápneme dýňovým nebo lanýžovým olejem.
Můžeme je také doplnit kopečkem zakysané smetany, čerstvě mletým pepřem, dýňovými semínky nebo kostkami opečeného bílého pečiva.
Rohlík, housku nebo veku pokrájíme na menší kostky, na pánvi rozpustíme 25 gramů másla, zlehka opečeme.


TIP!  Můžeme připravit i variantu s rajčatovým protlakemnadivoko nebo s kořením garam masala.
A z části dýně můžeme upéct dýňový koláč nebo dýňový sladký chleba.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat