pátek 19. srpna 2011

Dýňová polévka I.

Dýňová polévka


  • 750 g očištěné oloupané dýně
  • 200 ml 15% smetany
  • 25 g másla
  • 1000 ml vývaru nebo kostka bujónu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • k servírování zakysaná smetana, bílé pečivo, olivový, dýňový nebo lanýžový olej, dýňová semínka


Jak na to

- vydlabanou oloupanou pokrájenou dýni zalít v hrnci vývarem/vodou
- vmíchat sůl, rozmáčklý česnek, 30 minut povařit
- přidat utřené stroužky česneku, rozmixovat
- přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- přidat plátek másla
.

Dýni neboli tykev rozpůlíme, lžící vydlabeme středovou část s jádry. Pokud máme dýni hodně velkou, rozčtvrtíme ji, bude se nám lépe pracovat.


Odstraníme slupku.
U čerstvé dýně to jde snadno škrabkou na brambory.
Dužinu pokrájíme na kostky.


V hrnci zalijeme 1000 mililitry vývaru nebo vody.
Pokud nemáme vývar, zalijeme vodou a rozdrobíme kostku bujónu.
Vmícháme sůl, špetku pepře a jeden stroužek rozmáčklého česneku.
Přivedeme k varu, na mírném plameni vaříme okolo 30 minut.
Odstavíme, přidáme 2 stroužky utřeného česneku, rozmixujeme dohladka.
Pár kostek uvařené dýně můžeme před rozmixováním odebrat a použít na ozdobení při servírování.
Vmícháme smetanu, podle potřeby přisolíme.
Přivedeme k varu, hned vypneme.
Na závěr přidáme pro zjemnění 25 g másla.

Do dýňové polévky se hodí opečené bílé pečivo.
Rohlík, housku nebo veku pokrájíme na menší kostky, na pánvi rozpustíme 25 g másla, zlehka opečeme.
Polévku v misce ozdobíme kopečkem zakysané smetany, čerstvým mletým pepřem, kostkami opečeného pečiva a dýňovými semínky.
Zakápneme olivovým, dýňovým nebo lanýžovým olejem.



TIP!  Můžeme připravit i variantu s rajčatovým protlakem, nadivoko nebo s kořením garam masala.
Anebo upéct dýňový koláč.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat