pátek 29. dubna 2011

Drobenkový koláč

Rychlý drobenkový koláč s ovocem


Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů.

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 125 g másla
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • ovoce čerstvé, mražené, kompotované
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vysypání a vymazání plechu

Jak na to  

- v míse dobře smíchat mouku, cukr a rozpuštěné máslo, odebrat 1 hrnek, dát stranou
- do drobenky v míse vmíchat prášek do pečiva, mléko a vejce
- nalít na vymazaný a vysypaný plech, poklást ovocem, posypat odloženou drobenkou
- péct 35 - 40 minut při 180 °C
.
Jeden z nejrychlejších a nejvděčnějších koláčů.

Na mírném plameni rozpustíme máslo, odstavíme, necháme zchladnout.
Stačí jen chvilku zahřát, dáme pozor na přepálení!
Čerstvé ovoce omyjeme a osušíme, kompotované zcedíme a necháme co nejvíce okapat. Mražené vyndáme z mrazáku, necháme částečně rozmrazit.
Velké ovoce jako švestky, broskve, meruňky pokrájíme na kousky. Borůvky, rybíz a ostatní drobné dáváme celé.
Plech potřeme olejem, vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse smícháme prosetou mouku, cukr a rozpuštěné vlažné máslo. Ze vzniklé drobenky odebereme 1 hrnek, dáme stranou.
K drobence v míse nejdříve vmícháme prášek do pečiva, pak mléko a vejce.
Dobře promícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Poklademe ovocem.
Pokud použijeme švestky, jablka nebo hrušky, můžeme lehce poprášit skořicí.
Rovnoměrně posypeme odloženou drobenkou, dáme péct.
Za 35 - 40 minut bude hotovo.









TIP!  250 g tvarohu smícháme s citronovou kůrou, 2 polévkovými lžícemi cukru krupice, 1 žloutkem a 2 polévkovými lžícemi rumu.
Lžičkou dáváme malé množství mezi ovoce.
Nebo na těsto rozetřeme.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat