čtvrtek 8. června 2023

Smažák

Smažák neboli Obalovaný smažený sýr


Základ

  • 30% Eidam vcelku
  • slunečnicový olej na smažení

Trojobal

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl


Jak na to  

- centimetrové plátky sýra jemně potřít studenou vodou, obalit v mouce, pak v prošlehaném, lehce osoleném vejci a nakonec ve strouhance
- ještě jednou obalit v prošlehaném vajíčku a ve strouhance
- osmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje do zlatova, každou stranu cca minutu 
- na pár vteřin položit na papírovou utěrku, ihned podávat
.

Obalovaný smažený sýr, hranolky nebo třeba brambory maštěné máslem a k tomu pořádná porce tatarské omáčky, to je jedna z největších klasik české kuchyně. Na jídelním lístku hospod a restaurací i v repertoáru nejedné domácnosti tato jednoduchá rychlovka málokdy schází.


Aby se povedlo

  • Ideální obsah tuku v sýru je mezi 30 a 40 %.
  • (Menší obsah způsobí, že se nebude táhnout, větší, že hodně poteče.)
  • Sýr musí být studený, žádné dlouhé ležení na kuchyňské lince před obalením a smažením.
  • (Klidně ho dáme na pár minut do mrazáku.)
  • Plátky by měly být 1 až 1,3 centimetru silné.
  • Po prvním obalení v trojobalu znovu obalíme ve vajíčku a strouhance.
  • (To je zásadní krok! Druhá vrstva zabrání vytečení sýra při smažení.)
  • Před vložením sýra na pánev musí být tuk pořádně rozpálený.
  • Tuku musí být dostatečné množství, měl by dosahovat k horní hraně sýra položeného na pánvi.
  • Smažíme zprudka a krátce okolo jedné minuty z každé strany.
  • Ihned po dosmažení a krátkém osušení na papírové utěrce servírujeme.


Příprava


  • Než začneme obalovat, musíme mít hotovou přílohu, tedy bramborovou kaši, uvařené brambory nebo třeba umíchaný zeleninový salát.
  • Hranolky nebo opečené brambory bychom měli dodělat těsně před položením obalených sýrů na pánev.
    Tatarka musí být také připravená předem.
    Pokud budeme dávat na talíř plátky citronu, rovněž si ho předkrájíme.

  • Připravíme klasický trojobal.
  • Do jedné misky nasypeme mouku.
    Ve druhé prošleháme vidličkou vejce, lehce ho osolíme.
    Do další misky nasypeme strouhanku.

  • Sýr nakrájíme na plátky silné 1 až 1,3 centimetru.
  • Do malé misky nalijeme studenou vodu.
    Vedle sporáku si připravíme prkýnko, položíme na něj kus papírové kuchyňské utěrky.

  • Do větší pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje.
  • Do výšky zhruba jednoho centimetru.
    Rozpálíme ho.


První obalení

  • V misce s vodou si namočíme prsty a plátek sýra na povrchu lehce potřeme.
  • Položíme ho do mouky, ze všech stran obalíme.
    Přebytečnou mouku, která se neuchytila oklepeme nad miskou.

  • Důkladně obalíme ve vajíčku.
  • Nad miskou necháme stéct.

  • Položíme do strouhanky.
  • Pečlivě s ní plátek sýra pokryjeme, rukou pevně přimáčkneme, aby se po celém povrchu "přilepila" do vajíčka.
    Nezapomeneme také na boky!
    Jemně oklepeme, aby opadaly neuchycené drobečky.


Druhé obalení

  • Obalené plátky sýra znovu ponoříme do vajíčka.
  • Opět nezapomeneme na boky.
    Necháme stéct.

  • Položíme do strouhanky a opět s ní pečlivě obalíme všechny strany.
  • Lehce oklepeme.


Smažení

  • Dvakrát obalené plátky sýra položíme na pánev do vyšší vrstvy rozpáleného oleje.
  • Hladina by měla dosahovat k horní hraně boků sýra, aby se smažením rychle zpevnily a tím zabránily vytečení sýry na pánev.

  • Po zhruba minutě obrátíme.
  • Druhou stranu smažíme také okolo jedné minuty do zlatova.
    Bude fajn, když během těchto zhruba 2 minut zvládneme nandat na talíře přílohu.

  • Hotový smažák ihned po vyndání z pánve položíme na tři až pět vteřin na papírovou kuchyňskou utěrku, vsákne se do ní přebytečný tuk.
  • Na utěrce může horký smažák strávit opravdu jen pár vteřin! Mohlo by se stát, že si rozteklý sýr v usmaženém obalu nějakou skulinku najde a na papírovou utěrku se přilepí.

Přendáme na připravený talíř s přílohou, podáváme.


TIP !  Od usmažení na pánvi po zahájení konzumace by mělo uběhnout jen pár vteřin, aby sýr neztratil na chuti a nezačal tuhnout. Proto by už před vložením obaleného sýru na pánev měla být hotová příloha. 

TIP!  Sýr nesmažíme do zásoby. 
Ale obalené neosmažené porce klidně zmrazíme.

TIP!  Můžeme obalit a osmažit i jiné druhy sýra, například Goudu, Olomoucké tvarůžky, Nivu, Hermelín, Camembert...
Mezi dva půlcentimetrové plátky sýra můžeme vložit kolečko salámu nebo šunky, pak je obalíme a osmažíme.

TIP!  Pro větší množství porcí je vhodné smažit na dvou pánvích současně, aby měli všichni u stolu svoji porci na talíři v jeden moment.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat