čtvrtek 1. prosince 2011

Bramborák

Bramborák


  • 600 g oloupaných brambor
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g strouhanky (4 polévkové lžíce)
  • 6 stroužků česneku 
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


Jak na to  

- najemno nastrouhané syrové brambory smíchat se strouhankou, vejci, nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kmínem, solí, pepřem a majoránkou
- smažit z obou stran dozlatova
.

Bramborák, nebo také kramflek, křapáč, cmunda, vošouch, báč, pampuch... 
Co kraj, to jiný název.
Můžeme je připravit samostatně jako večeři nebo jako přílohu k masovým jídlům, například ke gulášivepřovým nudličkám na pivu nebo k přírodním plátkům.


Těsto

Sloupnutou cibuli nakrájíme na malé kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Brambory oloupeme a opláchneme.
Na jemném slzičkovém struhadle nebo v robotu je nastrouháme.
Nastrouhané brambory smícháme se strouhankou, vejci, nakrájenou cibulí a utřeným česnekem.
Vmícháme jednu čajovou lžičku kmínu, jednu až dvě mletého pepře, jednu a půl lžičky soli a tři čajové lžičky v dlani rozedmuté majoránky.
Dobře promícháme.
Některé druhy brambor pustí po nastrouhání příliš velké množství vody. Část jí můžeme odebrat nebo přidáme o trochu více strouhanky, aby nebylo těsto tekuté.


Smažení

  • Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej.
  • Malou naběračkou nebo polévkovou lžící nabereme menší množství bramborákového těsta.
  • Přendáme ho na pánev a obrácenou stranou lžíce nebo sběračky ho rozetřeme do tenčí vrstvy.
  • Na středním plameni smažíme z obou stran dozlatova.
  • Každou stranu 2 až 3 minuty, záleží na tloušťce těsta.
  • Hotové bramboráky pokládáme na pár vteřin na papírový ubrousek, aby se z nich vsákl přebytečný tuk.

První usmažený bramborák ochutnáme a v případě potřeby těsto přisolíme nebo vmícháme více česneku.
Před smažením každého dalšího bramboráku na pánev přidáme malé množství sádla nebo oleje. 
Těsto v míse občas promícháme.

Bramboráky podáváme samostatně jako vydatný oběd nebo večeři.
Ale kouzlit s nimi lze jakkoli, ty větší můžeme servírovat přehnuté a naplněné masovou nebo zeleninovou směsí, jednu i druhou směs můžeme kombinovat třeba se strouhanými sýry, smaženými houbami, vejci vařenými nebo smaženými...
Malé bramboráčky připravené na lívanečníkové pánvi jsou zase velice efektní jako příloha místo knedlíků, rýže, brambor, těstovin...


TIP!  Do těsta můžeme přidat drobně pokrájenou uzeninu. Část brambor můžeme pro změnu chuti nahradit strouhanou mrkví, celerem, červenou řepou...





Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Zítra je budu dělat k obědu, tak jsem zvědavá, zda se mi tak skvěle povedou :)

    Udělám k tomu ještě omáčku na pánvi z kečupu, dám tam nakrájený párek (nebo kuřecí maso), cibuli a česnek.

    Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Šári, zkus příště místo kečupu rajčatový protlak nebo nakládaná rajčata. Nebo udělej kuřecí kostky na pánvi, jen posolit a posypat čerstvým pepřem a k tomu rajčatové čatný.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, děkuji :) nakonec jsem to udělala s čínou :)

    papa

    Šárka

    OdpovědětVymazat