čtvrtek 1. prosince 2011

Bramborák

Bramborák


  • 600 g oloupaných brambor
  • 1 větší cibule (120 g)
  • 2 vejce
  • 6 - 7 stroužků česneku (40 g)
  • 4 polévkové lžíce strouhanky (60 g)
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 3 čajové lžičky majoránky
  • 2 čajové lžičky mletého pepře
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení

Jak na to  

- najemno nastrouhané syrové brambory smíchat se strouhankou, vejci, nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kmínem, solí, pepřem a majoránkou
- smažit z obou stran dozlatova
.

Bramborák, nebo také kramflek, křapáč, cmunda, vošouch, báč, pampuch .... Co kraj, to jiný název.


Brambory oloupeme a na jemném struhadle nebo v robotu nastrouháme.
Přidáme vejce, strouhanku, kmín, sůl, pepř, majoránku, najemno nakrájenou cibuli a utřený/prolisovaný česnek.
Promícháme.


Na pánvi rozehřejeme tuk a pomocí obrácené lžíce nebo naběračky rozprostřeme v tenčí vrstvě bramborákové těsto.
Osmažíme z obou stran dozlatova.
Hotové bramboráky pokládáme na pár vteřin na ubrousek, vsákne se přebytečný tuk.
Podáváme jako samostatný chod, můžeme je také naplnit masovou nebo zeleninovou směsí.




TIP!  Na lívanečníkové pánvi můžeme připravit malé bramboráčky a podávat je jako přílohu k masům, například k vepřovým nudličkám na pivu nebo k přírodním plátkům.



Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Zítra je budu dělat k obědu, tak jsem zvědavá, zda se mi tak skvěle povedou :)

    Udělám k tomu ještě omáčku na pánvi z kečupu, dám tam nakrájený párek (nebo kuřecí maso), cibuli a česnek.

    Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Šári, zkus příště místo kečupu rajčatový protlak nebo nakládaná rajčata. Nebo udělej kuřecí kostky na pánvi, jen posolit a posypat čerstvým pepřem a k tomu rajčatové čatný.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, děkuji :) nakonec jsem to udělala s čínou :)

    papa

    Šárka

    OdpovědětVymazat