sobota 7. ledna 2012

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka


  • 5 vajec
  • 1 středně velká cibule (80 g)
  • 150 g jemného tvarohu nebo másla nebo pomazánkového másla
  • 100 g majonézy
  • 25 g plnotučné nebo dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř


Jak na to  

- vejce uvařit v osolené vodě natvrdo
- smíchat tvaroh/máslo s majonézou a hořčicí, osolit, opepřit
- oloupaná vejce a cibuli pokrájet, vše dobře smíchat
.


Uvaříme natvrdo vejce.
Vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou. Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu a na mírném ohni 9 - 10 minut vaříme.
Vody by mělo být akorát tolik, aby byla vejce ponořená.
Hned po uvaření dáme zchladit do vody studené.

V míse důkladně rozmícháme tvaroh nebo máslo s hořčicí a majonézou na hladkou hmotu.
Natvrdo uvařená vejce oloupeme a společně s cibulí nakrájíme na kostičky.
Vše dobře smícháme.
Osolíme, podle chuti opepříme.

Podáváme s chlebem nebo pečivem, třeba doma upečeným. Ozdobíme petrželkou, pažitkou nebo jarní cibulkou.



TIP!  Pomazánku můžeme různě obměňovat. Přidáme nadrobno nakrájenou kyselou okurku, měkký salám, nakládanou papriku. Pro zjemnění můžeme také vmíchat 2 - 3 čajové lžičky zakysané smetany.
Nebo smícháme pouze majolku s hořčicí a nadrobno nakrájenými vařenými vejci.

TIP!!  Vejce můžeme také rozdělit. Žloutky utřeme společně se základem a pak vmícháme samotné nakrájené bílky.



!  Vařená vejce se připravují na 3 způsoby:

- naměkko (bílek je rosolovitý, žloutek tekutý) - vaříme 2,5 - 3 minuty
- nahniličku (bílek je měkčí, ale drží tvar, žloutek hodně měkký, až polotekutý) - vaříme 4 - 5 minut
- natvrdo (bílek i žloutek jsou v pevném, tuhém stavu) - vaříme 9 - 10 minut
 (doba varu záleží na velikosti vajec)

Dáme pozor na převaření. Pokud na vajíčka zapomeneme a budeme vařit příliš dlouho, nebudou vypadat hezky - převařená vejce nedrží pohromadě (bílek se odděluje od žloutku) a také čím déle je necháme vařit, tím horší bude mít žloutek barvu. Od šedé až po zelenomodrou.

!  Pokud se nám pomíchají vejce syrová a uvařená, snadno je rozeznáme pomocí roztočení na rovné ploše. Vařené se bude točit rychle, syrové pomalu a nepravidelně.
(a také při hodu uvařené doletí dál :-))

!  Při přípravě vajec naměkko a nahniličku vkládáme do vroucí vody.

!  Aby vejce při vaření nepraskla, dáme do vody sůl nebo ocet. Můžeme také před vařením propíchnout ostrým předmětem (stačí miniaturní dírka) na špičce skořápky. Pozor také na příliš studená vajíčka, po vyndání z ledničky je necháme chvíli stát v pokojové teplotě.
(a stejně nám někdy nějaké praskne)

!  Po uvaření vejce rychle zchladíme studenou vodou, půjdou lépe loupat. Čím je vejce čerstvější, tím hůř se loupe. Pokud na špičce odstraníme kousek skořápky a do vajíčka foukneme, oddělíme bílou blanku a loupání půjde snadněji. 

!  Vejce uchováváme při stálé teplotě v rozmezí 5 - 10 °C, chráněné před sluncem, špičkou dolů. Spotřebovat bychom je měli do 1 měsíce od data snášky.

!  Při krájení vajec na ozdobu (např. na chlebíčky) lehce potřeme struny kráječe olejem, na řezu se vejce nebude drolit.

!  Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu a vložíme neuvařené vejce (nerozbité, se skořápkou).
Nejčerstvější klesne rychle ke dnu, kde zůstane ležet. Staré se bude vznášet u hladiny.
Čím více se bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.
Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím použijeme syrové. Například jako doplněk tatarského bifteku, při přípravě italského tiramisu ...
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití za syrova.
Jakmile bude nad polovinou, pro jistotu použijeme pouze pro pokrmy s tepelným zpracováním.

!  Čerstvost zjistíme také po rozklepnutí. U čerstvého vejce se bílek neroztéká, kolem žloutku tvoří pevný kruh.

!  Často nám po různých přípravách pokrmů zbývají samotné syrové bílky. Při dalším použití je pak těžko počítáme, pro orientaci - 1 syrový bílek váží cca 30 - 33 gramů.




2 komentáře:

  1. Moc krásně sesumírované rady a tipy na zacházení s vejci. Díky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář, udělal mně radost!

      Vymazat