pátek 10. června 2011

"Perník" z kefíru

"Perník" z kefíru


Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 

  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Varianta k dozdobení 
  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 polévková lžíce cukru moučky (nemusí být) 
  • strouhaný kokos, čokoláda, mleté ořechy...


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 150 °C, ještě cca 20 minut péct 
.

Příprava

Na plech nalijeme 1 polévkovou lžíci oleje, mašlovačkou potřeme dno i boky plechu.
Nasypeme 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky a mírným třesením a nakláněním pokryjeme celý plech.
Přebytečnou strouhanku/mouku vysypeme. 
Místo vymazání a vysypání můžeme plech vyložit pečicím papírem. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto a pečení

V míse důkladně smísíme prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem.
Pak teprve přidáme kefír a olej.
Krabičku nebo lahev od kefíru vypláchneme 1 polévkovou lžící studené vody, nalijeme do mísy.

Pořádně promícháme dohladka, stačí vařečkou.
Opravdu nepoužijeme vejce!

Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme.
Dáme péct.

Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších přibližně 20 minut.
Správné upečení vyzkoušíme pomocí špejle. 
Zapíchneme a pokud je po vytažení čistá, je hotovo.


Varianty zdobení

Perník je výborný samotný, bez zdobení.
Ale můžeme ho vylepšit:

  • povrch perníku ozdobíme čokoládovou polevou, šlehačkou, ovocem...
  • nebo jen poprášíme cukrem moučkou
  • můžeme také podélně rozkrojit a promazat marmeládou nebo krémem nebo nutellou
  • na potření můžeme také použít ganache ze zakysané smetany: zakysanou smetanu zahřejeme ve vodní lázni, přidáme čokoládu a podle chuti cukr moučku. Po důkladném rozpuštění potřeme povrch vychladlého perníku a můžeme ještě posypat kokosem nebo strouhanou čokoládou nebo mletými ořechy 

TIP!  Krájíme až po vychladnutí. Co hned nesníme, dáme na tác nebo necháme na plechu a zakryjeme alobalem nebo fólií.
Vydrží vláčný několik dní.

TIP!  Ze stejného těsta můžeme po upečení vykrojit a ozdobit malé dortíky.




Přejít na seznam receptů

1 komentář:

  1. Hello, my name is Mayuna Takagi, belonging to TV production in Japan.
    I am looking for the photo of perník to introduce it on our TV program now. So, Could you give us a permission to use the photo on your website?

    I'm looking forward to hearing from you.
    Could you reply to the following address? yuna7240310@gmail.com

    best regards,

    Mayuna

    OdpovědětVymazat