pátek 10. června 2011

"Perník" z kefíru

"Perník" z kefíru


Rozpis je pro plech velikosti 30x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 

  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 150 °C, ještě cca 20 minut péct 
.

Na plech nalijeme 1 polévkovou lžíci oleje, mašlovačkou rozetřeme po celé ploše, včetně boků.
Nasypeme 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky a mírným třesením a nakláněním pokryjeme celý plech.
Přebytečnou strouhanku/mouku vysypeme. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse důkladně smísíme prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem.
Pak teprve přidáme kefír a olej.
Krabičku nebo lahev od kefíru vypláchneme 1 polévkovou lžící studené vody, nalijeme do mísy.
Pořádně promícháme dohladka, stačí vařečkou.
Opravdu nepoužijeme vejce!
Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme. Dáme péct.
Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 20 minut.
Správné upečení vyzkoušíme pomocí špejle. Zapíchneme a pokud je po vytažení čistá, je hotovo.



Ozdobíme čokoládovou polevou, šlehačkou, ovocem... Nebo jen poprášíme cukrem moučkou.
Můžeme také rozkrojit a namazat marmeládou nebo krémem.
Výborný je i samotný, bez zdobení.



TIP!  Krájíme až po vychladnutí. Co hned nesníme, dáme na tác nebo necháme na plechu a zakryjeme alobalem nebo fólií. Vydrží vláčný několik dní.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat