čtvrtek 14. prosince 2023

Krémová omáčka se zeleným pepřem

Krémová pepřová omáčka


Rozpis pro 3 až 4 porce, podávané jako příloha ke grilovanému nebo pečenému masu.
Rozpis je pro přípravu omáčky na výpeku v pánvi po opečení masa. Pro případ, kdy maso připravujeme na grilu, ne na pánvi, tudíž nemáme k dispozici výpek, připravíme ji podle postupu v TIP!


  • 150 ml 30 - 35% smetany
  • 150 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 100 ml koňaku nebo brandy nebo červeného vína
  • 10 g másla
  • 2 - 3 polévkové lžíce mírně rozdrcených kuliček černého pepře nebo scezeného nakládaného zeleného pepře
  • 1 čajová lžička medové hořčice
  • sůl


Jak na to

- do pánve po opečení masa přidat medovou hořčici, minutu míchat
- zalít koňakem nebo brandy, minutu povařit
- přilít vývar, okolo 3 minut povařit
- přilít smetanu, vmíchat pepř, 3 - 4 minuty povařit
- vypnout, vmíchat plátek studeného másla
.

Jedna z nejvděčnějších omáček, která výborně doplní hovězí nebo vepřové steaky, pečené maso, ale i ryby nebo zeleninu. Než si maso před podáváním odpočine, budeme ji mít připravenou. 


Příprava

  • Pokud máme vývar připravený z bujonové kostky, ochutnáme ho, aby nebyl příliš slaný. 
  • Při vyšší slanosti ho naředíme vodou.
    Kuličky černého pepře nahrubo rozdrtíme v hmoždíři nebo je dáme do sáčku a párkrát ťukneme paličkou na maso.
    Pokud místo černého pepře použijeme zelený nakládaný, scedíme ho.
    Po dodělání masa, které jsme zabalili a dali odpočinout, pánev nemyjeme, necháme ji na sporáku.

Uvaření

  • Na pánev dáme jednu čajovou lžičku medové hořčice.
  • Půl až jednu minutu na mírném plameni mícháme.
    Přilijeme koňak nebo brandy, v případě nouze může být i červené víno.
    Mícháme a uvolňujeme drobné přípeky z pánve.

  • Za zhruba minutu přilijeme vývar.
  • Přivedeme k varu.
    Za občasného promíchání okolo 3 minut na středním plameni povaříme.

  • Za stálého míchání přilijeme malým pramínkem smetanu.
  • Vmícháme pepř.
    Na středním plameni 3 až 4 minuty povaříme.
    Podle potřeby přisolíme.
    Z nádoby, do které jsme odložili hotové maso, přilijeme šťávu, kterou při odpočívání pustilo.
    Vypneme, do horké omáčky vmícháme desetigramový kousek studeného másla.


TIP!  S kuličkami černého pepře bude omáčka víc ostrá, se zelenými nakládanými je jemnější.

TIP!  Pro dochucení můžeme vmíchat jednu až dvě čajové lžičky láku z nakládaného peře.

TIP!  Pro přípravu omáčky v případě, kdy nemáme k dispozici pánev s výpekem, budeme potřebovat navíc k rozpisu výše:

  • 15 g másla
  • 2 střední šalotky
  • 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje

Šalotku nakrájíme na velice drobné kostičky.
Na pánvi zahřejeme plátek másla s jednou polévkovou lžící oleje.
Nasypeme pokrájenou šalotku.
Okolo 2 minut ji na středním plameni restujeme.
Dále již postupujeme podle receptu.
Před přidáním smetany a pepře můžeme omáčku scedit nebo rozmixovat, to pro případ, že bychom v ní nechtěli mít drobné kousky šalotky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat