Krémová pepřová omáčka
Rozpis je pro přípravu omáčky na výpeku v pánvi po opečení masa. Pro případ, kdy maso připravujeme na grilu, ne na pánvi, tudíž nemáme k dispozici výpek, připravíme ji podle postupu v TIP!
Šalotku nakrájíme na velice drobné kostičky.
- 150 ml 30 - 35% smetany
- 150 ml hovězího vývaru nebo vody
- 100 ml koňaku nebo brandy nebo červeného vína
- 10 g másla
- 2 - 3 polévkové lžíce mírně rozdrcených kuliček černého pepře nebo scezeného nakládaného zeleného pepře
- 1 čajová lžička medové hořčice
- sůl
Jak na to
- do pánve po opečení masa přidat medovou hořčici, minutu míchat
- do pánve po opečení masa přidat medovou hořčici, minutu míchat
- zalít koňakem nebo brandy, minutu povařit
- přilít vývar, okolo 3 minut povařit
- přilít smetanu, vmíchat pepř, 3 - 4 minuty povařit
- vypnout, vmíchat plátek studeného másla
- přilít smetanu, vmíchat pepř, 3 - 4 minuty povařit
- vypnout, vmíchat plátek studeného másla
.
Jedna z nejvděčnějších omáček, která výborně doplní hovězí nebo vepřové steaky, pečené maso, ale i ryby nebo zeleninu. Než si maso před podáváním odpočine, budeme ji mít připravenou.
Příprava
- Pokud máme vývar připravený z bujonové kostky, ochutnáme ho, aby nebyl příliš slaný. Při vyšší slanosti ho naředíme vodou.
Kuličky černého pepře nahrubo rozdrtíme v hmoždíři nebo je dáme do sáčku a párkrát ťukneme paličkou na maso.
Pokud místo černého pepře použijeme zelený nakládaný, scedíme ho.
Po dodělání masa, které jsme zabalili a dali odpočinout, pánev nemyjeme, necháme ji na sporáku.
Uvaření
- Na pánev dáme jednu čajovou lžičku medové hořčice. Půl až jednu minutu na mírném plameni mícháme.
Přilijeme koňak nebo brandy, v případě nouze může být i červené víno.
Mícháme a uvolňujeme drobné přípeky z pánve.
- Za zhruba minutu přilijeme vývar. Přivedeme k varu.
Za občasného promíchání okolo 3 minut na středním plameni povaříme.
- Za stálého míchání přilijeme malým pramínkem smetanu. Vmícháme pepř.
Na středním plameni 3 až 4 minuty povaříme.
Podle potřeby přisolíme.
Z nádoby, do které jsme odložili hotové maso, přilijeme šťávu, kterou při odpočívání pustilo.
Vypneme, do horké omáčky vmícháme desetigramový kousek studeného másla.
TIP! S kuličkami černého pepře bude omáčka víc ostrá, se zelenými nakládanými je jemnější.
TIP! Pro dochucení můžeme vmíchat jednu až dvě čajové lžičky láku z nakládaného peře.
TIP! Pro přípravu omáčky v případě, kdy nemáme k dispozici pánev s výpekem, budeme potřebovat navíc k rozpisu výše:
- 15 g másla
- 2 střední šalotky
- 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje
Šalotku nakrájíme na velice drobné kostičky.
Na pánvi zahřejeme plátek másla s jednou polévkovou lžící oleje.
Nasypeme pokrájenou šalotku.
Okolo 2 minut ji na středním plameni restujeme.
Dále již postupujeme podle receptu.
Před přidáním smetany a pepře můžeme omáčku scedit nebo rozmixovat, to pro případ, že bychom v ní nechtěli mít drobné kousky šalotky.
Žádné komentáře:
Okomentovat