pátek 30. května 2014

Žravé řezy

Řezy zvané žravé


Rozpis je pro plech velikosti 30 x 40 centimetrů. 


Těsto na piškot

  • 180 g cukru krupice
  • 5 ks větších vajec
  • 5 polévkových lžic horké vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • rozkrojený citron na vymazání mísy pro šlehání sněhu
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na vymazání plechu
  • 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vysypání plechu


Smetanová náplň

  • 200 g  40% šlehačky (1 kelímek)
  • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 2x 314g konzerva kompotovaného ovoce - mandarinky, ananas, jahody...
  • 50 g cukru moučky


Pudinková poleva

  • 2 ks vanilkového pudinku
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • zcezená šťáva z kompotů doplněná vodou na 750 ml

Jak na to  

- ušlehat žloutky s cukrem, přidat horkou vodu a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva
- do směsi jemně vmíchat ušlehaný tuhý sníh
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- 5 minut péct při 180 °C , teplotu snížit na 150 °C, dopéct 5 - 7 minut
- zakysané smetany smíchat s cukrem moučkou a pokrájeným zcezeným ovocem, spojit s dotuha vyšlehanou šlehačkou, natřít na vychladlý piškot
- šťávu z kompotu dolít studenou vodou na 750 ml, smíchat s pudinkem a cukrem, povařit
- po částečném vychladnutí nalít a rozetřít
.

Jednoduchá geniální klasika s opravdu výstižným názvem. 


Příprava

Nejdříve rozděláme konzervy s kompotem, aby mělo ovoce dostatek času na okapání.
Na hrnec posadíme cedník, nalijeme do něho celý obsah plechovek. 
V žádném případě šťávu z kompotu nevyléváme, budeme ji potřebovat!

Plech potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo ho vyložíme pečicím papírem.
Naváženou mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.
Můžeme použít i mouku polohrubou.

Připravíme 2 mísy.
Tu, ve které budeme šlehat sníh, vytřeme rozpůleným citronem.

Smetanu nevyndáváme z lednice, pro ušlehání ji potřebujeme mít co nejvíce studenou. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto na piškot

Pečlivě oddělíme bílky od žloutků, bílky dáváme do mísy vytřené citronem.

Do mísy ke žloutkům přisypeme cukr a pomocí ručního robotu vyšleháme do hustší světlé hmoty.
Zabere nám to 4 až 5 minut.

Otáčky snížíme na minimum.
Nejdříve všleháme horkou vodu a pak po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Důkladně omyjeme a osušíme šlehací metly.
K bílkům přidáme špetku soli a začneme šlehat.
Nejdříve na malé otáčky, postupně můžeme přidávat na rychlosti.

Za 8 - 10 minut budeme mít hotový tuhý sníh.
Sníh ihned lehce vmícháme ke žloutkovému základu. 
U piškotových těst je jemnost a rychlost důležitá. 
Ušlehaný sníh hned zpracujeme, potřebujeme udržet uvnitř co nejvíce vzduchu. 
Díky němu moučník při pečení vyběhne a bude kyprý.


Upečení piškotového základu

Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech.
Ihned dáme péct do rozehřáté trouby.

Po 5 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
Celkem pečeme 10 - 12 minut. 
Správně upečený piškot bude zbarvený dozlatova, lehce se bude odtahovat od stěn plechu. 
Pokud do středu zapíchneme špejli, bude po vytažení čistá, bez kousků neupečeného těsta.

Upečený piškot necháme vychladnout.




Smetanová náplň

Dobře okapané ovoce nakrájíme nadrobno, v míse ho smícháme se zakysanou smetanou.
Přidáme prosetý cukr moučku a vše dobře promícháme.

Z lednice vyndáme smetanu, nalijeme ji do studené mísy.
Při středních otáčkách ji ušleháme do tuha.
Za 3 - 4 minuty bude šlehačka hotová. 
Hlídáme, abychom z ní přešleháním nevyrobili máslo! 
Bylo by výborné, ale to teď nepotřebujeme.

Hotovou šlehačku zlehka vmícháme k zakysané smetaně smíchané s ovocem.
Směsí potřeme upečený vychladlý piškotový plát.
Roztíráme ji až těsně ke krajům, aby nebyly mezi piškotem a plechem mezery.
Natekla by do nich poleva.

Odložíme do chladna.


Pudinkové želé

Ke zcezené šťávě z kompotu dolijeme studenou vodu na celkové množství 750 mililitrů.
Vmícháme pudink a cukr.

Za stálého míchání přivedeme k varu, na mírném plameni 2 minuty povaříme.

Odstavíme, necháme částečně vychladnout, promícháváme.
Ideální teplota pro další použití je 50 - 55 °C.
Pokud bychom polevu nalili příliš horkou, smíchala by se smetanovou náplní, pokud by už byla hodně zchladlá, nešla by rozetřít, ihned by ztuhla a povrch by byl hodně hrbolatý. 

Pudinkovou směs nalijeme na smetanovou vrstvu, stěrkou ji rychle opatrně rozetřeme.
Moučník necháme v chladu ztuhnout a rozležet.










TIP!  Do mouky můžeme vmíchat 1 čajovou lžičku kurkumy, piškot bude mít lepší barvu.

TIP!  Ovoce můžeme urovnat na rozetřenou smetanovou náplň a zalít polevou (místo pokrájení a smíchání se smetanou).


 Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Vypadají krásně, také děláme a moc nám chutnají. Eva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji.
      Tyhle řezy nezklamou, jsou rychle hotové a mizí rychlostí blesku.

      Smazat