pátek 1. července 2011

Vepřové na paprice

Vepřová plec na paprice


  • 500 g vepřové plece
  • 375 g 12% sladké smetany (1 kelímek)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 polévkové lžíce polohrubé nebo hladké mouky
  • 2 střední cibule
  • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- osmahnout cibuli, nasypat maso, krátce zprudka orestovat
- vmíchat sůl, pepř a kmín, na mírném plameni dusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat papriku, zalít vodou, 20 minut vařit doměkka
- zahustit moukou rozmíchanou ve smetaně, 10 - 15 minut povařit
.

Restování cibule a masa

Sloupnutou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Vepřovou plec opláchneme studenou vodou.
Dobře ji osušíme a nakrájíme na kostky.

  • V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo.
  • Nasypeme cibuli, 8 až 10 minut ji na mírném plameni restujeme.
  • Na zezlátlou cibuli přidáme na kostky nakrájenou plec.
  • Zvýšíme teplotu.
  • Maso zprudka krátce opečeme dohněda.
  • Vmícháme jednu čajovou lžičku soli, jednu kávovou kmínu a půl kávové lžičky mletého pepře.


Dušení 

Snížíme teplotu, hrnec nezakrýváme.
Občas promícháme.
Za 10 až 15 minut se vyvaří voda, kterou maso pustilo.
Na dně hrnce zbude jenom tuk a maso se začne lehce přichytávat.

Vmícháme papriku.
Ihned ji zalijeme 750 mililitry horké vody nebo vývaru.
Se zalitím neotálíme, aby paprika při delším smažení nezhořkla.

Přivedeme k varu, hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni podusíme okolo 20 minut do měkka.


Zahuštění

Ve smetaně důkladně rozmícháme 2 zarovnané polévkové lžíce mouky.
Směs za stálého míchání vlijeme do hrnce.
Pokud si chceme být jistí, že se z mouky v omáčce nevytvoří hrudky, vlijeme ji přes cedník.
Ještě 10 až 15 minut povaříme.
Podle potřeby přisolíme.

Vepřovou plec na paprice podáváme s knedlíkem kynutýmhouskovým nebo hrnkovým.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat