středa 23. listopadu 2011

Vepřová játra na červeném víně

Vepřová játra na červeném víně


  • 750 g vepřových jater
  • 350 ml červeného vína
  • 200 g cibule (2 střední)
  • 100 g špeku nebo slaniny bez kůže
  • 10 g másla
  • 6 větších stroužků česneku 
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 zarovnaná polévková lžíce polohrubé mouky
  • sůl, kmín, pepř


Jak na to  

- odblaněná játra pokrájet na nudličky
- na oleji/sádle rozpustit špek, osmahnout cibuli, vmíchat plátky česneku
- krátce a zprudka orestovat játra, opepřit, okmínovat, zalít vínem, 15 minut dusit zakryté
- odkrýt, osolit, 5 minut povařit, vmíchat česnek
- ev. přidat vodu, zahustit, povařit
.

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Špek nebo slaninu na kostičky.

Játra opláchneme studenou vodou.
Osušíme je a odblaníme.
Ostrým nožem odstraníme všechny bílé části.
Nakrájíme je na nudličky.


Restování

V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo.
Přidáme pokrájený špek.
Na mírném plameni ho okolo 4 minut promícháváme.

Přisypeme cibuli, 6 až 8 minut restujeme.
Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme 5 pokrájených stroužků česneku.
Pár vteřin promícháváme.

Zvýšíme teplotu.
Do hrnce přidáme játra, krátce je ze všech stran opečeme.
Mícháme.
Po dvou třech minutách se vyvaří voda a játra se začnou přichytávat ke dnu hrnce.


Podušení

K játrům vmícháme zarovnanou čajovou lžičku kmínu a půl až jednu lžičku mletého pepře.
Zalijeme je vínem.
Přivedeme k varu, půl minuty promícháváme.

Snížíme teplotu, hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 10 až 15 minut do měkka.


Dokončení

Dokončení si vybereme ze dvou variant:

  • Bez omáčky
  • Játra osolíme a ještě 5 minut je povaříme bez zakrytí.
    Těsně před vypnutím přidáme stroužek česneku pokrájený na plátky.
    Na závěr vmícháme kousek studeného másla pro zjemnění chuti.

  • S omáčkou
  • Ve 300 mililitrech studené vody pečlivě rozmícháme jednu zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé nebo hladké mouky, vlijeme ji k játrům, důkladně mícháme. 
    Osolíme, přivedeme k varu, na mírném plameni 15 minut povaříme.
    Občas promícháme.
    Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, můžeme přidat stroužek česneku.
    Na závěr vmícháme kousek studeného másla.

Játra podáváme s vařeným nebo opečeným bramborem, rýží, hranolky, pečivem...


TIP!  Játra nikdy nesolíme předem, ztvrdla by.





Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. S rumělcem ve tváři se přiznám, že jsem si recept lehce upravila použitím sádla místo oleje, přidáním hříbků a divokého koření a jídlo je opravdu výborné. Skvělá inspirace a důkaz, že víno do kuchyně bezesporu patří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to děkuji za inspiraci, houby příště určitě vyzkouším!

      Vymazat