středa 23. listopadu 2011

Vepřová játra na červeném víně

Vepřová játra na červeném víně


  • 750 g vepřových jater
  • 100 g špeku nebo slaniny bez kůže
  • 2 větší cibule (200 g)
  • 6 větších stroužků česneku (45 g)
  • 350 ml červeného vína
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 zarovnaná polévková lžíce polohrubé mouky
  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 - 2 čajové lžičky soli


Jak na to  

- odblaněná játra pokrájet na nudličky
- na oleji/sádle rozpustit špek, osmahnout cibuli, vmíchat plátky česneku
- krátce a zprudka orestovat játra, opepřít, okmínovat, zalít vínem, 15 minut dusit zakryté
- odkrýt, osolit, 5 minut povařit, vmíchat česnek
- ev. přidat vodu, zahustit, povařit
.

Játra opláchneme studenou vodou, osušíme a odblaníme.
Ostrým nožem odstraníme všechny bílé části.
Nakrájíme na nudličky.
Cibuli a špek/slaninu nakrájíme na kostičky, česnek na plátky.



V hrnci rozehřejeme olej/sádlo, 4 - 5 minut necháme na mírném ohni rozpustit špek.
Přisypeme cibuli, 6 - 8 minut restujeme.
Jakmile začne cibule zlátnout, vložíme 5 pokrájených stroužků česneku a okolo 10 vteřin promícháváme.
Zvýšíme teplotu, játra krátce orestujeme, mícháme.
V momentě, kdy se začnou přichytávat ke dnu hrnce, opepříme, okmínujeme a zalijeme červeným vínem tak, aby nebyla zcela ponořená.
Zakryjeme poklicí, na mírném ohni dusíme 15 minut.
Játra by měla být skoro měkká.




Zvolíme variantu k podávání - s omáčkou nebo bez.

Bez omáčky

Osolíme a ještě 5 minut povaříme bez zakrytí. Těsně před vypnutím přidáme stroužek česneku pokrájený na plátky.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem, na závěr vmícháme kousek másla pro zjemnění chuti.
Podáváme s vařeným bramborem, hranolky, pečivem (co takhle zkusit domácí housky).


Pokud dáváme přednost variantě s omáčkou

Ve 300 mililitrech studené vody pečlivě rozmícháme 1 zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé mouky, vlijeme k játrům, důkladně mícháme.
Osolíme, na mírném ohni povaříme 15 minut zakryté poklicí, občas promícháme.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem. Můžeme přidat stroužek česneku.
Podáváme s rýží nebo vařeným bramborem.
Pro pikantnost můžeme na talíři ozdobit feferonkou.


TIP!  Játra nikdy nesolíme předem, ztvrdla by.

TIP!!  Zajímavý článek o výživové hodnotě jater si můžete přečíst zde.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. S rumělcem ve tváři se přiznám, že jsem si recept lehce upravila použitím sádla místo oleje, přidáním hříbků a divokého koření a jídlo je opravdu výborné. Skvělá inspirace a důkaz, že víno do kuchyně bezesporu patří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to děkuji za inspiraci, houby příště určitě vyzkouším!

      Vymazat