Rychlá rajská omáčka z rajčatového protlaku
Rajská omáčka z rajčatového protlaku s hrnkovým knedlíkem |
- 500 ml vývaru nebo vody nebo kostka hovězího bujonu
- 120 g rajčatového protlaku
- 10 g másla
- 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 1 bobkový list
- 1 čajová lžička tymiánu
- špetka skořice
- cukr, šťáva z citronu
- sůl
Cibulová jíška
- 40 g cibule (1 menší)
- 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
- 10 g másla
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
Jak na to
- na oleji zpěnit cibuli, zasypat moukou, přidat máslo, připravit světlou jíšku
- vmíchat koření a rajčatový protlak
- zalít vývarem/vodou, osolit, 20 minut povařit
- vmíchat špetku skořice, dochutit, podle potřeby okyselit šťávou z citronu
- přecedit, položit kousek másla, promíchat
.
- na oleji zpěnit cibuli, zasypat moukou, přidat máslo, připravit světlou jíšku
- vmíchat koření a rajčatový protlak
- zalít vývarem/vodou, osolit, 20 minut povařit
- vmíchat špetku skořice, dochutit, podle potřeby okyselit šťávou z citronu
- přecedit, položit kousek másla, promíchat
.
Cibulová jíška
Cibuli sloupneme a nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme olej.
Přidáme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 4 minut promícháváme.
Na mírném plameni ji okolo 4 minut promícháváme.
Cibule zesklovatí.
Vmícháme dvě polévkové lžíce hladké mouky a desetigramový kousek másla.
Teplotu nezvyšujeme.
Za 3 až 4 minuty budeme mít hotovou cibulovou jíšku.
Povaření
- Do jíšky nasypeme 3 čajové lžičky cukru, minutu promícháváme. Přidáme rajčatový protlak, vmícháme pepř, nové koření, tymián a bobkový list.
Dvě minuty restujeme.
- Zalijeme půl litrem studeného nebo vlažného vývaru. Přivedeme k varu, mícháme, aby se nenadělaly hrudky!
Vmícháme půl až jednu čajovou lžičku soli.
Pokud nemáme vývar, zalijeme čistou vodou, do které můžeme rozdrobit kostku bujonu.
Vývar nebo bujon omáčku částečně osolí, tak pokud jedno nebo druhé použijeme, před osolením ochutnáme a množství soli upravíme.
- Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí. Za občasného promíchání 15 až 20 minut povaříme.
Vmícháme na špičku nože mleté skořice.
- Omáčku si chuťově vymazlíme. Podle potřeby přisolíme, přisladíme nebo přidáme tymián, podle chuti přikyselíme pár kapkami šťávy z citronu.
Vypneme.
Dokončení
Omáčku přecedíme.
Prázdný hrnec propláchneme 2 až 3 polévkovými lžícemi vroucí vody a také přelijeme přes síto.
Položíme na ni desetigramový plátek studeného másla, necháme ho rozpustit.
Promícháme.
Položíme na ni desetigramový plátek studeného másla, necháme ho rozpustit.
Promícháme.
Rajskou omáčku podáváme s knedlíkem kynutým, houskovým nebo hrnkovým, můžeme použít i rýži nebo těstoviny.
TIP! Rajská omáčka je často podávána se sekanou.
Pokud ji použijeme v této kombinaci, při přípravě ubereme jednu lžičku cukru.
TIP! Můžeme uvařit také složitější variantu s hovězím masem.
TIP! Místo rajčatového protlaku můžeme použít dobrá konzervovaná rajčata nebo kombinovat protlak a rajčata.
Můžeme použít i čerstvá rajčata. Před použitím je spaříme a sloupneme slupku.
A pokud jsou chuťově nevýrazná, použijeme i rajčatový protlak.
Přejít na seznam receptů
A pokud jsou chuťově nevýrazná, použijeme i rajčatový protlak.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat