sobota 19. listopadu 2011

Rajská omáčka z rajčatového protlaku

Rychlá rajská omáčka z rajčatového protlaku

Rajská omáčka z rajčatového protlaku s hrnkovým knedlíkem

  • 120 g rajčatového protlaku
  • 1 menší cibule (40 g)
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 3 čajové lžičky cukru
  • špetka skořice
  • 500 ml vývaru nebo vody nebo kostka hovězího bujonu
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky (40 g)
  • 10 + 10 g másla 
  • šťáva z citronu (podle chuti) 

Jak na to  

- na oleji zpěnit cibuli, zasypat moukou, přidat máslo, připravit světlou jíšku
- vmíchat koření a rajčatový protlak
- zalít vývarem/vodou, osolit, 20 minut povařit
- vmíchat špetku skořice, dochutit, podle potřeby okyselit šťávou z citronu
- přecedit, položit kousek másla, promíchat
.

V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Promícháváme, na mírném ohni necháme 4 - 5 minut zpěnit.
Zpěnit znamená, že cibule zesklovatí, pustí vodu a ještě se nezačne zabarvovat.
Do cibule vmícháme 2 polévkové lžíce hladké mouky a 10 gramů másla, na mírném plameni okolo 5 minut smažíme světlou jíšku.

Přidáme cukr, pepř, nové koření, tymián, bobkový list a rajčatový protlak.


Po minutě zalijeme 500 mililitry studeného vývaru.
Mícháme, aby se nenadělaly hrudky!
Přivedeme k varu, podle chuti osolíme.
Pokud nemáme vývar, přidáme 1 kostku rozdrobeného bujonu nebo použijeme pouze vodu.
Vývar nebo bujon omáčku částečně osolí, tak raději sůl přidáváme po troškách.

Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí, za občasného promíchání 15 - 20 minut povaříme.

Podle chuti přisolíme, přisladíme nebo přidáme tymián.
Vmícháme malé množství, tak na špičku nože, mleté skořice a pár kapek šťávy z citronu.
Přecedíme.


Hrnec i síto propláchneme 2 - 3 polévkovými lžícemi vařicí vody.

Na omáčku položíme 10gramový plátek másla, necháme rozpustit.
Před podáváním promícháme.


Rychlou rajskou omáčku podáváme s knedlíkem kynutým, houskovým nebo hrnkovým, můžeme použít i těstoviny.


TIP!  Rajská omáčka je často podávána se sekanou. Pokud ji použijeme v této kombinaci, při přípravě ubereme 1 lžičku cukru.

TIP!!  Můžeme uvařit také složitější variantu s hovězím masem.


Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat