pátek 18. listopadu 2011

Čočková polévka

Čočková polévka



Čočku je nutné na několik hodin před vařením namočit!
 
  • 200 g čočky
  • 1 menší cibule (50 g)
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky (cca 60 g)
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 kávová lžička mletého pepře
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • 1/4 kávové lžičky drceného kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 kostky bujonu (nemusí být)
  • 40 g mrkve a 20 g celeru (nemusí být)
  • opečená kolečka párku a kadeřavá petrželka na ozdobu (nemusí být)


Jak na to  

- namočit čočku
- na oleji/sádle osmahnout cibuli, nasypat mouku, připravit světlou jíšku
- přidat pokrájenou mrkev a celer, mírně orestovat
- vmíchat majoránku, kmín, pepř, tymián a utřený česnek
- přidat čočku, osolit, zalít vodou, 30 minut povařit
- vmíchat utřený stroužek česneku
- opéct kolečka párku pro servírování
.

Přípravu začneme několik hodin před vařením.
200 gramů čočky probereme.
I když se to stane málokdy, v čočce můžou zůstat malé kamínky.

Přebranou čočku propláchneme a zalijeme 500 mililitry studené vody.
Necháme máčet několik hodin, nejlépe do druhého dne.


Namočenou čočku zcedíme a propláchneme.
Stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Pokud budeme přidávat kořenovou zeleninu, očistíme ji a nakrájíme na malé kostičky.

Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
Nasypeme cibuli, na mírném plameni okolo 5 minut restujeme.

Přidáme mouku, promícháváme.
Teplotu nezvyšujeme.
Za 4 - 5 minut budeme mít hotovou lehce narůžovělou jíšku.

Pokud máme, přidáme pokrájenou zeleninu, minutku promícháváme.


Vmícháme majoránku, kmín, pepř, tymián a 2 stroužky utřeného nebo prolisovaného česneku.
Hned přidáme zcezenou čočku, zalijeme 2 litry studené vody.
Důkladně promícháváme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky!
Osolíme.
Můžeme přidat půl kostky rozdrobeného bujonu, pak ale osolíme méně.

Přivedeme k varu, snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme 30 minut zakryté poklicí.
Čočka musí být měkká.

V případě potřeby dochutíme solí, pepřem a v dlaních rozemnutou majoránkou.
Na závěr přidáme 1 utřený stroužek česneku.

Párek nakrájíme na tenká kolečka, z jedné strany nařízneme.
Na sucho osmahneme na pánvi.
Přidáme do porcí na talíři, ozdobíme zelenou petrželkou.



TIP!  Pokud použijeme čočku červenou, můžeme vynechat namáčení.

TIP!!  Typická chuť čočky se skrývá ve slupce. Čím menší čočku na přípravu pokrmu použijeme, tím více zvýrazníme výslednou chuť.

TIP!!!  Čočku nejlépe přebereme tak, že na kraj stolu položíme čistou utěrku, na ni vysypeme potřebné množství.
Pod hranu stolu přiložíme hrnec, po částech do něj shrnujeme zkontrolovanou čočku.
Stejný postup zvolíme i u rýže.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat