pátek 18. listopadu 2011

Čočková polévka

Čočková polévka

Čočku je nutné na několik hodin předem namočit!


Základ

  • 200 g čočky
  • 40 g mrkve a 20 g celeru (nemusí být)
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 kostky bujonu (nemusí být)
  • majoránka, tymián, drcený kmín
  • sůl, pepř
  • opečená kolečka párku a kadeřavá petrželka na ozdobu (nemusí být)


Cibulová jíška

  • 50 g cibule (1 menší)
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky (cca 60 g)


Jak na to  

- namočit čočku
- na oleji/sádle osmahnout cibuli, nasypat mouku, připravit světlou jíšku
- přidat pokrájenou mrkev a celer, mírně orestovat
- vmíchat majoránku, kmín, pepř, tymián a utřený česnek
- přidat čočku, osolit, zalít vodou, 30 minut povařit
- vmíchat utřený stroužek česneku
- opéct kolečka párku pro servírování
.

Namočení čočky

Čočku před namočením přebereme.
I když se to stane málokdy, můžou v ní být malé kamínky.
Čočku nejlépe přebereme tak, že na kraj stolu položíme čistou utěrku, na ni vysypeme potřebné množství čočky. Pod hranu stolu přiložíme hrnec, po částech do něj shrnujeme zkontrolovanou čočku.

Přebranou čočku v cedníku propláchneme.
Nasypeme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla hladina zhruba 4 centimetry nad čočkou.
Odložíme do chladna.
Na několik hodin, ale nejlépe přes noc.


Příprava

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Pokud použijeme kořenovou zeleninu, očistíme ji a nakrájíme na malé kostičky.
Nebo ji nastrouháme.


Cibulová jíška

V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 5 minut restujeme.

Přidáme pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu.
Ještě 5 minut promícháváme.
Čočkovou polévku můžeme uvařit i bez mrkve a celeru.

Nasypeme mouku, mícháme.
Teplotu nezvyšujeme.
Za 3 až 4 minuty budeme mít hotovou lehce narůžovělou cibulovou jíšku.


Uvaření

  • Do jíšky vmícháme dva stroužky utřeného nebo prolisovaného česneku, dvě čajové lžičky majoránky, čtvrt kávové lžičky kmínu, půl kávové lžičky tymiánu, čtvrt až půl lžičky mletého pepře.
  • Čočku scedíme a nasypeme do hrnce k jíšce.

  • Zalijeme 2 litry studené vody.
  • Mírně zvýšíme teplotu.
    Důkladně promícháváme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky!
    Vmícháme jednu zarovnanou čajovou lžičku soli.
    Můžeme přidat půl kostky rozdrobeného bujonu, pak ale osolíme méně.

  • Přivedeme k varu.
  • Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.
    Za občasného zamíchání vaříme přibližně 30 minut.
    Čočka musí být měkká.

  • Dochutíme solí, pepřem a v dlaních rozemnutou majoránkou.
  • Na závěr přidáme jeden utřený stroužek česneku.
    Do polévky můžeme také přidat opečený párek.


TIP!  Pokud použijeme čočku červenou, můžeme vynechat namáčení.

TIP!  Typická chuť čočky se skrývá ve slupce.
Čím menší čočku na přípravu polévky použijeme, tím více zvýrazníme její chuť.

TIP!  Pokud budeme přidávat opečený párek, začneme s jeho přípravou tak deset minut před dovařením polévky.
Párek nakrájíme na tenká kolečka, mírně je nařízneme, aby se nekroutily. Z obou stran je dozlatova osmahneme na velice jemně olejem nebo sádlem potřené pánvi.
Opečená kolečka párku vmícháme do hotové polévky nebo jimi zdobíme jednotlivé porce při servírování.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: