- 1000 g vepřové krkovice
- 1000 g brambor
- 1000 g kysaného zelí
- 300 g cibule
- 70 g sádla (40 pod maso + 25 pod zelí + 5 na vymazání) nebo oleje
- 10 g hladké mouky
- ocet, cukr
- sůl, kmín
Jak na to
- na sádle jemně osmažit cibuli, přidat maso nakrájené na kostky, krátce orestovat do hněda
- osolit, okmínovat, odložit
- na sádle orestovat cibuli, zaprášit moukou, po chvilce přidat zelí, ochutit, minutu povařit
- maso smíchat se zelím, přidat 100 ml vody s výpekem z pánve po restování masa
- oloupané brambory pokrájet na plátky, rozložit do vymazaného pekáče, osolit, okmínovat
- urovnat maso se zelím, zakrýt
- péct cca 80 minut při 170°C do změknutí masa a brambor
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct dozlatova
.
- na sádle jemně osmažit cibuli, přidat maso nakrájené na kostky, krátce orestovat do hněda
- osolit, okmínovat, odložit
- na sádle orestovat cibuli, zaprášit moukou, po chvilce přidat zelí, ochutit, minutu povařit
- maso smíchat se zelím, přidat 100 ml vody s výpekem z pánve po restování masa
- oloupané brambory pokrájet na plátky, rozložit do vymazaného pekáče, osolit, okmínovat
- urovnat maso se zelím, zakrýt
- péct cca 80 minut při 170°C do změknutí masa a brambor
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct dozlatova
.
A opět jeden recept, kdy vše máme připraveno z jednoho hrnce. Krkovici můžeme nahradit plecí nebo pečení nebo libovým bůčkem.
Příprava masa
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme ho na kostky.
200 gramů cibule sloupneme a pokrájíme na kostičky.
Na větší pánvi rozehřejeme 40 gramů sádla.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut promícháváme.
Zvýšíme teplotu.
Přidáme kostky masa.
Zprudka je ze všech stran opečeme do hněda.
Za zhruba 8 minut bude maso opečené, vypneme.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a jednu čajovou lžičku kmínu.
Pokud se kostky masa na pánev nevejdou vedle sebe, opékáme je na dvakrát.
Kdyby byly na sobě, neopékaly by se, ale dusily.
Příprava zelí
Příprava brambor
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Brambory oloupeme a opláchneme.
Nakrájíme je na zhruba 4 milimetry silné plátky.
Pekáč vymažeme kouskem sádla nebo oleje.
Naskládáme do něj plátky brambor.
Posypeme je zarovnanou čajovou lžičkou soli a kmínu.
Urovnáme na ně směs masa a zelí.
Z hrnce, mísy nebo pánve nezapomeneme stěrkou stáhnout i šťávu a výpek, které zelí a maso pustily.
- 100 g sloupnuté cibule nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme 25 gramů sádla.
Nasypeme cibuli.
Okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
- Přisypeme mouku, ještě 2 minuty mícháme. Na takto připravenou cibulovou jíšku přidáme zelí.
Vmícháme polévkovou lžíci cukru, polévkovou lžíci octa, jednu čajovou lžičku soli a jednu kmínu.
Ale pozor, množství je orientační.
Je potřeba si chuť zelí vymazlit podle vlastních preferencí.
Navíc od některých zpracovatelů může být zelí hodně kyselé, pak už ho octem nedochucujeme.
- Přivedeme k varu, minutu povaříme, vypneme. Do zelí vmícháme opečené maso.
Na pánev po opékání masa nalijeme 100 mililitrů teplé vody, necháme chvilku stát, aby se uvolnil výpek.
Stěrkou vše stáhneme k zelí a masu.
Vodu můžeme nahradit pivem.
Příprava brambor
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Brambory oloupeme a opláchneme.
Nakrájíme je na zhruba 4 milimetry silné plátky.
Pekáč vymažeme kouskem sádla nebo oleje.
Naskládáme do něj plátky brambor.
Posypeme je zarovnanou čajovou lžičkou soli a kmínu.
Urovnáme na ně směs masa a zelí.
Z hrnce, mísy nebo pánve nezapomeneme stěrkou stáhnout i šťávu a výpek, které zelí a maso pustily.
Pečení
- Pekáč zakryjeme, dáme péct. Teplotu stáhneme na 170 °C.
Neměla by být potřeba během pečení podlévat, ale pro jistotu občas zkontrolujeme a v případě potřeby podléváme malým množstvím horké vody.
Může se to stát, pokud jsou brambory hodně moučnaté a zelí málo šťavnaté. A také v případě, že místo z krkovice pečeme z plece nebo pečeně.
- Po zhruba 80 minutách pečení zkontrolujeme, maso i brambory by měly být měkké. V případě, že nejsou, přidáme dalších 10 až 15 minut pečení se zakrytým pekáčem.
Teplotu zvýšíme na 200 °C.
Pekáč odkryjeme a vrátíme na přibližně 15 minut do trouby.
Dopečeme dozlatova.
TIP! V případě, že chceme mít brambory pokrájené na silnější plátky, předem je 3 až 5 minut povaříme. V kyselém prostředí totiž potřebují delší dobu ke změknutí. Mohlo by se stát, že z některých odrůd ještě nebudou akorát, zatímco maso se bude rozpadat.
Žádné komentáře:
Okomentovat