úterý 6. března 2012

Čoka dort

Čoka dort 


Pečeno v kulaté dortové formě s pantem o průměru 22 centimetrů.


Korpus
  • 150 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (cca 8 g)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce mleté kávy (cca 8 g)
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 70 g 31% smetany
  • 4 čajové lžičky rumu (na pokapání upečeného korpusu)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání formy

Krém
  • 250 g 70% čokolády 
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 200 ml 31% smetany 
  • 500 g smetanového sýra Mascarpone
  • 3 vrchovaté čajové lžičky instantní kávy (cca 8 g) 

Poleva
  • 200 g čokolády na vaření
  • 12 g másla
  • 30 g 31% smetany 

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s cukry, práškem do pečiva a mletou kávou
- vmíchat změklé máslo a vejce prošlehaná ve smetaně, dobře zpracovat, nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 5 minut při 180 °C a 25 - 30 minut při 150 °C, nechat vychladnout
- ve vodní lázni míchat čokoládu se smetanou a medem dohladka, vychladlé smíchat s Mascarpone smíchaným s instantní kávou
- korpus dát zpět do formy, nanést krém, nechat ztuhnout
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu se 6 lžícemi vody, smetanou a máslem
- polevou potřít dort, dozdobit, nechat ztuhnout
.

Je to kalorická bomba, ale stojí za to! Kdo má rád čokoládu s vůní kávy, tak mu zaručeně neodolá. Příprava není náročná, jen musíme počítat s přestávkou na zatuhnutí.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Formu potřeme tenkou vrstvou oleje, vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Mouku, která se nepřilepila na stěny formy, vyklepeme a vyhodíme.
V míse smícháme prosetou mouku s cukrem, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a mletou kávou.
Kávu použijeme klasickou mletou, ne instantní.
Vmícháme změklé máslo a vejce lehce vidličkou prošlehaná ve smetaně.
Je fajn použít na přípravu korpusu ruční hnětač.
Těsto nandáme do formy, lehce nahrneme od středu k bokům.
Zvýšení u krajů o půl centimetru oproti středu zajistí rovný nevyboulený povrch korpusu.


Dáme péct, po 5 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě 25 - 30 minut.
Propečenost vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme do středu, pokud je po vytažení čistá, je korpus hotový.
Vyndáme z trouby, necháme 5 - 10 minut pomalu chladnout ve formě.
Přendáme na mřížku.
Formu opláchneme a osušíme, ještě ji budeme potřebovat.

Připravíme krém.
Do hrnce nalijeme přibližně 300 mililitrů vody, na hrnec položíme vhodnou nádobu.
Ideální je mísa z varného skla nebo použijeme menší hrnec.
Do mísy nalámeme 250 gramů čokolády, přidáme smetanu a med.
Zvolna zahříváme a promícháváme.
Po přibližně 15 minutách se vše krásně spojí v hladký lesklý krém.
Odstavíme ze sporáku i z hrnce, občas promícháme.
Pokud máme 3 tabulky čokolády, zbylých 50 gramů nastrouháme, použijeme na závěrečné zdobení. 



Zatímco čokoláda chladne, rozmícháme v jiné míse Mascarpone s instantní kávou.
Přidáme vlažnou čokoládu, promícháme dohladka.
Čokoláda nesmí být teplá, ale musí zůstat ještě tekutá. Před vmícháním by měla mít zhruba tělovou teplotu, vyzkoušíme prstem. 
Boky formy lehce potřeme nerozpuštěným máslem, vložíme studený korpus, rovnoměrně pokapeme rumem.
Naneseme krém, uhladíme, zakryjeme alobalem nebo fólií a dáme do lednice.
Minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc.





Připravíme polevu.
Opět nalijeme do hrnce zhruba 300 mililitrů vody, na hrnec posadíme mísu/hrnec.
Nalijeme 6 polévkových lžic studené vody, přidáme rozlámanou čokoládu na vaření.
Zvolna na mírném plameni zahříváme.
Po 8 - 10 minutách by měla být čokoláda rozpuštěná. Přidáme 12 gramů másla a 30 gramů smetany, promícháváme.
Poleva se krásně spojí v hladkou lesklou hmotu. Odstavíme a za občasného zamíchání necháme chladnout.

Dort vyndáme z ledničky, sundáme boční stěny formy.
Po celém povrchu potřeme vlažnou polevou a ozdobíme.
Poleva nesmí být teplá, ale musí být ještě tekutá. Ideálně začneme nanášet když zchladne na tělovou teplotu.
Dobře se pracuje, pokud dáme dort na mřížku a na pracovní desku položíme kus papíru na pečení.

Pokud použijeme na ozdobu zbytek nastrouhané čokolády, posypeme vršek dortu ihned po rozetření polevy.
Kousky čokolády v polevě zatuhnou, při servírování nebudou opadávat.
Před podáváním odložíme na několik desítek minut do lednice.






TIP!  Korpus můžeme připravit piškotový, třeba jako u Míša dortu.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat