středa 20. července 2011

Bábovka ořechová

Bábovka, tentokrát ořechová


V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky (410 g)
  • 1 hrnek cukru krupice (220 g)
  • 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů (80 g)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky nebo 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy


Jak na to  

- umlít ořechová jádra, smíchat s moukou, práškem do pečiva, cukrem
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- nandat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct 40 - 50 minut
.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Nejdříve důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, špatně vymazaná forma - nevyklopíme.
Tak pro jistotu, opakování je matka moudrosti.
Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje a pořádně mašlovačkou potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby formy, přebytečný olej vylijeme, nesmí být na dně formy "loužičky".
Do formy nasypeme strouhanku, nad dřezem s ní pokryjeme opět všechny strany, záhyby a ozdoby formy, formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místečka schovaná pod vrstvou strouhanky, opět přebytečnou strouhanku vysypeme
Těsto do formy lijeme těsně před vložením do trouby!


V míse nejdříve dobře smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a namletými ořechy.
Teprve pak přidáme mokré přísady - mléko, vejce a olej.
Pečlivě rozmícháme dohladka.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, dáme hned do rozehřáté trouby.
Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších  40 - 50 minut.
Zkontrolujeme špejlí. Zapíchneme do bábovky, pokud je po vytažení čistá, je upečeno.
Bábovku vyklopíme na na mřížku, na několika místech propíchneme špejlí.


Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

TIP!  Doporučuji někdy zkusit nahradit mleté ořechy 2 - 3 polévkovými lžícemi klasické mleté kávy. Vzhledově, a překvapivě i chuťově, bude té ořechové hodně podobná.

TIP!!   Krájíme jen tolik kousků, kolik se podává, zbytek nerozkrájené, ale studené bábovky zakryjeme alobalem, utěrkou ...



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat