- 400 g polohrubé mouky
- 250 g tvarohu
- 200 g 30% smetany
- 150 g cukru krupice nebo krystal
- 125 g másla
- 20 g rozinek
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 vejce + 1 žloutek
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička šťávy z citronu
- nastrouhaná kůra z citronu
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání formy
Jak na to
- smíchat prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva
- vmíchat tvaroh, smetanu, vejce, extrakt, šťávu a kůru z citronu, rozinky i s rumem, rozpuštěné vlažné máslo
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a 35 - 40 minut při 160 °C
.
- smíchat prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva
- vmíchat tvaroh, smetanu, vejce, extrakt, šťávu a kůru z citronu, rozinky i s rumem, rozpuštěné vlažné máslo
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a 35 - 40 minut při 160 °C
.
Příprava
Rozinky v cedníku propláchneme pod tekoucí vodou.
Nasypeme je do hrnku nebo misky a zalijeme je rumem.
Je fajn, když si rumovou lázeň budou dopřávat alespoň 20 až 30 minut.
Je fajn, když si rumovou lázeň budou dopřávat alespoň 20 až 30 minut.
Ale klidně celou noc.
V hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme ho a necháme zchladnout.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Vymazání a vysypání formy
Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.
Tak opáčko pro jistotu.
V míse dobře promícháme sypké přísady.
Tedy prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva.
Do suché směsi postupně zapracujeme tvaroh, smetanu, vejce a žloutek, vanilkový extrakt, šťávu a kůru z dobře omytého citronu a rozinky, které do těsta nalijeme i s rumem, ve kterém se máčely.
V hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme ho a necháme zchladnout.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Vymazání a vysypání formy
Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.
Tak opáčko pro jistotu.
- Na dno formy nalijeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob.
- Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".
- Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
- Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.
Těsto
V míse dobře promícháme sypké přísady.
Tedy prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva.
Do suché směsi postupně zapracujeme tvaroh, smetanu, vejce a žloutek, vanilkový extrakt, šťávu a kůru z dobře omytého citronu a rozinky, které do těsta nalijeme i s rumem, ve kterém se máčely.
Na závěr vmícháme vlažné rozpuštěné máslo.
Z citronu nastrouháme pouze žlutou část kůry, bílá je hořká!
Těsně před vložením do trouby nandáme těsto hustší konzistence do vymazané a vysypané formy.
Obrácenou stranou lžíce ho lehce urovnáme.
Opatrně, abychom nestáhli ze stěn strouhanku.
Rozhodně nepůjde těsto nalít.
Pečení
TIP! Rychlých bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet z vánočního cukroví, mandlovou, čokoládovou, ořechovou nebo jablečnou.
Z citronu nastrouháme pouze žlutou část kůry, bílá je hořká!
Těsně před vložením do trouby nandáme těsto hustší konzistence do vymazané a vysypané formy.
Obrácenou stranou lžíce ho lehce urovnáme.
Opatrně, abychom nestáhli ze stěn strouhanku.
Rozhodně nepůjde těsto nalít.
Pečení
- Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby. Po 10 minutách teplotu snížíme na 160 °C.
- Pečeme dalších 35 až 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme ji do bábovky, pokud je po vytažení čistá, je upečeno.
- Bábovku vyklopíme z formy, nejlépe na mřížku, necháme ji vychladnout. Před servírováním ji pocukrujeme cukrem moučkou.
TIP! Rychlých bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet z vánočního cukroví, mandlovou, čokoládovou, ořechovou nebo jablečnou.
Žádné komentáře:
Okomentovat