středa 18. dubna 2012

Bábovka tvarohová

Bábovka, tentokrát smetanově tvarohová


  • 400 g polohrubé mouky (2 plné 250ml hrnky)
  • 150 g cukru krupice nebo krystal (3/4 hrnku)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 125 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 200 g 30% smetany 
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 20 g rozinek
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání formy 

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva
- vmíchat tvaroh, smetanu, vejce, extrakt, šťávu a kůru z citronu, rozinky i s rumem, rozpuštěné vlažné máslo
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a 35 - 40 minut při 160 °C
.


Nejdříve ze všeho namočíme rozinky do rumu.
Je fajn, když si rumovou lázeň budou dopřávat 20 - 30 minut.
V hrnku rozpustíme máslo. Mírně zahříváme, dokud není přibližně polovina v tekutém stavu. Odstavíme ze sporáku.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Nejvíce pozornosti věnujeme vymazání a vysypání formy. 
Kdo nevymaže pořádně, ten nevyklopí!
Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou pečlivě potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby formy. Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".
Do formy nasypeme strouhanku nebo hrubou mouku a nad dřezem s ní pokryjeme opět všechny strany, záhyby a ozdoby formy.
Formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místečka pokrytá. Přebytečnou strouhanku vysypeme.
Těsto dáváme do formy těsně před vložením do trouby!


V míse dobře promícháme sypké přísady; prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva.
Postupně zapracujeme tvaroh, smetanu, vejce a žloutek, vanilkový extrakt, šťávu a kůru z dobře omytého citronu a rozinky, které nalijeme i s rumem. Rozhodně je necedíme!
Na závěr vmícháme vlažné rozpuštěné máslo.
Z citronu nastrouháme pouze žlutou část kůry, bílá je hořká!
Těsto bude hustší konzistence.
Pomocí lžíce přendáme do vymazané a vysypané formy. Obrácenou stranou lžíce lehce urovnáme.
Opatrně, abychom nestáhli ze stěn strouhanku.
Rozhodně nepůjde těsto nalít.
Dáme péct, po 10 minutách teplotu snížíme na 160 °C, pečeme dalších 35 - 40 minut.
Vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme do bábovky, pokud je po vytažení čistá, je upečeno.
Bábovku vyklopíme z formy, nejlépe na mřížku.
Necháme vychladnout.
 





Před servírováním pocukrujeme cukrem moučkou.
Krájíme průběžně, pouze tolik porcí, kolik se hned sní.
Zabalená bábovka vydrží vláčná několik dní. 


TIP!  Bábovka je jedním z nejrychleji připravených moučníků, dá se připravit v různých variantách.
Například ořechové, kakaové, mandlové, čokoládové, jablečné, ze zbytků vánočního cukroví.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat