středa 18. dubna 2012

Bábovka tvarohová

Bábovka, tentokrát smetanově tvarohová


  • 400 g polohrubé mouky 
  • 250 g tvarohu
  • 200 g 30% smetany 
  • 150 g cukru krupice nebo krystal 
  • 125 g másla
  • 20 g rozinek
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu 
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání formy 


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva
- vmíchat tvaroh, smetanu, vejce, extrakt, šťávu a kůru z citronu, rozinky i s rumem, rozpuštěné vlažné máslo
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a 35 - 40 minut při 160 °C
.

Příprava

Rozinky v cedníku propláchneme pod tekoucí vodou.
Nasypeme je do hrnku nebo misky a zalijeme je rumem.
Je fajn, když si rumovou lázeň budou dopřávat alespoň 20 až 30 minut.
Ale klidně celou noc.

V hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme ho a necháme zchladnout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Vymazání a vysypání formy

Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.

Tak opáčko pro jistotu.
  • Na dno formy nalijeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob.
  • Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".
  • Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
  • Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.


    Těsto

    V míse dobře promícháme sypké přísady.
    Tedy prosetou mouku, cukr a prášek do pečiva.

    Do suché směsi postupně zapracujeme tvaroh, smetanu, vejce a žloutek, vanilkový extrakt, šťávu a kůru z dobře omytého citronu a rozinky, které do těsta nalijeme i s rumem, ve kterém se máčely.
    Na závěr vmícháme vlažné rozpuštěné máslo.
    Z citronu nastrouháme pouze žlutou část kůry, bílá je hořká!

    Těsně před vložením do trouby nandáme těsto hustší konzistence do vymazané a vysypané formy.
    Obrácenou stranou lžíce ho lehce urovnáme.
    Opatrně, abychom nestáhli ze stěn strouhanku.
    Rozhodně nepůjde těsto nalít.


    Pečení

    • Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby.
    • Po 10 minutách teplotu snížíme na 160 °C.

    • Pečeme dalších 35 až 40 minut.
    • Propečenost vyzkoušíme špejlí.
      Zapíchneme ji do bábovky, pokud je po vytažení čistá, je upečeno.

    • Bábovku vyklopíme z formy, nejlépe na mřížku, necháme ji vychladnout.
    • Před servírováním ji pocukrujeme cukrem moučkou.


    TIP!  Rychlých bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet z vánočního cukrovímandlovoučokoládovouořechovou nebo jablečnou.

    Žádné komentáře:

    Okomentovat