Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.
Hrnek o objemu 250 mililitrů.
Těsto
- 400 g mletého máku
- 400 g bílého smetanového jogurtu
- 320 g polohrubé mouky (2 zarovnané hrnky)
- 300 g cukru moučky
- 150 g oleje nebo másla nebo Hery
- 100 ml studené vody
- 20 g vanilkového cukru (1 sáček)
- 10 g jedlé sody (1 zarovnaná polévková lžíce)
- 1 vejce
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- marmeláda na promazání (nemusí být)
- 1 polévková lžíce oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu
Citronová poleva
- 300 g cukru moučky
- 3 polévkové lžíce šťávy z citronu
- 2 polévkové lžíce horké vody
- 1 čajová lžička slunečnicového oleje
Jak na to
- v míse smíchat mletý mák, mouku, cukr moučku, vanilkový cukr, sodu a nastrouhanou citronovou kůru
- v druhé míse smíchat jogurt, tuk, vejce a vodu, přidat suchou směs důkladně promíchat
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- péct 10 minut na 180 °C, pak 25 až 30 minut při 150 °C
- nechat vychladnout
- rozkrojit, potřít marmeládou
- z cukru moučky, šťávy z citronu, vody a lžičky oleje připravit polevu, potřít
.
- v míse smíchat mletý mák, mouku, cukr moučku, vanilkový cukr, sodu a nastrouhanou citronovou kůru
- v druhé míse smíchat jogurt, tuk, vejce a vodu, přidat suchou směs důkladně promíchat
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- péct 10 minut na 180 °C, pak 25 až 30 minut při 150 °C
- nechat vychladnout
- rozkrojit, potřít marmeládou
- z cukru moučky, šťávy z citronu, vody a lžičky oleje připravit polevu, potřít
.
Pro milovníky máku je to slast, pro pekaře rychlovka.
Příprava
- Máslo nebo Heru rozpustíme na mírném plameni. Odstavíme, necháme vychladnout.
Pokud jako tuk použijeme olej, také ho navážíme.
- Pokud nemáme koupený mák mletý, nameleme ho. Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Anebo vyložíme pečicím papírem.
Zapneme troubu, nastavíme na 180°C.
Těsto a upečení
- V jedné míse smícháme sypké ingredience. Tedy mouku, cukr, mák, sodu, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu.
Pro připomenutí, strouháme jen vrchní žlutou část kůry, bílá část je hořká!
Ve druhé míse smícháme ty tekuté.
Tedy jogurt, vodu, vejce a olej nebo zchladlé rozpuštěné máslo nebo Heru.
- Do tekuté směsi postupně vmícháme směs sypkou, důkladně krátce vařečkou promícháme. Hustší tekuté těsto rovnoměrně rozetřeme na plech.
Dáme do rozehřáté trouby péct.
- Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C. Celkem pečeme 35 až 40 minut.
Správnou propečenost vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme ji doprostřed korpusu, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
- Vyndáme z trouby, zakryjeme čistou utěrkou, necháme vychladnout.
Dokončení
Makovec můžeme podávat tak, jak je upečený, jen lehce pocukrovaný cukrem moučkou.
Nebo ho ještě vylepšíme!
- Upečený zchladlý korpus vyklopíme z plechu. V půlce ho dlouhým nožem nebo dortovým kráječem podélně rozřízneme.
Spodní plát potřeme marmeládou, horní plát přiklopíme zpět.
Z marmelád se výborně hodí ty chuťově výraznější, například citrusová nebo rybízová.
- Povrch můžeme jen pocukrovat anebo potřít citronovou polevou.
Citronová poleva
- Do misky prosejeme cukr moučku. Přidáme vodu a přecezenou šťávu z citronu.
Pro lesk polevy vmícháme jednu čajovou lžičku slunečnicového oleje.
- Důkladně mícháme a třeme metličkou, vařečkou nebo vidličkou dohladka. Polevu rozetřeme na povrch makovce.
Necháme ji pár desítek minut zatuhnout.
TIP! Vychladlý makovec nemusíme prořezávat.
Marmeládu natřeme na povrch mírně zchladlého upečeného makovce přímo na plechu, necháme ji lehce zaschnout, nakonec rozetřeme citronovou polevu.
TIP! Pokud chceme mít polevu na řezu nepolámanou, při krájení namáčíme nůž do horké vody, před zaříznutím ho otřeme.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat