pátek 25. května 2012

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka


  • 250 g brambor (2 středně velké)
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 50 g sádla 
  • 50 g slaniny bez kůže
  • 50 ml mléka
  • 10 g sladké mleté papriky (2 čajové lžičky)
  • 2 nožičky párku
  • 1 kostka bujónu (nemusí být)
  • 1 čajová lžička majoránky
  • špetka pálivé mleté papriky
  • sůl, pepř
  • petrželka, pažitka, jarní cibulka, chilli vločky...


Jak na to  

- na sádle restovat cibuli a slaninu, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přidat majoránku, sladkou a pálivou papriku, zalít vodou
- rozdrobit bujón, osolit, opepřit, 10 minut povařit
- přidat pokrájené brambory, vařit 10 - 15 minut do změknutí
- vmíchat párky pokrájené na kolečka, vlít mléko, 1 - 2 minuty povařit
.

Cibulová jíška

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Slaninu pokrájíme nadrobno.

V hrnci rozpustíme sádlo.
Přidáme cibuli a slaninu.
Na mírném plameni za občasného promíchání okolo 10 minut restujeme. 

Přisypeme mouku.
Dvě minuty promícháváme.
Máme hotovou cibulovou jíšku.


Povaření

  • Do jíšky vmícháme jednu čajovou lžičku majoránky a dvě čajové lžičky sladké mleté papriky.
  • Pro výraznější chuť můžeme přidat i na špičku nože papriky pálivé.

  • Ihned, aby paprika nezhořkla, přilijeme 1250 mililitrů studené vody.
  • Mícháme, aby se nenadělaly hrudky.

  • Vmícháme kostku rozdrobeného bujónu, jednu zarovnanou čajovou lžičku soli a jednu kávovou lžičku mletého pepře.
  • Přivedeme k varu.
    Zmírníme teplotu, hrnec zakryjeme poklicí.
    Okolo 10 minut povaříme.
    Bujon přidávat nemusíme, pak ale možná bude potřeba o trochu více přisolit.


Dokončení

  • Než se základ povaří, omyjeme, oloupeme a nakrájíme brambory na menší kostky.
  • Přisypeme je do hrnce k základu polévky.
    Přivedeme k varu, stále na mírném plameni povaříme ještě 10 až 15 minut do změknutí brambor.

  • Párky nakrájíme na kolečka, dáme je do polévky.
  • Přilijeme mléko, minutu až dvě povaříme, vypneme.

  • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a v dlani rozemnutou majoránkou.
  • Frankfurtskou polévku podáváme s chlebem nebo pečivem, porce můžeme posypat petrželkou, pažitkou, chilli vločkami...


TIP!  Pokud nemáme k dispozici dobré sádlo, nahradíme ho slunečnicovým olejem.
A pokud nemáme dobrou slaninu, raději žádnou nedáme.

TIP!  Cibuli do základu polévek a omáček vždy restujeme při velice nízké teplotě. Pokud bychom ji smažili zprudka, byla by sice hned hotová, ale zůstala by tvrdá. 
Navíc při připálení hrozí zhořknutí.

4 komentáře:

  1. Teď když to vím, určitě se mi povede. :)

    OdpovědětVymazat
  2. ..to mlieko ma tam prekvapilo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mléko zjemní chuť, tak nějak mně do ní patří. Ale už jsem se setkala i s variantou bez brambor a mléka.

      Vymazat