pátek 25. května 2012

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka


  • 50 g sádla 
  • 50 g slaniny
  • 1 střední cibule (100 g)
  • 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 2 střední brambory (250 g)
  • 2 nožičky párku
  • 50 ml mléka
  • 1 kostka bujónu
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 kávová lžička pepře
  • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky (10 g)
  • špetka pálivé mleté papriky


Jak na to  

- na sádle restovat cibuli a slaninu, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přidat majoránku, sladkou a pálivou papriku, zalít vodou
- rozdrobit bujón, osolit, opepřit, 10 minut povařit
- přidat pokrájené brambory, vařit 10 - 15 minut do změknutí
- vmíchat párky pokrájené na kolečka, vlít mléko, 1 - 2 minuty povařit
.


V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Na mírném plameni za občasného promíchání 10 - 12 minut restujeme. 
Cibuli do základu polévek a omáček vždy restujeme při velice nízké teplotě. Pokud bychom smažili zprudka, byla by sice hned hotová, ale zůstala by tvrdá. Navíc při připálení hrozí zhořknutí.
Vmícháme mouku, usmažíme jíšku.
Stačí chvilka, tak 2 až 2 a půl minuty.
Přidáme majoránku, sladkou mletou papriku a pro výraznější chuť také špetku pálivé.
Promícháme a ihned, aby paprika nezhořkla, zalijeme 1250 mililitry studené vody.
Mícháme, aby se z jíšky nenadělaly hrudky.
Rozdrobíme kostku bujónu, osolíme a opepříme.
Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí, 10 minut povaříme.
Oloupeme brambory, nakrájíme na menší kostky, přidáme do polévky.
Vaříme 10 - 15 minut do změknutí brambor.

Párky nakrájíme na kolečka, přidáme do polévky.
Přilijeme mléko a ještě 1 až 2 minuty povaříme.
Podle potřeby přisolíme, připepříme, můžeme přidat trochu v dlani rozemnuté majoránky.
Podáváme s chlebem nebo pečivem.

TIP!  Pokud nemáme k dispozici dobré sádlo, nahradíme olejem. To samé se slaninou, pokud nemáme dobrou, vynecháme.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Teď když to vím, určitě se mi povede. :)

    OdpovědětVymazat
  2. ..to mlieko ma tam prekvapilo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mléko zjemní chuť, tak nějak mně do ní patří. Ale už jsem se setkala i s variantou bez brambor a mléka.

      Vymazat