pondělí 16. dubna 2012

Vepřová plec mexická

Vepřová plec - inspirace mexická


  • 1000 g vepřové plece
  • 2 střední cibule (cca 200 g)
  • 2 konzervy červených fazolí v sladkokyselém nálevu (2 x 425 ml)
  • 1 konzerva kukuřice v mírně slaném nálevu (425 ml)
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička sladké mleté červené papriky
  • 1 - 2 čajové lžičky chilli


Jak na to  

- na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
- bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
- vmíchat sůl, kmín, pepř, papriku a chilli
- podlít, dusit zakryté doměkka
- odkrýt, nechat vyvařit vodu
- vmíchat kukuřici, fazole a hrášek, minutu povařit
- vypnout, nechat chvilku rozležet
.


Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky.

V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli. Na mírném ohni občas promícháme.
Za zhruba 10 minut začnou okraje cibule zlátnout.

Zvýšíme teplotu, přidáme maso.
Zprudka krátce osmahneme.

Teplotu opět snížíme.
Bez zakrytí poklicí a za občasného promíchání necháme vyvařit vodu, kterou pustilo maso.
V hrnci zbude pouze tuk, vepřové nudličky se začnou lehce přichytávat. 




Vmícháme sůl, kmín, pepř, papriku a chilli.
Chilli přidáváme opatrně, raději po troškách. Pokud množství přeženeme, může se stát jídlo pro výraznou pálivost nepoživatelné. 
Zahříváním a rozležením se chuť a štiplavost ještě více zintenzivní!

Promícháme a hned zalijeme 300 mililitry horké vody. 


Zakryjeme poklicí, na mírném plameni dusíme, občas promícháme. 
Po přibližně 15 minutách bude maso měkké.
Pokud není, přidáme 5 - 10 minut.
V případě potřeby podlijeme 100 mililitry horké vody. 

Sundáme poklici, necháme vyvařit zbytek vody. 

Vmícháme fazole a kukuřici s nálevem a 2 polévkové lžíce hrášku.
V konzervě fazolí i kukuřice by mělo být jen velmi malé množství nálevu. 
Pokud je ho hodně, zcedíme.
Zamícháme, přivedeme k varu. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. 
Zhruba 1 minutu povaříme. 

Odstavíme ze sporáku, zakryjeme poklicí a ještě 5 minut necháme rozležet.
Podáváme s chlebem, bramborem vařeným nebo opečeným, rýží, tortillami nebo jinými plackami. 




TIP!  Milovníkům opravdu ostrého jídla můžeme při servírování ozdobit pálivými papričkami. Například stylovými jalapeños, které pocházejí z Mexika. Nebo použijeme habaneros, které jsou nejvíce pěstované na poloostrově Yucatán.

A strávníci by měli vědět, že přiložené papričky jsou opravdu ostré. Například momentálně nejpálivější paprika na světě - Naga Viper už je vlastně zbraň :-)


TIP!!  Stejné základní zpracování vepřové plece využijeme v dalším receptu - inspiraci italské.



    2 komentáře:

    1. Krásné, o víkendu zkusím :)
      Děkujeme
      Šárka a Adam

      OdpovědětVymazat
    2. Tak napiš, jak vám chutnalo :-)
      Měla jsem velkou konzervu hrášku Bonduelle, takže hodně zbylo. Hodila jsem ho na rozpuštěnou pokrájenou slaninu, asi 3 minuty povařila, pak jen popepřila a byl výbornej samotnej. Tak když nebudeš mít malou plechovku, tak vyzkoušej.

      OdpovědětVymazat