pondělí 16. dubna 2012

Vepřová plec mexická

Vepřová plec - inspirace mexická


  • 1000 g vepřové plece
  • 2 střední cibule (cca 200 g)
  • 2 konzervy červených fazolí v sladkokyselém nálevu (2 x 425 ml)
  • 1 konzerva kukuřice v mírně slaném nálevu (425 ml)
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička sladké mleté červené papriky
  • 1 - 2 čajové lžičky chilli


Jak na to  

- na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
- bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
- vmíchat sůl, kmín, pepř, papriku a chilli
- podlít, dusit zakryté doměkka
- odkrýt, nechat vyvařit vodu
- vmíchat kukuřici, fazole a hrášek, minutu povařit
- vypnout, nechat chvilku rozležet
.


Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky.
V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli. Na mírném ohni občas promícháme.
Za 10 - 12 minut začnou okraje cibule zlátnout, přidáme maso.
Nejdříve necháme zprudka zatáhnout, mícháme, po chvilce snížíme teplotu.
Maso pustí šťávu, bez zakrytí poklicí a za občasného promíchání necháme vyvařit.
V hrnci zbude pouze tuk, vepřové nudličky se začnou lehce přichytávat. 




Vmícháme sůl, kmín, pepř, papriku a chilli.
Chilli přidáváme opatrně, raději po troškách. Pokud množství přeženeme, může se stát jídlo pro výraznou pálivost nepoživatelné. Zahříváním a rozležením se chuť a štiplavost ještě více zintenzivní!
Promícháme a hned zalijeme 300 mililitry horké vody. 


Zakryjeme poklicí, na mírném ohni dusíme, občas promícháme. 
Po přibližně 15 minutách bude maso měkké.
Pokud není, v případě potřeby podlijeme 100 mililitry horké vody a ještě 5 - 10 minut přidáme.
Poklici odkryjeme, necháme vyvařit zbytek vody. 
Vmícháme fazole a kukuřici s nálevem a 2 polévkové lžíce hrášku.
V konzervě fazolí i kukuřice by mělo být jen velmi malé množství nálevu. Pokud je ho hodně, zcedíme.
Zamícháme, přivedeme k varu. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. 
Zhruba 1 minutu povaříme.
Odstavíme ze sporáku, zakryjeme poklicí a ještě 5 minut necháme rozležet.
Podáváme s chlebem, bramborem vařeným nebo opečeným, rýží, tortillami nebo jinými plackami. 




TIP!  Milovníkům opravdu ostrého jídla můžeme při servírování ozdobit pálivými papričkami. Například stylovými jalapeños, které pocházejí z Mexika. Nebo použijeme habaneros, které jsou nejvíce pěstované na poloostrově Yucatán.
A strávníci by měli vědět, že přiložené papričky jsou opravdu ostré. Například momentálně nejpálivější paprika na světě - Naga Viper už je vlastně zbraň :-)


TIP!!  Stejné základní zpracování vepřové plece využijeme v dalším receptu - inspiraci italské.



    2 komentáře:

    1. Krásné, o víkendu zkusím :)
      Děkujeme
      Šárka a Adam

      OdpovědětVymazat
    2. Tak napiš, jak vám chutnalo :-)
      Měla jsem velkou konzervu hrášku Bonduelle, takže hodně zbylo. Hodila jsem ho na rozpuštěnou pokrájenou slaninu, asi 3 minuty povařila, pak jen popepřila a byl výbornej samotnej. Tak když nebudeš mít malou plechovku, tak vyzkoušej.

      OdpovědětVymazat