- 1000 g vepřové plece
- 850 ml konzervovaných červených fazolí v sladkokyselém nálevu
- 425 ml konzervované kukuřice v mírně slaném nálevu
- 200 g cibule (2 střední)
- 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje
- 2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného hrášku
- sůl, pepř, kmín, sladká mletá paprika
- chilli
Jak na to
- na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
- bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
- vmíchat sůl, kmín, pepř, papriku a chilli
- podlít, dusit zakryté doměkka
- odkrýt, nechat vyvařit vodu
- vmíchat kukuřici, fazole a hrášek, minutu povařit
- vypnout, nechat chvilku rozležet
.
- na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
- bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
- vmíchat sůl, kmín, pepř, papriku a chilli
- podlít, dusit zakryté doměkka
- odkrýt, nechat vyvařit vodu
- vmíchat kukuřici, fazole a hrášek, minutu povařit
- vypnout, nechat chvilku rozležet
.
Výborná rychlovka.
Pokud máme k dispozici hotové tortilly, je kus Mexika raz dva na stole.
Orestování cibule a masa
Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na nudličky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
Orestování cibule a masa
Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na nudličky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli. Na mírném plameni ji okolo 10 minut občas promícháme.
- Zvýšíme teplotu, přidáme maso. Zprudka a krátce ho orestujeme do hněda.
Teplotu snížíme.
Bez zakrytí poklicí a za občasného promíchání necháme vyvařit vodu, kterou pustilo maso.
V hrnci zbude pouze tuk, vepřové nudličky se začnou lehce přichytávat.
Podušení a dokončení
- K masu vmícháme dvě čajové lžičky soli a po jedné lžičce mletého pepře, kmínu a sladké papriky. Dále můžeme přidat miniaturní množství chilli, tak na špičku nože.
Chilli přidáváme opatrně, raději po troškách. Pokud množství přeženeme, může se stát jídlo pro výraznou pálivost nepoživatelné.
Zahříváním a rozležením se chuť a štiplavost ještě více zintenzivní!
- Okořeněné maso promícháme a hned ho zalijeme 300 mililitry horké vody. Zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni okolo 15 minut dusíme do měkka.
Občas promícháme.
Pokud maso ještě měkké není, přidáme 5 až 10 minut dušení.
V případě potřeby podlijeme 50 až 100 mililitry horké vody.
- Sundáme poklici. Na středním plameni pár minut promícháváme, vyvaří se zbytek vody.
K masu vmícháme fazole, kukuřici a dvě polévkové lžíce hrášku.
Přivedeme k varu.
Zhruba jednu minutu povaříme.
- Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Odstavíme ze sporáku, zakryjeme poklicí a ještě 5 minut necháme rozležet.
Mexickou plec podáváme s chlebem, bramborem vařeným nebo opečeným, rýží, tortillami nebo jinými plackami.
TIP! V konzervě fazolí i kukuřice by mělo být jen velmi malé množství nálevu. Tak jedna, maximálně dvě čajové lžičky. Pokud je ho hodně, před vmícháním do hrnce obě konzervy scedíme a příště už tuto značku nekupujeme.
TIP! Milovníkům opravdu ostrého jídla můžeme při servírování ozdobit pálivými papričkami. Například stylovými jalapeños, které pocházejí z Mexika. Nebo použijeme habaneros, které jsou nejvíce pěstované na poloostrově Yucatán.
A strávníci by měli vědět, že přiložené papričky jsou opravdu ostré. Například momentálně nejpálivější paprika na světě - Naga Viper už je vlastně zbraň :-)
Krásné, o víkendu zkusím :)
OdpovědětVymazatDěkujeme
Šárka a Adam
Tak napiš, jak vám chutnalo :-)
OdpovědětVymazatMěla jsem velkou konzervu hrášku Bonduelle, takže hodně zbylo. Hodila jsem ho na rozpuštěnou pokrájenou slaninu, asi 3 minuty povařila, pak jen popepřila a byl výbornej samotnej. Tak když nebudeš mít malou plechovku, tak vyzkoušej.