čtvrtek 15. prosince 2011

Obalovaný smažený řízek

Obalované smažené řízky kuřecí, vepřové


  • kuřecí prsní nebo stehenní maso
  • vepřová kotleta, krkovice nebo kýta
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • slunečnicový olej nebo sádlo na smažení


Jak na to  

- maso nakrájet na plátky, jemně naklepat, osolit
- obalit v klasickém trojobale - mouce, rozšlehaným vajíčku a strouhance
- osmažit z obou stran dozlatova
.

Obalované řízky připravujeme nejčastěji z kuřecího nebo vepřového masa, ale i z telecího, krůtího nebo rybího.
Z vepřového volíme krkovici, kotletu nebo kýtu.
Někdo nedá dopustit na prorostlou šťavnatou krkovici, pro jiného je ideální libové, ale sušší maso z kýty. A kotleta je zlatá střední cesta.


Maso nakrájíme na plátky okolo 1 centimetru silné.
Z vepřového masa krájíme plátky vždy přes vlákno, aby se řízky na talíři dobře krájely a hlavně, aby nebyly tuhé.
Kuřecí maso naopak krájíme po vlákně, aby se nerozpadalo.
Lehce naklepeme.
Kuřecí postačí pouze klouby ruky, vepřové paličkou, ale jemně a rozhodně ne stranou s hroty, maso musí zůstat neporušené.
Připravíme klasický trojobal. Do jedné misky/hlubokého talíře nasypeme hladkou mouku, do druhé strouhanku a ve třetí rozšleháme vejce.
Řízky posolíme z obou stran a jako první obalíme v mouce. Jen lehce přitlačíme, přebytečnou mouku oklepeme.
Namočíme v rozšlehaném vajíčku, nad miskou necháme okapat.
Na závěr obalíme ve strouhance. Jemně přimáčkneme a opět oklepneme, aby se odpadlé drobečky při smažení nepřipalovaly.
Pokud bychom strouhanku do masa natlačili silou, byl by obal příliš tvrdý.


Na pánvi rozpálíme tuk.
Přibližně tolik, aby dosahoval do jedné třetiny řízků.
Smažíme zvolna, každou stranu 4 - 6 minut dozlatova.
Tuk musí být dostatečně rozehřátý, aby se ihned po vložení na pánev začal řízek smažit. Pokud by byl rozehřátý málo, vsákne se zbytečně velké množství do strouhanky. 
Ale dáme pozor na přepálení, nesmí se z něho kouřit!



Hotové řízky položíme na okamžik na papírovou utěrku nebo ubrousek, vsákne se přebytečný tuk.
Ihned z ubrousku sundáme, při delší době hrozí, že kousky papíru ulpějí na řízku.
Řízky smažíme těsně před podáváním, obal tak zůstane křehký.
Pokud připravujeme větší množství řízků, dáváme hotové do mírně rozehřáté trouby, aby zůstaly teplé.

Servírujeme s bramborovou kaší, bramborovým salátem nebo vařeným bramborem maštěným máslem.
A také s chlebem, bez řízku s krajícem chleba si určitě hodně lidí nedovede představit delší cestování :-).
Na talíři ozdobíme citronem.
Citronová šťáva napomáhá při konzumaci smažených jídel k lepšímu trávení.



TIP!  Obalujeme těsně před smažením, pokud bychom nechali řízky ležet delší dobu obalené, strouhanka by zvlhla a při smažení opadávala.

TIP!!  Můžeme připravit také mini řízečky pro konzumaci za studena, jako součást obložených mís.

TIP!!!  Při smažení většího množství hlídáme tuk. Pokud je v něm hodně drobečků, které se začínají připalovat, vyměníme ho .

TIP!!!!  Zbylou použitou strouhanku a mouku vyhodíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat