úterý 28. června 2011

Koule v zelí

Mleté koule v kysaném zelí


  • 500 g mletého masa
  • 500 g kysaného zelí
  • 520 g sladkého kečupu
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/2 čajové  lžičky drceného kmínu
  • 1/2 čajové lžičky pálivé papriky
  • 1 čajová lžička plnotučné nebo dijonské hořčice 
  • smetana k podávání - nemusí  být


Jak na to  

- mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, česnekem, majoránkou, paprikou, hořčicí, solí, pepřem a kmínem
- vytvořit 10 - 12 koulí, vložit do vroucí vody, po 5 minutách přidat zelí
- vmíchat kečup, 15 minut povařit
.

Rychlovka, která přijde vhod hlavně v zimním období. 
A docela funguje na srovnání po flámu.  


Příprava

V větším hrnci přivedeme k varu půl litru vody.
Maso jemně umeleme.
Ideálně použijeme vepřové a hovězí v poměru 2 : 3.  
2 díly libového bůčku nebo plece a 3 díly hovězího zadního. Pokud koupíme mleté hotové, vybíráme libovější míchané a přikoupíme samotné mleté hovězí. A je fajn, když maso doma ještě přemeleme.
 
Namleté maso studenýma rukama dobře smícháme s vejci, solí, utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, kmínem, paprikou, strouhankou a hořčicí.
Na závěr směsí párkrát bouchneme na pracovní desku.
Vytlačíme tím vzduch, mleté bude kompaktnější, nebude se při tepelném zpracování trhat.
Vytvarujeme 10 až 12 koulí.


Uvaření

  • Koule vkládáme do vroucí vody, lehce je promícháváme.
  • Pět minut je na mírném plameni povaříme.
    Maso se zatáhne a zpevní.

  • Do hrnce přidáme celý obsah sáčku se zelím, tedy i nálev.
  • Opatrně promícháme.
    Vmícháme kečup, přivedeme k varu.

  • Stáhneme teplotu, hrnec zakryjeme poklicí.
  • 15 minut povaříme.
    Vypneme.

Při podávání můžeme ozdobit petrželkou nebo pažitkou a přidat pár kapek smetany.
Jako příloha je ideální chléb nebo pečivo, třeba domácí housky.





TIP!  Pokud dáváme přednost pikantnější variantě, nahradíme sladký kečup ostrým nebo vmícháme špetku pálivé papriky nebo chilli.

TIP!  Pokud kečup nemusíme, připravíme variantu bez jeho přidání.

Žádné komentáře:

Okomentovat