úterý 28. června 2011

Koule v zelí

Mleté koule v kysaném zelí


  • 500 g mletého masa
  • 500 g kysaného zelí
  • 520 g sladkého kečupu
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/2 čajové  lžičky drceného kmínu
  • 1/2 čajové lžičky pálivé papriky
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 čajová lžička plnotučné nebo dijonské hořčice 



Jak na to  

- mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, česnekem, majoránkou, paprikou, hořčicí, solí, pepřem a kmínem
- vytvořit 10 - 12 koulí, vložit do vroucí vody, po 5 minutách přidat zelí
- vmíchat kečup, 15 minut povařit
.

Rychlovka, která přijde vhod hlavně v zimním období. 
A docela funguje na srovnání po flámu.  

 
Maso umeleme najemno, dobře smícháme s vejci, solí, česnekem, majoránkou, pepřem, kmínem, paprikou, strouhankou a hořčicí.
Ideálně použijeme vepřové a hovězí v poměru 2 : 3.  2 díly libového bůčku a 3 díly hovězího zadního. Pokud koupíme mleté hotové, vybíráme libovější míchané a přikoupíme samotné mleté hovězí. A je fajn, když maso doma ještě přemeleme.
Na závěr zpracování párkrát bouchneme směsí na pracovní desku, vytlačíme tím vzduch, mleté bude kompaktnější, nebude se při tepelném zpracování trhat.
Vytvarujeme 10 - 12 koulí.
V větším hrnci přivedeme k varu 500 mililitrů vody.
Vkládáme jednotlivé koule, lehce promícháváme, 5 minut na mírném ohni vaříme.
Maso se zatáhne a zpevní.
Přidáme celý obsah sáčku se zelím, tedy i nálev.
Opatrně promícháme.



Vmícháme kečup, přivedeme k varu.
Stáhneme teplotu, zakryjeme a 15 minut povaříme.

Při podávání můžeme ozdobit petrželkou nebo pažitkou a přidat pár kapek smetany.
Jako příloha je ideální chléb nebo pečivo, třeba domácí housky.



TIP!  Pokud dáváme přednost pikantnější variantě, nahradíme sladký kečup ostrým nebo vmícháme špetku pálivé papriky nebo chilli.

TIP!!  Pokud kečup nemusíme, připravíme variantu bez jeho přidání.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat