úterý 7. dubna 2020

Rychlý jogurtový ovocný koláč

Rychlý jogurtový ovocný koláč


Rozpis je na kulatou koláčovou formu o průměru 24 centimetrů.
Rozpis pro upečení na velkém plechu o rozměru 30 x 40 je zde Borůvkový koláč.


Těsto

  • 200 g smetanového bílého jogurtu (1 kelímek)
  • 180 g polohrubé mouky (1 kelímek)
  • 80 g cukru krupice (1/2 kelímku)
  • 70 g rozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/2 kelímku)
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (6 g)
  • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Drobenka

  • 80 g polohrubé mouky (necelá půlka kelímku)
  • 40 g cukru krupice (1/4 kelímku)
  • 40 g nerozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/4 kelímku)


Ovoce

  • čerstvé
  • mrazené
  • kompotované


Jak na to  

- ovoce omýt a osušit, velké kusy pokrájet, kompotované scedit, mrazené nechat povolit
- na drobenku prsty promačkat mouku s cukrem a máslem
- na těsto smíchat mouku, prášek do pečiva, cukr, jogurt, vejce a zchladlé rozpuštěné máslo
- těsto rozetřít do formy, urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct 20 - 25 minut při 180 °C
.

Rychlý výborný vláčný koláč.
Místo ovoce můžeme použít tvaroh nebo povidla nebo oboje najednou. Bude fajn i marmeláda. Na těsto všechny tyto mazlavé věci nandáváme v rozestupech lžičkou.
Kelímek od dvěstěgramového jogurtu poslouží jako odměrka.


Příprava

  • Máslo nebo Heru na mírném plameni rozpustíme.
  • Odstavíme, necháme zchladnout.
    Koláčovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou nebo strouhankou, nebo formu vyložíme pečicím papírem.

  • Připravíme ovoce.
  • Čerstvé opláchneme a osušíme, větší druhy, jako jsou třeba broskve, meruňky, jablka..., pokrájíme na menší kousky.
    Konzervované scedíme a necháme vykapat.
    Mrazené necháme mírně povolit.
    Na koláči na fotkách jsou kompotované mandarinky. Dvě plechovky po 175 gramech.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Drobenka

  • Do mísy nasypeme mouku a cukr.
  • Promícháme.

  • Přidáme na kousky nakrájené studené máslo.
  • Konečky prstů rychle vše dohromady promačkáváme, žmouláme.
    Hotovou drobenku zatím odložíme do lednice.


Těsto

  • Do čisté mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem a práškem do pečiva.
  • Přidáme jogurt a vejce, promícháme.

  • Nakonec přilijeme vychladlé rozpuštěné máslo.
  • Dobře promícháme dohladka.
    Těsto nalijeme do formy.

  • Na těsto urovnáme ovoce.
  • Na ovoce rovnoměrně nasypeme drobenku.


Upečení

  • Dáme do rozehřáté trouby péct.
  • Za 20 až 25 minut bude hotovo.
    Okraje koláče a drobenka se zbarví dozlatova.

  • Upečený koláč necháme před podáváním vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat