Rozpis je na kulatou koláčovou formu o průměru 24 centimetrů.
Rozpis pro upečení na velkém plechu o rozměru 30 x 40 je zde Borůvkový koláč.
Těsto
- 200 g smetanového bílého jogurtu (1 kelímek)
- 180 g polohrubé mouky (1 kelímek)
- 80 g cukru krupice (1/2 kelímku)
- 70 g rozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/2 kelímku)
- 1 vejce
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (6 g)
- 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Drobenka
- 80 g polohrubé mouky (necelá půlka kelímku)
- 40 g cukru krupice (1/4 kelímku)
- 40 g nerozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/4 kelímku)
Ovoce
- čerstvé
- mrazené
- kompotované
Jak na to
- ovoce omýt a osušit, velké kusy pokrájet, kompotované scedit, mrazené nechat povolit
- na drobenku prsty promačkat mouku s cukrem a máslem
- na těsto smíchat mouku, prášek do pečiva, cukr, jogurt, vejce a zchladlé máslo
- těsto rozetřít do formy, urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct 20 - 25 minut při 180 °C
.
- ovoce omýt a osušit, velké kusy pokrájet, kompotované scedit, mrazené nechat povolit
- na drobenku prsty promačkat mouku s cukrem a máslem
- na těsto smíchat mouku, prášek do pečiva, cukr, jogurt, vejce a zchladlé máslo
- těsto rozetřít do formy, urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct 20 - 25 minut při 180 °C
.
Rychlý výborný vláčný koláč.
Místo ovoce můžeme použít tvaroh nebo povidla nebo oboje najednou. Bude fajn i marmeláda. Na těsto všechny tyto mazlavé věci nandáváme v rozestupech lžičkou.
Kelímek od dvěstěgramového jogurtu poslouží jako odměrka.
Příprava
Máslo nebo Heru na mírném plameni rozpustíme.
Odstavíme, necháme zchladnout.
Koláčovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo formu vyložíme pečicím papírem.
Drobenka
Do mísy nasypeme mouku a cukr.
Promícháme.
Přidáme na kousky nakrájené máslo.
Konečky prstů rychle promačkáváme, žmouláme.
Nebo formu vyložíme pečicím papírem.
- Čerstvé ovoce opláchneme a osušíme, větší druhy pokrájíme na menší kousky.
- Konzervované scedíme a necháme vykapat.
- Mrazené ovoce necháme povolit. Na koláči na fotkách jsou kompotované mandarinky. Dvě plechovky po 175 gramech.
Drobenka
Do mísy nasypeme mouku a cukr.
Promícháme.
Přidáme na kousky nakrájené máslo.
Konečky prstů rychle promačkáváme, žmouláme.
Drobenku zatím odložíme do lednice.
Těsto
Na těsto urovnáme ovoce.
Těsto
- Do čisté mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme jogurt a vejce, promícháme.
- Nakonec přilijeme vychladlé rozpuštěné máslo. Dobře promícháme dohladka.
Těsto nalijeme do formy.
Upečení
Na ovoce rovnoměrně nasypeme drobenku.
- Dáme do rozehřáté trouby péct.
- Pečeme 20 až 25 minut, okraje koláče a drobenka se zbarví dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat