Rozpis je na kulatou koláčovou formu o průměru 24 centimetrů.
Rozpis pro upečení na velkém plechu o rozměru 30 x 40 je zde Borůvkový koláč.
Těsto
- 200 g smetanového bílého jogurtu (1 kelímek)
- 180 g polohrubé mouky (1 kelímek)
- 80 g cukru krupice (1/2 kelímku)
- 70 g rozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/2 kelímku)
- 1 vejce
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (6 g)
- 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Drobenka
- 80 g polohrubé mouky (necelá půlka kelímku)
- 40 g cukru krupice (1/4 kelímku)
- 40 g nerozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/4 kelímku)
Ovoce
- čerstvé
- mrazené
- kompotované
Jak na to
- ovoce omýt a osušit, velké kusy pokrájet, kompotované scedit, mrazené nechat povolit
- na drobenku prsty promačkat mouku s cukrem a máslem
- na těsto smíchat mouku, prášek do pečiva, cukr, jogurt, vejce a zchladlé rozpuštěné máslo
- těsto rozetřít do formy, urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct 20 - 25 minut při 180 °C
.
- ovoce omýt a osušit, velké kusy pokrájet, kompotované scedit, mrazené nechat povolit
- na drobenku prsty promačkat mouku s cukrem a máslem
- na těsto smíchat mouku, prášek do pečiva, cukr, jogurt, vejce a zchladlé rozpuštěné máslo
- těsto rozetřít do formy, urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct 20 - 25 minut při 180 °C
.
Rychlý výborný vláčný koláč.
Místo ovoce můžeme použít tvaroh nebo povidla nebo oboje najednou. Bude fajn i marmeláda. Na těsto všechny tyto mazlavé věci nandáváme v rozestupech lžičkou.
Kelímek od dvěstěgramového jogurtu poslouží jako odměrka.
Příprava
- Máslo nebo Heru na mírném plameni rozpustíme. Odstavíme, necháme zchladnout.
Koláčovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou nebo strouhankou, nebo formu vyložíme pečicím papírem.
- Připravíme ovoce. Čerstvé opláchneme a osušíme, větší druhy, jako jsou třeba broskve, meruňky, jablka..., pokrájíme na menší kousky.
Konzervované scedíme a necháme vykapat.
Mrazené necháme mírně povolit.
Na koláči na fotkách jsou kompotované mandarinky. Dvě plechovky po 175 gramech.
Drobenka
- Do mísy nasypeme mouku a cukr. Promícháme.
- Přidáme na kousky nakrájené studené máslo. Konečky prstů rychle vše dohromady promačkáváme, žmouláme.
Hotovou drobenku zatím odložíme do lednice.
Těsto
- Do čisté mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme jogurt a vejce, promícháme.
- Nakonec přilijeme vychladlé rozpuštěné máslo. Dobře promícháme dohladka.
Těsto nalijeme do formy.
- Na těsto urovnáme ovoce. Na ovoce rovnoměrně nasypeme drobenku.
Upečení
- Dáme do rozehřáté trouby péct. Za 20 až 25 minut bude hotovo.
- Upečený koláč necháme před podáváním vychladnout.
Okraje koláče a drobenka se zbarví dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat