Polévka z velkých bílých fazolí
Fazole nutno den předem namočit a následně hodinu a půl až dvě vařit.
- 1500 ml kuřecího vývaru
- 450 g velkých bílých fazolí
- 125 ml 30 - 33% smetany
- 70 g cibule (1 střední)
- 30 g hladké mouky
- 15 g másla
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- sušená nakládaná rajčata, petrželka, opečené krutonky, parmazán, smetana... dle chuti k servírování
Jak na to
- fazole zalít vodou, po několika hodinách doplnit vodu, vařit do měkka, osolit
- fazole zalít vodou, po několika hodinách doplnit vodu, vařit do měkka, osolit
- na oleji a másle orestovat cibuli, přidat česnek a mouku, usmažit jíšku
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- přidat scezené fazole, 5 minut povařit
- přidat utřený česnek, rozmixovat
- přidat scezené fazole, 5 minut povařit
- přidat utřený česnek, rozmixovat
- dochutit, vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
.
.
Namočení fazolí
Fazole propláchneme v cedníku.
V hrnci je zalijeme studenou vodou tak, aby byla hladina 4 centimetry nad nimi.
Na několik hodin je odložíme.
Ideálně si vzpomeneme den předen a necháme je bobtnat přes noc.
Uvaření fazolí a vývar
Druhý den k fazolím doplníme vodu.
Opět tolik, aby byla hladina tak 4 centimetry nad nimi.
Přivedeme k varu.
Snížíme teplotu, částečně zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni vaříme jednu a půl až dvě hodiny doměkka.
Ke konci vaření vmícháme jednu vrchovatou čajovou lžičku soli.
Sůl znesnadňuje měknutí luštěnin, proto ji přidáváme až ke konci, kdy jsou skoro měkké.
Budeme potřebovat kuřecí vývar.
Pokud ho nemáme, povaříme v jednom a půl litru vody kostku kuřecího bujónu.
Odstavíme ho a necháme vychladnout.
Nebo místo vývaru použijeme jen čistou vodu.
Cibulová jíška
Zhruba po tři čtvrtě hodině vaření fazolí začneme připravovat jíšku.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Jeden oloupaný stroužek česneku na plátky.
V hrnci rozehřejeme olej a máslo.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji 5 až 6 minut restujeme.
Přisypeme mouku a pokrájený česnek, 2 minuty promícháváme.
Máme hotovou cibulovou jíšku.
Povaření
Na jíšku nalijeme jeden a čtvrt litru vlažného kuřecího vývaru nebo vody.
Mícháme, přivedeme k varu.
Na mírném plameni 15 minut povaříme.
Pokud jsme místo vývaru přidali čistou vodu, vmícháme půl čajové lžičky soli a podle chuti pepř.
Měkké fazole scedíme.
Malé množství, tak půl čtvrtlitrového hrnku můžeme odložit stranou, přidáme je do polévky po rozmixování.
Scezené fazole nasypeme do povařeného základu.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu.
Za občasného promícháni 5 až 10 minut povaříme.
Dokončení
- Do polévky vmícháme dva oloupané utřené stroužky česneku. Odstavíme ji, rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem dohladka.
- Hrnec s polévkou vrátíme na sporák, podle potřeby ji dochutíme solí a pepřem. Pokud je příliš hustá, vmícháme do ní pár lžic vývaru.
Na závěr vlijeme smetanu, přivedeme k varu, vypneme.
- Pokud jsme si odložili stranou, přidáme také nerozmixované fazole. Pokud jsme si je tedy odložili stranou.
K servírování můžeme připravit na másle dozlatova opečené kostky pečiva.
Do jednotlivých porcí se hodí přidat nadrobno nakrájená sušená rajčata nebo žampiony, najemno posekaná petrželka, strouhaný parmazán, smetana...
Žádné komentáře:
Okomentovat