úterý 13. prosince 2011

Bramborový salát

Bramborový salát


  • 1000 g syrových neoloupaných brambor
  • 200 g měkkého salámu (šunkový, kvalitní Gothaj nebo dobré špekáčky)
  • 250 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 100 g cibule
  • 120 g majonézy (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 150 g nakládaných kyselých okurek (4 středně velké)
  • 60 g plnotučné hořčice (3 polévkové lžíce)
  • 30 g kyselejšího jablka 
  • 4 - 5 vajec
  • čerstvá šťáva z citronu
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl, pepř

    Jak na to  

    - v osolené vodě uvařit brambory ve slupce, vajíčka, očistěnou zeleninu, nechat vychladnout
    - oloupané brambory, oloupaná vejce, zeleninu, okurky, salám, cibuli a jablko nakrájet na kostičky
    - osolit, opepřit, zlehka promíchat
    - vmíchat hořčici, majonézu a šťávu z citronu
    - podle potřeby dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou
    - nechat v chladu rozležet
    .

    Brambory na salát vybíráme stejně velké, nejlépe okolo 6 centimetrů dlouhé.
    Na salát je nejvhodnější typ "A", je nejméně moučnatý, brambory se po uvaření nerozpadnou.


    Neoloupané brambory uvaříme několik hodin před přípravou salátu, aby stihly vychladnout.
    Ideálně den předem.
    Omyté brambory vložíme do hrnce se studenou nebo vlažnou vodou.
    Vody dáme přesně tolik, aby brambory nevyčuhovaly. 
    Osolíme 2 čajovými lžičkami soli, přidáme 1 čajovou lžičku kmínu. Zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu, stáhneme teplotu. Ale jen tolik, aby se brambory nepřestaly vařit.
    Uvaříme doměkka.
    Doba varu záleží na velikosti, po 15 - 20 minutách by měly být akorát. Vyzkoušíme vidličkou.
    Vidlička by měla bez odporu proniknout do středu brambory.
    Vyndáme z vody, rozložíme, necháme vychladnout.

    Uvaříme vajíčka a zeleninu.
    Vejce dáme do studené vody osolené 1 čajovou lžičkou soli. Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
    Teplotu stáhneme, ale jen tolik, aby se voda nepřestala vařit.
    Za 10 - 12 minut budou uvařená natvrdo.
    Vychladíme ve studené vodě.
    Celer, mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na větší kusy.
    V hrnci zalijeme studenou vodou, osolíme 1 čajovou lžičkou soli. Zakryjeme poklicí, na mírném plameni vaříme 20 - 25 minut doměkka.
    Vyndáme z vody, necháme vychladnout.
    Doba varu hodně záleží na velikosti. V průběhu vaření zkoušíme píchnout do jednotlivých kusů vidličkou, pokud už bude některý druh uvařený, vyndáme dřív.
    Zelenina by měla být měkká na skus, neměla by se rozpadat. 
    Vývar ze zeleniny můžeme použít na bramboračku.

    Připravíme nádobu na míchání salátu.
    Vhodná je velká mísa nebo hrnec, dobře poslouží pekáč nebo plech na pečení.
    Studené brambory oloupeme a stejně jako zeleninu nakrájíme na kostičky.
    Pokud máme, využijeme speciální drátkový kráječ.
    Na kostičky pokrájíme také oloupaná vejce, salám, okurky, cibuli a na velice jemno jablko.
    Cibuli krájíme ručně, ne v robotu!
    Při nasekání v robotu by pustila hodně šťávy, nebyla by křupavá a mohla by zhořknout.
    Rovnoměrně posypeme 2 čajovými lžičkami soli a 1 čajovou lžičkou pepře.
    Zlehka promícháme.
    Přidáme plnotučnou hořčici, majonézu a šťávu z citronu, jemně promícháme.
    Hořčici nejdříve ochutnáme, některé druhy jsou velice ostré, pálivé.
    V případě potřeby přisolíme, připepříme nebo přidáme citronovou šťávu.
    Ale velice opatrně, při ochutnávání nezapomeneme, že se salát rozleží a všechny chutě se zvýrazní. 

    Před podáváním necháme několik hodin uležet v chladu.
    Nejčastěji servírujeme jako přílohu ke smaženým řízkům, rybám nebo klobáse.
    Hodí se také ke karbanátkům nebo sekané.





    TIP!  Okurky před použitím ochutnáme! Některé jsou příliš výrazné nebo rozmáčené a mohou tak negativně ovlivnit výslednou chuť salátu.
    Stejně tak hořčici.


    Přejít na seznam receptů

    2 komentáře:

    1. My přidáváme ještě zelenou papriku a černý olivy je to pak barevnější :)

      OdpovědětVymazat
    2. Tak s olivou jsem ještě neslyšela, musím někdy na kousku vyzkoušet.
      Bramborový salát patří mezi jídla, která skoro každý dělá trochu jinak, a každý ho má zaručeně nejlepší :-)

      OdpovědětVymazat