úterý 13. prosince 2011

Bramborový salát

Bramborový salát

Brambory uvařit ideálně den předem!
Je fajn salát umíchat pár hodin před konzumací, aby se stihl rozležet!


  • 1000 g syrových neoloupaných brambor
  • 200 g měkkého salámu (šunkový, kvalitní Gothaj nebo dobré špekáčky)
  • 250 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 100 g cibule
  • 120 g majonézy (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 150 g nakládaných kyselých okurek (4 středně velké)
  • 60 g plnotučné hořčice (3 polévkové lžíce)
  • 30 g kyselejšího jablka 
  • 4 - 5 vajec
  • čerstvá šťáva z citronu
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl, pepř

    Jak na to  

    - v osolené vodě uvařit brambory ve slupce, vajíčka, očištěnou zeleninu, nechat vychladnout
    - oloupané brambory, oloupaná vejce, zeleninu, okurky, salám, cibuli a jablko nakrájet na kostičky
    - osolit, opepřit, zlehka promíchat
    - vmíchat hořčici, majonézu a šťávu z citronu
    - podle potřeby dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou
    - nechat v chladu rozležet
    .

    Brambory na salát vybíráme stejně velké, nejlépe 5 - 6 centimetrů dlouhé.
    Na salát je nejvhodnější typ "A", je nejméně moučnatý, brambory se po uvaření nerozpadnou.



    Uvaření brambor, vajec a zeleniny


    1) Brambory 
    Neoloupané brambory uvaříme několik hodin před přípravou salátu, ideálně den předem.

    Omyté brambory vložíme do hrnce se studenou nebo vlažnou vodou.
    Vody dáme přesně tolik, aby brambory nevyčuhovaly.  

    Osolíme 2 čajovými lžičkami soli, přidáme 1 čajovou lžičku kmínu.

    Zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
    Ale jen tolik, aby se brambory nepřestaly vařit.

    Uvaříme doměkka. 
    Doba varu záleží na velikosti, po 15 - 20 minutách by měly být akorát.
    Vyzkoušíme vidličkou.
    Vidlička by měla bez odporu proniknout do středu brambory. 

    Uvařené brambory slijeme, rozložíme na tác nebo plech, necháme vychladnout.


    2) Vejce
    Vejce dáme do studené vody osolené 1 čajovou lžičkou soli.
    Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
    Teplotu stáhneme.
    Ale jen tolik, aby se voda nepřestala vařit.

    Za zhruba 10 minut budou uvařená natvrdo.
    Uvařená vejce přendáme do studené vody, necháme zcela vychladnout.


    3) Zelenina
    Celer, mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na větší kusy.
    V hrnci zalijeme studenou vodou, osolíme 1 čajovou lžičkou soli.

    Zakryjeme poklicí, na mírném plameni vaříme 20 - 25 minut doměkka.
    Doba varu zeleniny hodně záleží na velikosti. 
    Po 12 minutách zkusíme píchnout do jednotlivých kusů vidličkou, pokud už bude některý druh uvařený, vyndáme ho dřív.
    Zelenina by měla být měkká na skus, neměla by se rozpadat.

    Uvařenou zeleninu vyndáme z vody, rozložíme na tác nebo talíř, necháme vychladnout.
    Vývar ze zeleniny můžeme použít na bramboračku.


    Příprava

    Připravíme nádobu na míchání salátu.
    Vhodná je velká mísa nebo hrnec, dobře poslouží pekáč nebo plech na pečení.

    Studené uvařené brambory oloupeme a stejně jako uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky.
    Pokud máme, využijeme speciální drátkový kráječ. 

    Na kostičky pokrájíme také oloupaná vejce, salám, okurky, cibuli a na velice jemno jablko.

    Cibuli krájíme ručně, ne v robotu!
    Při nasekání v robotu by pustila hodně šťávy, nebyla by křupavá a mohla by zhořknout.


    Umíchání a dochucení salátu

    Všechny ingredience máme rozkrájené v míse nebo hrnci nebo pekáči.
    Rovnoměrně je posypeme 2 čajovými lžičkami soli a 1 čajovou lžičkou pepře.
    Zlehka promícháme.
    Nejlepší se salát promíchává rukou!

    Přidáme plnotučnou hořčici, majonézu a šťávu z citronu, jemně promícháme.
    Hořčici nejdříve ochutnáme, některé druhy jsou velice ostré, pálivé. 

    V případě potřeby přisolíme, připepříme nebo přidáme citronovou šťávu.
    Ale velice opatrně, při ochutnávání nezapomeneme, že se salát rozleží a některé chutě se zvýrazní. 

    Před podáváním necháme několik hodin uležet v chladu.

    Nejčastěji servírujeme jako přílohu ke smaženým řízkům, rybám nebo smažené vinné klobáse.
    Hodí se také ke karbanátkům nebo sekané.





    TIP!  Okurky před použitím ochutnáme! Některé jsou příliš výrazné nebo rozmáčené a mohou tak negativně ovlivnit výslednou chuť salátu.
    Stejně tak hořčici.


    Přejít na seznam receptů

    2 komentáře:

    1. My přidáváme ještě zelenou papriku a černý olivy je to pak barevnější :)

      OdpovědětVymazat
    2. Tak s olivou jsem ještě neslyšela, musím někdy na kousku vyzkoušet.
      Bramborový salát patří mezi jídla, která skoro každý dělá trochu jinak, a každý ho má zaručeně nejlepší :-)

      OdpovědětVymazat