úterý 13. září 2011

Kuřecí roláda

Kuřecí roláda se špenátem, sušenými rajčaty a sýrem s modrou plísní


Pečeno ve formě na srnčí hřbet o rozměrech 10 x 30 centimetrů.

  • 1000 g kuřecích  řízků (prsní nebo stehenní)
  • 250 g krájené anglické slaniny
  • 1 sklenička sušených rajčat v oleji (150 g)
  • 120 g čerstvých listů baby špenátu 
  • 150 g sýru s modrou plísní
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku 
  • 250 g cherry rajčat
  • 40 g  másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky 
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • dijonská hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 čajová lžička slunečnicového nebo olivového oleje na vymazání formy 


    Jak na to  

    - vymazanou formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny
    - na anglickou položit plátky lehce naklepaných kuřecích řízků
    - opepřit, potřít hořčicí, naplnit, zabalit
    - do pekáče dát zbytek slaniny, sušených rajčat, cibuli, česnek, cherry rajčata a 5 lžic vody 
    - do pekáče posadit formu, posypat tymiánem
    - péct nezakryté 30 minut při 200 °C, vyklopit z formy, podlít 200 - 250 ml horké vody
    - stáhnout teplotu na 150 °C, péct 20 minut, polévat výpekem
    - sos ev. zahustit kouskem másla obaleným v mouce
    .


    Kuřecí řízky opláchneme a osušíme, lehce rukou naklepeme. Upravíme na stejně silné plátky.
    Jemně osolíme.
    Nebo sůl úplně vynecháme. Přísady jsou slané dost (anglická, sýr, sušená rajčata).

    Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem nebo máslem, stačí tenká vrstva, jen smočit mašlovačku a rozetřít.
    Anglickou slaninou nakrájenou na tenké plátky vyložíme formu tak, aby se jednotlivé plátky o 1 - 2 centimetry překrývaly a zhruba polovina plátku visela přes okraj.

    Na slaninu vyrovnáme kuřecí řízky těsně vedle sebe, opět necháme volné konce na zabalení.
    Opepříme, potřeme dijonskou hořčicí.



    V míse smícháme 100 gramů pokrájených sušených rajčat, na větší kusy posekané listy baby špenátu a na kostičky nakrájený sýr.
    Vmícháme 3 najemno utřené stroužky česneku.

    Směs přidáme na maso.
    Roládu zabalíme.
    Nejdříve přeložíme konce kuřecího masa a pak slaniny.





    Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

    Do pekáče nebo hlubokého plechu nasypeme cibuli a 2 stroužky česneku nakrájené na plátky,
    zbytek slaniny, zbytek sušených rajčat včetně nálevu a na půlky rozkrojená cherry rajčata.

    Sklenici od sušených rajčat vypláchneme 5 polévkovými lžícemi teplé vody, nalijeme do pekáče.
    Doprostřed posadíme naplněný srnčí hřbet.
    Na závěr posypeme tymiánem.


    Dáme nezakryté péct.
    Po 30 minutách  vyndáme, roládu vyklopíme do pekáče. Jde to snadno.

    Promícháme šťávu, maso polijeme.
    Do pekáče přilijeme 200 - 250 mililitrů horké vody.
    Ne na maso!

    Dáme zpět do trouby, teplotu stáhneme na 150 °C.
    Pečeme nezakryté dalších 20 minut.
    Občas polijeme vypečenou šťávou.




    Můžeme lehce zahustit sos.
    40gramový kousek másla obalíme v hladké mouce, dáme do pekáče, promícháme, dopečeme ještě 10 minut.

    Vyndáme z trouby, před krájením necháme 10 minut odpočinout.
    V mase se rozloží šťáva, při porcování nevyteče.
    Kuřecí roládu podáváme s bramborovou kaší nebo s pečivem, můžeme vyzkoušet domácí housky.




    Výborná je i studená, vhodně doplní i studené mísy.



    TIP!  Pokud chceme připravit roládu pouze ke konzumaci za studena, vynecháme v postupu přípravu sosu. Naplněnou formu položíme na pekáč, po 30 minutách vyklopíme a dopečeme cca 30 minut. Výpekem občas maso polijeme a v případě potřeby podlijeme malým množstvím horké vody. 

    TIP!!  Nakrájíme pouze tolik porcí, kolik hned spotřebujeme. Maso nebude vysychat. Zbytek studené rolády zabalíme do folie nebo alobalu.

    TIP!!!  Náplň můžeme obměnit, budeme potřebovat:
    • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 6 vajec
    • 1 čajovou lžičku soli
    • pepř
    • 100 g sýru čedar vcelku
    • 80 g sterilované kapie
    • 60 g sterilovaného hrášku
    • 5 stroužků česneku



    Postupujeme stejně jako je popsáno výše.
    Tady maso ale osolíme a navíc ho potřeme utřeným česnekem.

    Na 2 lžících oleje usmažíme osolená vejce.
    Kapii a hrášek důkladně zcedíme.
    Sýr nakrájíme na kostičky, kapie na malé kousky, hrášek necháme celý.
    Promícháme vše dohromady, podle chuti přisolíme a opepříme.
    Nandáme na maso, zabalíme, dáme péct.


    TIP!!!!  Kuřecí stehenní řízky můžeme jako roládu připravit s mletým masem.


    Přejít na seznam receptů

    8 komentářů:

    1. Odpovědi
      1. Děkuji :-)
        Tenhle recept nezklame, příprava je rychlá a výsledek velice efektní.

        Vymazat
    2. juj až sa mi slinky zbiehaju,,niečo podobne som robila s plnkou z kuracej pečienky,,

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tak to musí být také výborný! Určitě vyzkouším. Díky.

        Vymazat
    3. No vypadá to nádherně a chutně ...Jarka ...

      OdpovědětVymazat
    4. Dobré odpoledne. Vařím podle Vás už dlouho, ale tohle je "gastronomický orgasmus". Skvělé, opravdu skvělé. Díky.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jirko, tak to je vyznamenání! Mám radost, že recept takto zafungoval. Moc díky za komentář! Je fajn číst, že recepty inspirují a snad se podle nich dobře vaří!
        S velkou pokorou děkuji!

        Vymazat