pondělí 22. června 2020

Vepřové závitky

Vepřové závitky


Základ

  • 1000 g vepřové pečeně
  • 200 g cibule
  • 40 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, pepř



Náplň

  • 200 g krájené šunky nebo burgundské kýty nebo anglické slaniny...
  • 60 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • 3 - 4 ks kyselé okurky
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 menší cibule
  • hořčice plnotučná nebo dijonská
  • sladká mletá paprika
  • sůl


Sos

  • 40 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to  

- plátky masa rozklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, položit plátek šunky
- ke kraji položit 1/4 uvařeného vejce, kousek cibule, okurky a slaniny
- vejce poprášit mletou paprikou
- pevně zabalit, orestovat do hněda
- kostičky cibule smažit 5 minut na mírném plameni, přisypat kostičky slaniny a ještě 10 minut promíchávat
- do hrnce na cibuli se slaninou urovnat závitky, zalít vodou s povoleným výpekem
- zakryté dusit na mírném plameni do měkka
sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
.

Uvaření vajec a orestování cibule a slaniny

Do studené vody dáme 2 vejce.
Vmícháme 1 čajovou lžičku soli.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Za 9 minut vypneme, vejce přendáme do studené vody vychladnout.

Slaninu a sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci zahřejeme 4 polévkové lžíce oleje nebo sádla.
Nasypeme cibuli, na mírném plameni ji občas promícháme.
Po 5 minutách přidáme slaninu a ještě 10 minut bez zvýšení teploty restujeme.
Vypneme.


Příprava masa

Maso opláchneme a osušíme.
Rozkrájíme ho na přibližně 1,3 centimetru silné plátky.
Tukovou vrstvu na každém plátku na 2 až 3 místech nařízneme.
Plátky rozklepeme na tenčí vrstvu.
Můžeme si přes ně dát při rozklepávání fólii.


Naplnění závitků

Kyselou okurku a menší sloupnutou cibuli nakrájíme na nudličky.
Slaninu na menší hranolky.
Uvařená vejce oloupeme, opláchneme a nakrájíme na čtvrtiny.
Připravíme závitky.
  • Plátky masa z obou stran osolíme a opepříme.
  • Na každý rozetřeme malou lžičku hořčice.
  • Položíme plátek šunky, na ni dáme ke kraji čtvrtku vejce, jeden až dva proužky okurky, jeden až dva proužky cibule, jeden až dva hranolky slaniny.

Vejce lehce poprášíme sladkou mletou paprikou.
Závitek pevně zabalíme a zajistíme provázkem.


Orestování a podušení

Na pánvi rozehřejeme 4 polévkové lžíce oleje.
Závitky zprudka krátce orestujeme ze všech stran do hněda.
Odkládáme je do hrnce na osmahnutou cibuli se slaninou.

Do pánve po restování nalijeme 300 mililitrů teplé vody.
Uvolníme výpeky ze stěn a vše přelijeme k závitkům.

Podle potřeby doplníme vodu tak, aby závitky nebyly úplně ponořené.
Zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni podusíme okolo 40 minut do měkka.


Zahuštění sosu

Měkké závitky vyndáme z hrnce, zakryjeme je alobalem, aby nechladly.

  • Sos v hrnci na mírném plameni bez zakrytí zahříváme.
  • Na talířek nasypeme jednu čajovou lžičku hladké mouky.

  • Máslo rozkrojíme na tři menší části, obalíme je v mouce.
  • Vhodíme do sosu.
    Za občasného promíchání povaříme 10 až 15 minut do požadované hustoty.

Podáváme s bramborovou kaší nebo opečeným bramborem nebo zelným salátem...








Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat