- buráky
- arašídový nebo slunečnicový olej - nemusí být
- sůl, med, kakao... - nemusí být
Jak na to
- arašídy oloupat, opražit nebo opéct
- rozmixovat nebo rozsekat
- ev. dochutit
.
- arašídy oloupat, opražit nebo opéct
- rozmixovat nebo rozsekat
- ev. dochutit
.
Asi nejvíce populární je burákové "máslo" v Americe. Pokud obsahuje méně než 90 % arašídů, tak už to podle předpisů není máslo, ale pomazánka (jsme stále v USA).
Používá se za studena, třeba namazané na toastech, lívancích, sušenkách... Ale je také součástí teplé kuchyně, najdeme ho v mnoha jídlech připravených podle asijských receptů. Ostatně, nejvíce buráků se spotřebuje v Číně a Indii. Jo, a arašídy jsou luštěnina! Jsou to semena z lusku podzemnice olejné.
Arašídové máslo má několik podob.
- může být hladké (smooth) nebo s malými kousky (crunchy)
- může být připravené z loupaných nebo neloupaných arašídů
- může být z pražených nebo nepražených arašídů
- může být slané, přírodní nebo sladké
Příprava
Buráky oloupeme, stáhneme z nich i jemnou slupku.
Na suché pánvi je na mírném plameni okolo 3 minut promícháváme, aby se lehce opražily a zvýraznila se jejich chuť.
Nebo je nasypeme na plech, ideálně vyložený pečicím papírem, a na 10 minut je dáme do trouby rozehřáté na 180 °C.
Opražení či opečení můžeme samozřejmě vynechat.
Buráky oloupeme, stáhneme z nich i jemnou slupku.
Na suché pánvi je na mírném plameni okolo 3 minut promícháváme, aby se lehce opražily a zvýraznila se jejich chuť.
Nebo je nasypeme na plech, ideálně vyložený pečicím papírem, a na 10 minut je dáme do trouby rozehřáté na 180 °C.
Opražení či opečení můžeme samozřejmě vynechat.
Rozmixování
Arašídy rozsekáme nebo rozmixujeme.
Ideálně nejdřív rozsekáme a pak rozmixujeme dohladka.
Pokud chceme mít máslo křupavé, tak po chvilce, když ještě nejsou buráky úplně rozmixované najemno, část odebereme.
Ideálně nejdřív rozsekáme a pak rozmixujeme dohladka.
Pokud chceme mít máslo křupavé, tak po chvilce, když ještě nejsou buráky úplně rozmixované najemno, část odebereme.
Po rozmixování zbytku je do hotového másla vmícháme.
Mixovat musíme několik minut.
Po chvilkách mixování přerušujeme a stěrkou stahujeme ze stěn mísy.
Za zhruba 6 až 8 minut budeme mít krásnou jemnou hmotu, která se lehce rozetře.
Různé druhy buráků jsou různě mastné, obsahují rozdílné množství tuku.
Proto je někdy fajn přidat pro jemnější konzistenci arašídový nebo slunečnicový olej.
Pokud nebudeme burákové máslo dochucovat, je hotovo.
Dochucení
Burákové máslo lze různě dochucovat a ochucovat.
Na závěr mixování můžeme přidat některou z níže uvedených ingrediencí nebo jejich kombinaci.
Burákové máslo na fotkách bylo připraveno z 600 gramů oloupaných opražených arašídů, 2 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkových lžic medu a 1 vrchovaté čajové lžičky soli.
TIP! Při mixování, když už se nám zdá, že je vše hotovo, tak ještě jednu minutu přidáme!
TIP! Přirozenou vlastností arašídového másla při uskladnění je oddělování oleje, to je v pořádku, před použitím stačí promíchat.
Přejít na seznam receptů
Mixovat musíme několik minut.
Po chvilkách mixování přerušujeme a stěrkou stahujeme ze stěn mísy.
Za zhruba 6 až 8 minut budeme mít krásnou jemnou hmotu, která se lehce rozetře.
Různé druhy buráků jsou různě mastné, obsahují rozdílné množství tuku.
Proto je někdy fajn přidat pro jemnější konzistenci arašídový nebo slunečnicový olej.
Pokud nebudeme burákové máslo dochucovat, je hotovo.
Dochucení
Burákové máslo lze různě dochucovat a ochucovat.
Na závěr mixování můžeme přidat některou z níže uvedených ingrediencí nebo jejich kombinaci.
- med nebo javorový sirup
- sůl
- kakao nebo skořici
- kokosový olej
Burákové máslo na fotkách bylo připraveno z 600 gramů oloupaných opražených arašídů, 2 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkových lžic medu a 1 vrchovaté čajové lžičky soli.
TIP! Při mixování, když už se nám zdá, že je vše hotovo, tak ještě jednu minutu přidáme!
TIP! Přirozenou vlastností arašídového másla při uskladnění je oddělování oleje, to je v pořádku, před použitím stačí promíchat.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat