pátek 18. května 2012

Vepřové pečené

Vepřové pečené po selsku


  • 1000 - 1200 g krkovice vcelku, může být s kostí i bez
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kmín
  • sůl


Jak na to  

- maso nasolit, položit do pekáče tučnější stranou nebo kostí dolů
- posypat kmínem, obložit cibulí a česnekem
- 10 minut nepodlité nezakryté zapéct při 200 °C
- podlít, zakrýt, stáhnout teplotu na 160 °C, péct 60 minut, polévat výpekem
- odkrýt, maso bez kosti obrátit, dopéct doměkka
.

Na pečení se nejvíce hodí krkovice, pečeně neboli karé anebo plecko.
Výborný je také pečený bůček.
U něho se ale může přihodit, že ho strávníci, kteří nemají rádi tučnější maso na talíři "vypreparují" nebo rovnou odmítnou jíst.
Můžeme upéct i kýtu, ta je ale málo šťavnatá.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Maso omyjeme a osušíme, ze všech stran nasolíme.
Nestačí jen posypat, musíme sůl pěkně rukou vetřít.
Položíme do pekáčku tučnější vrstvou dolů. Pokud máme kus s kostí, položíme kostí dolů.
Posypeme kmínem a obložíme cibulí nakrájenou na čtvrtky nebo osminky a plátky česneku.


Do rozpálené trouby vložíme nezakrytý pekáč s masem, necháme 10 minut nepodlité a nezakryté zprudka zapéct.
Po těchto 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C, podlijeme 100 mililitry horké vody, přikryjeme a dále pečeme.
Po 15 - 20 minutách zkontrolujeme a v případě potřeby (málo šťávy na dně pekáče) podlijeme malým množstvím horké vody.
Pokud máme k dispozici masový vývar, bude na podlévání lepší variantou.
Po přibližně 60 minutách pozvolného pečení maso odkryjeme, obrátíme a bez zakrytí dopečeme doměkka.
Pokud pečeme s kostí, maso neobracíme.
Nezapomeneme v průběhu celého pečení přelévat maso vypečenou šťávou a podle potřeby podlévat horkou vodou nebo vývarem.
Podléváme, to znamená, že nelijeme na maso, ale do pekáče! Na maso patří jen vypečená šťáva!
Před rozkrájením musí upečené maso okolo 10 minut "odpočívat". Šťáva se v mase rozleží a při krájení nevyteče.

Podáváme s knedlíkem bramborovým, kynutým nebo houskovým, zelím kysaným nebo hlávkovým, špenátem nebo třeba s bramborovou kaší.


 Nebo jen tak - teplé nebo studené s chlebem, křenem a hořčicí nebo s fazolovými lusky.



TIP!  Dobře maso upečeme i v remosce.



! Maso pečeme raději ve větším celku, před pečením nerozkrajujeme na menší kusy - pečeně by rychleji vysychala.

!  Pečeme delší dobu na nižší teplotu. Maso tak bude rovnoměrně propečené a nevysušené.

! Aby maso bylo šťavnaté a měkké, často ho v průběhu pečení přeléváme vypečenou šťávou, v případě potřeby podléváme horkou vodou nebo masovým vývarem. Přímo na maso voda nepatří, vždy doplňujeme ke kraji pekáče a promícháme s výpekem!

!  Podléváme menším množstvím a častěji.

! Připečenou šťávu seškrabujeme ze stěn pekáče, dodává chuť, vůni a barvu masové šťávě.

! Pokud pečeme libové kusy, přidáme do pekáče k masu sádlo - na kilo masa cca 50 g sádla. Nebo rovnou malý kousek bůčku.

! Jestliže máme vepřové i s kostí, odřízneme je, dáme na dno pekáče a položíme na ně maso. Šťáva bude chutnější.

! Vždy začínáme péct tučnou částí dolů, pokud pečeme i s kůží, tak kůží dolů. Po obrácení masa nařízneme kůži do mřížky (nezajíždíme až do masa!).

! Po upečení necháme maso chvíli odležet - rovnoměrně se rozleží šťáva a při následném krájení nevytéká. Krájíme tedy vždy až po odležení masa!

! Porce krájíme vždy kolmo přes vlákna.

! Pečené maso můžeme také podlévat vínem nebo pivem. Podle chuti můžeme přidat různé bylinky - majoránku, tymián, šalvěj, rozmarýn ....

! Šťávu můžeme zahustit. Z pekáče vyndáme maso a povaříme výpek do odpaření vody - zbude pouze tuk. Zaprášíme 1 polévkovou lžící polohrubé mouky, chvilku restujeme, pak přidáme 1 čajovou lžičku rajčatového protlaku, přilijeme 500 ml vlažné vody a 15 minut povaříme. Nezapomeneme seškrábnout připečenou šťávu ze dna a stěn pekáče! Můžeme zcedit, ale nemusíme, kousky pečené cibule a česneku s chutí masa jsou výborné.

! Pokud zároveň s pečením vaříme knedlíky, můžeme využít na podlévání vodu z hrnce, kde je vaříme. Šťáva se nám zároveň lehce zahustí.

! Šťávu si můžeme připravit i ve větším množství do zásoby a zamrazit. Připravíme ji z vepřových kostí: 

 - 1 kg vepřových kostí na pečení  
 - 1 větší cibule
 - 50 g sádla
 - 1 čajová lžička soli
 - 1/2 kávové lžičky kmínu
 - 1 čajová lžička rajčatového protlaku
 - 1  polévková lžíce polohrubé mouky

Cibuli nakrájíme na 1/8 a dáme do pekáče, na ni položíme nasekané posolené vepřové kosti. Přidáme sádlo, kmín a pečeme přibližně 90 minut při 170 °C. V průběhu pečení podléváme horkou vodou nebo vývarem, výpek stahujeme ze stěn pekáče. Po upečení kosti vyhodíme, výpek zredukujeme (vyvaříme všechnu vodu a zbude jen tuk), přidáme mouku, promícháme. Dále přidáme rajčatový protlak, zalijeme cca 500 ml vlažné vody a 15 minut na mírném ohni povaříme. Zcedíme, pokud hned nepotřebujeme, rozdělíme a po vychladnutí zamrazíme.


8 komentářů:

  1. Jééééjej, ale teď jsem teda dostal pořádnej hlad :) Vypadá krásně, stejně jako ostatní. Musím vyzkoušet ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, kus dobře upečeného vepřového nezklame :) K tomu orosená sklenice s pivem ....

      Vymazat
  2. Už vím, co dneska na oběd. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak snad chutnalo! Dobrou chuť :-)

    OdpovědětVymazat
  4. proc se to jmenuje nejedlé??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková hříčka.
      Dlouho jsem dětem slibovala, že sepíšu recepty, podle kterých doma vaříme, aby je poté, co se přestěhovaly, měly po ruce. Tak mně založily tento blog a takto ho nazvaly.
      Mějte se fajn, Hana Nejedlá :)

      Vymazat
    2. Teď jsem do trouby "svěřil" špičku bůčku, nalil ze džbánu v lednici Lobkowicz a pomalounku na 125°C peču ten zakrytý poklad. Nebudu ho ani podlévat, ani otáčet. Jen ho na konci pečení (po asi 3 hodinách) odkryju a při 220°C, s jedním přelitím výpekem, dopeču...už se nemohu, na ten závěr na stole, dočkat!!!

      Vymazat
    3. Ááách, voní to až sem! Tak dobrou chuť!

      Vymazat