Kynutý koláč s povidly a tvarohem
Těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 20 g droždí (půl kostky)
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička šťávy z citronu
- kůra z citronu
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- kůra z citronu
Drobenka
- 150 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 50 g cukr krystal nebo krupice
Povidla
Jak na to
- ve vlažném mléce rozmíchat lžíci cukru a mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, cukrem, citronovou šťávou a kůrou, kváskem, žloutkem a máslem
- dobře zpracovat těsto, nechat hodinu kynout
- rozválet na plát, přenést na máslem vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň a povidla, posypat drobenkou
- péct 10 minut při 180 °C, dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.
- ve vlažném mléce rozmíchat lžíci cukru a mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, cukrem, citronovou šťávou a kůrou, kváskem, žloutkem a máslem
- dobře zpracovat těsto, nechat hodinu kynout
- rozválet na plát, přenést na máslem vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň a povidla, posypat drobenkou
- péct 10 minut při 180 °C, dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.
Kvásek
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, vypneme.
Do zahřátého mléka vmícháme jednu lžíci cukru a jednu lžíci mouky.
Nasypeme rozdrobené droždí.
Za přibližně 10 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině mléka spojí v souvislou vrstvu a na několika místech se bude vzdouvat.
Příprava
V hrnku na velice mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme ho ze sporáku, necháme vychladnout.
Do mísy prosejeme mouku.
Vmícháme k ní cukr, trochu kůry z dobře omytého citronu a půl kávové lžičky soli.
Přilijeme kvásek, žloutek a jednu lžičku šťávy z citronu.
Dobře promícháme.
Nakonec vmícháme rozpuštěné vlažné máslo.
Tuk vždy patří do těsta jako poslední!
Je to proto, že pokud by mouka nasákla nejdříve tukem, ztěžkla by, těsto by nebylo nadýchané.
V hrnku na velice mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme ho ze sporáku, necháme vychladnout.
Do mísy prosejeme mouku.
Vmícháme k ní cukr, trochu kůry z dobře omytého citronu a půl kávové lžičky soli.
Přilijeme kvásek, žloutek a jednu lžičku šťávy z citronu.
Dobře promícháme.
Nakonec vmícháme rozpuštěné vlažné máslo.
Tuk vždy patří do těsta jako poslední!
Je to proto, že pokud by mouka nasákla nejdříve tukem, ztěžkla by, těsto by nebylo nadýchané.
Zpracování těsta a kynutí
- Nejdříve můžeme použít ruční hnětač, ale to nejdůležitější musíme udělat vařečkou. Několik minut těsto postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě a těsto nazdvihujeme, abychom do něho dostali co nejvíce vzduchu.
- Místo zpracování vařečkou můžeme těsto 10 až 15 minut hníst rukama na pracovní desce. Promáčkneme ho dlaní, přeložíme, pootočíme, promáčkneme, přeložíme, pootočíme...
A tak stále dokola.
Správné těsto je hladké, dělají se bubliny, při zpracování "mlaská".
Konzistencí je vláčné, není příliš tuhé.
- Vypracované těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo. Necháme ho na místě bez průvanu přibližně jednu hodinu kynout při pokojové teplotě
Po správném vykynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být hladké, lesklé a pružné.
Když do něj uděláme prstem důlek, ihned se začne vyrovnávat.
Drobenka a tvarohová náplň
Na drobenku v míse smícháme:
- mouku
- cukr
- pokrájené studené nerozpuštěné máslo
Pracujeme rychle, aby se máslo moc nerozpouštělo od teplých rukou.
Je fajn drobenku před nasypáním na koláč odložit na pár minut do lednice.
Na tvarohovou náplň v jiné misce dobře smícháme:
- tvaroh
- cukr
- vanilkový cukr
- nastrouhanou citronovou kůru
- žloutek
- rum
Druhé kynutí na plechu
Plech vymažeme zbytkem rozpuštěného másla z hrnku.
Nebo ho potřeme kouskem studeného másla nerozpuštěného.
Nakynuté těsto dáme na moukou jemně poprášenou pracovní desku.
Válečkem ho lehce rozválíme na obdélník velký jako plech, ve kterém budeme péct.
Na plech těsto přeneseme pomocí válečku.
Plát těsta volně namotáme na váleček, přeneseme nad plech, rozmotáme, urovnáme.
Těsto na plechu zakryjeme utěrkou a necháme ho ještě 10 minut kynout.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Pečení
Na těsto rozetřeme povidla a tvaroh.
Zasypeme drobenkou.
Dáme péct do rozehřáté trouby.
- Po 10 minutách teplotu stáhneme na 150 °C.
- Za dalších 20 až 25 minut bude hotovo. Okraje koláče a drobenka zezlátnou.
Pro lepší chuť a vůni potřeme kraje upečeného koláče ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem.
TIP! Prosetí, zvláště u kynutých těst, nikdy nevynecháme. Mouku tím provzdušníme, těsto bude lépe kynout.
TIP! Z citronu strouháme jen tenkou vrchní část žluté kůry, ta bílá je hořká.
TIP! Místo povidel a tvarohu můžeme použít ovoce. Čerstvé, mražené nebo kompotované.
Výborné jsou švestky, meruňky, broskve, rebarbora, borůvky...
Ovoce použijeme samotné nebo nejdříve na těsto rozetřeme tvaroh a pak urovnáme ovoce a nasypeme drobenku.
TIP! Těsto můžeme připravit i bez vajec a máslo nahradit Herou - Úsporný kynutý koláč nebo upečeme Kynutý koláč mřížkový.
A nejjednodušší kynutý koláč je ten litý Litý kynutý koláč.
Přejít na seznam receptů
TIP! Těsto můžeme připravit i bez vajec a máslo nahradit Herou - Úsporný kynutý koláč nebo upečeme Kynutý koláč mřížkový.
A nejjednodušší kynutý koláč je ten litý Litý kynutý koláč.
Přejít na seznam receptů
Skvělý recept, děkuji! :)
OdpovědětVymazatJá děkuji za milý komentář! Mám radost, že chutnalo :)
VymazatKazde kynute testo 45r.pecu bez vajicek,ci zloutku a kolace,buchty.. atd jsou vlacnejsi a mekke i dalsi dny,je to stary trik od praprababicky a milionkrat pochvaleny,to jen k tomu,i od tchyni,ze lepsi testo nejedla,Vas kolac je urcite take uzasny..
VymazatMoc děkuji za komentář a popsání zkušeností. Rozhodně bez žloutku vyzkouším!
VymazatDíky!
Díky Vám za postup :) vyzkouším
OdpovědětVymazatPetře,
Vymazatděkuji za návštěvu blogu, doufám, že "zkouška" proběhla úspěšně!
Právě peču!
OdpovědětVymazatTak doufám, že se povedlo a chutnalo!
VymazatSkvělý recept. Těsta tak akorát, z 500g mi přijde zbytečne moc. A díky tady někomu za radu ohledně vajíčka. Zkusila jsem těsto zadelat bez něj a je skutečně vlacnejsi. Koláč měl velký úspěch 🙂
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář. Mám radost, že se koláč povedl a měl úspěch :-)
VymazatPrávě dopečeno a jsem nadšená, povedl se krásný nadýchaný koláč s povidly s rumem. Ukládám si recept na příště. A moc děkuji :)
OdpovědětVymazatJá moc děkuji za velice milý komentář. Potěší číst, že recept dobře posloužil :-)
VymazatKoláč byl výborný, jen se po něm zaprášilo! 😊👍
OdpovědětVymazatTo je príma, mám radost! Díky za komentář :-)
VymazatDěkuju moc za výbornej recept, vše krásně popsané i s vychytávkami. Povedl se na 1 s * a zařazuju ho mezi top recepty. Všichni si moc pochutnali a následující den jsem mohla péct další plech :)
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář, moc mě těší, že recept přinesl radost :)
VymazatJaký tvaroh používáte? Ve vaničce nebo vyšlehaný v kelímku?:)
OdpovědětVymazatV tomto případě je to úplně jedno, prostě ten, který mám po ruce. I v případě, že je tekutější, tak tady nemá kam vytéct. Každý bude fajn.
Vymazat