úterý 7. června 2011

Lívance

Lívance



Pro přípravu 60 - 70 kusů lívanců o průměru 6 centimetrů.


Těsto
  • 1000 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • kůra z citronu
  • slunečnicový olej na smažení 

Na pomazání
  • 250 g tvarohu
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml mléka
  • povidla


Jak na to  

- odebrat část mléka, zahřát, vmíchat cukr, mouku, rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- do mléka zamíchat sůl a nastrouhanou kůru z citronu, po částech přisypávat mouku
- vmíchat vejce, žloutek a kvásek, prošlehat metlou
- zakrýt, nechat 20 - 30 minut kynout
- rozehřát pánev/lívanečník, lehce potřít olejem, sběračkou lít těsto, smažit z obou stran dozlatova
.


Nejdříve připravíme kvásek.
Odebereme 200 mililitrů mléka, lehce zahřejeme na tělovou teplotu, vyzkoušíme prstem.
Vmícháme cukr, 1 polévkovou lžíci mouky a rozdrobené droždí.
Za 10 - 15 minutách bude kvásek hotový.
Droždí se na povrchu spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.


Do hrnce nalijeme zbylých 800 mililitrů mléka, vmícháme lžičku nastrouhané kůry z dobře omytého citronu a sůl.
Po částech přisypáváme prosetou mouku.
Důkladně mícháme, aby bylo těsto hladké, bez hrudek.
Přidáme lehce rozkvedlané vejce se žloutkem.
Nakonec vlijeme kvásek a opět dobře promícháme, ideálně jemně prošleháme metlou.
Těsto nesladíme, stačí lžíce cukru z kvásku. Pokud bychom osladili více, lívance by se připalovaly.
Hrnec zakryjeme utěrkou, necháme 20 - 30 minut kynout v pokojové teplotě.


Připravíme tvaroh na pomazání.
V míse důkladně smícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, mléko a malé množství nastrouhané kůry z citronu.

Rozehřejeme lívanečník, potřeme olejem.
Pokud nemáme lívanečník, bez problému lijeme malé tvary na normální pánev. Při smažení na plynovém sporáku, umístíme pod pánev kulatou litinovou podložku, lívance se budou dělat rovnoměrně.
Do hrnku odlijeme část oleje a smočenou mašlovačkou pánev lehce pomažeme. Nikdy nelijeme olej přímo na pánev, lívance by byly příliš mastné.
Malou sběračkou lijeme těsto do důlků lívanečníku, zhruba do výšky půl centimetru.
Z obou stran osmažíme dozlatova.
Těsto vždy nabíráme ode dna hrnce, promícháváme ho tím a vyrovnáváme hustotu. U hladiny je vždy řidší.
Hotové lívance potřeme povidly a tvarohem. 
Nebo marmeládou, džemem, nutellou ....
Můžeme připravit ovocnou omáčku.



TIP! Studené nenamazané lívance, které zbudou, přikryjeme fólií nebo alobalem, dáme do ledničky a použijeme další den.
Nebo můžeme zmrazit.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. fantastické recepty aj pre neskúsené gazdinky.Ja si tu oživujem recepty ktoré som nerobila najmenej 20 rokov a paráda



    OdpovědětVymazat
  2. ..připravovala jsem dle Vašeho receptu a manžel moc chválil - připomnělo mu to maminkou připravené v dětství :). Moc děkuji za skvělý recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář, mám radost, že podle receptu chutnalo :)A že zdravím manžela!

      Vymazat