úterý 7. června 2011

Lívance

Lívance


Pro přípravu 60 až 70 kusů lívanců o průměru 6 centimetrů.


Těsto

  • 1000 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • kůra z citronu
  • slunečnicový olej na smažení 

Na pomazání

  • 250 g tvarohu
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml mléka
  • povidla


Jak na to  

- odebrat část mléka, zahřát, vmíchat cukr, mouku, rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- do mléka zamíchat sůl a nastrouhanou kůru z citronu, po částech přisypávat mouku
- vmíchat vejce, žloutek a kvásek, prošlehat metlou
- zakrýt, nechat 20 - 30 minut kynout
- rozehřát pánev/lívanečník, lehce potřít olejem, sběračkou lít těsto, smažit z obou stran dozlatova
.

Kvásek

Na přípravu kvásku odebereme 200 mililitrů mléka, zahřejeme ho na tělovou teplotu.
Vypneme.
Vmícháme cukr, jednu polévkovou lžíci mouky a rozdrobené droždí.

Za 10 až 15 minutách bude kvásek hotový.
Droždí se na povrchu spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.


Těsto a kynutí

  • Do hrnce nalijeme zbylých 800 mililitrů mléka.
  • Vmícháme lžičku nastrouhané kůry z dobře omytého citronu a sůl.
    Z citronu strouháme jen žlutou část kůry, bílá je hořká!

  • Po částech přisypáváme prosetou mouku.
  • Důkladně mícháme, aby bylo těsto hladké, bez hrudek.
    Vmícháme lehce rozkvedlané vejce se žloutkem.

  • Nakonec vlijeme kvásek a opět dobře promícháme, ideálně jemně prošleháme metlou.
  • Těsto nesladíme, stačí lžíce cukru z kvásku.
    Pokud bychom ho osladili více, lívance by se při smažení připalovaly.

  • Hrnec zakryjeme utěrkou.
  • Těsto necháme 20 až 30 minut kynout v pokojové teplotě.


Příprava tvarohu na pomazání

Pokud budeme lívance hned podávat, ještě před zahájením smažení připravíme tvaroh.
V míse důkladně smícháme:
  • tvaroh, cukr a vanilkový cukr
  • zředíme mlékem
  • ochutíme malým množstvím nastrouhané kůry z citronu


Smažení

  • Rozehřejeme lívanečník.
  • Do hrnku odlijeme část oleje a smočenou mašlovačkou pánev lehce potřeme.
    Nikdy nelijeme olej přímo na pánev, lívance by byly příliš mastné.

  • Těsto lijeme do důlků lívanečníku malou sběračkou, zhruba do výšky půl centimetru.
  • Z obou stran smažíme dozlatova.
    Těsto vždy nabíráme ode dna hrnce, promícháváme ho tím a vyrovnáváme hustotu.
    U dna je vždy, jak klesá mouka, hustší.

Hotové lívance potřeme povidly a tvarohem. Nebo marmeládou, džemem, Nutellou...
Na polévání můžeme připravit ovocnou omáčku.



TIP!  Pokud nemáme lívanečník, lijeme malé tvary na normální pánev.

TIP!  Při smažení na plynovém sporáku umístíme pod lívanečník nebo pánev kulatou litinovou podložku, lívance se budou dělat rovnoměrně.

TIP!  Studené nenamazané lívance, které zbydou přikryjeme fólií nebo alobalem, dáme do ledničky.
Nebo je můžeme zmrazit.

TIP!  Velice rychle připravené jsou lívance z tvarohového těsta.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. fantastické recepty aj pre neskúsené gazdinky.Ja si tu oživujem recepty ktoré som nerobila najmenej 20 rokov a paráda



    OdpovědětVymazat
  2. ..připravovala jsem dle Vašeho receptu a manžel moc chválil - připomnělo mu to maminkou připravené v dětství :). Moc děkuji za skvělý recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář, mám radost, že podle receptu chutnalo :)A že zdravím manžela!

      Vymazat