čtvrtek 31. května 2012

Tzatziky

Řecké tzatziki


  • salátová okurka
  • hustý řecký bílý jogurt
  • česnek
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • kopr (nemusí být)
  • sůl, pepř

Jak na to  

- oloupanou okurku najemno nastrouhat, co nejvíce vyždímat
- do vyždímané dužniny vmíchat utřený česnek, nasekaný kopr, osolit, opepřit, vmíchat ocet a olivový olej
- promíchat s hustým jogurtem, vychladit
.

Vynikající osvěžení pro horké letní dny.
Ideální příloha třeba ke grilovaným masům.


Nastrouhání, vyždímání, smíchání a vychlazení

Salátovou okurku oloupeme a najemno nastrouháme.
Pečlivě z ní vymačkáme šťávu.
Nastrouhanou okurku po částech pořádně promačkáme mezi dlaněmi. 

Do mísy k vyždímané okurce přidáme:
  • Najemno utřené stroužky česneku.
  • Množství volíme podle chuti a síly česneku.
  • Sůl a mletý pepř.
  • Čajovou lžičku octa a pár kapek olivového oleje.
  • Můžeme také přidat velice jemně posekanou snítku kopru.
  • Na závěr vmícháme několik lžic hustého řeckého jogurtu.

Tzatziki podáváme dobře vychlazené.


TIP!  Vodu z okurek nemusíme vylít, hodí se k výrobě osvěžujícího nápoje Ayran.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat