čtvrtek 16. června 2011

Restovaná zelenina

Kořenová zelenina restovaná na másle


  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • pastinák
  • máslo


Jak na to  

- z očištěné zeleniny škrabkou oddělovat tenké plátky
- po menších dávkách restovat na másle
.

úterý 14. června 2011

Vepřová omeleta Jiān dàn

Vepřová omeleta Jiān dàn  煎蛋


Rozpis na 4 omelety o průměru 14 centimetrů.


Základ

  • 600 g vepřové plece
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na smažení


Marináda

  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kari koření
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce bramborové nebo kukuřičné škrobové moučky
  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • cca 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na potření pánve  


Jak na to  

- na marinádu smíchat nejprve všechny suché ingredience, promíchat s vejci, olejem, sójovou omáčkou
- maso nakrájet na menší kostky, obalit v marinádě
- uzavřít, odložit do chladna
- každou stranu smažit 8 - 10 minut na mírném plameni
.

sobota 11. června 2011

Fazolové lusky na slanině

Fazolové lusky na slanině


  • 450 g mražených fazolových lusků
  • 200 g anglické slaniny bez kůže vcelku
  • 15 g másla
  • 1/2 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na rozpuštěné máslo nasypat nerozmrazené fazolové lusky, nechat 3 minuty pod pokličkou povolit
- odkrýt, 5 minut povařit do vyvaření vody
- na suché pánvi osmahnout česnek, přidat slaninu, po chvilce i cibuli, cca 8 minut restovat dozlatova
- smíchat, osolit, opepřit 
.

pátek 10. června 2011

"Perník" z kefíru

"Perník" z kefíru a Citronová poleva


Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 


Těsto

  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu


Varianta k dozdobení

  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 polévková lžíce cukru moučky (nemusí být) 
  • strouhaný kokos, čokoláda, mleté ořechy...


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 160 °C, ještě cca 20 minut péct 
.

AZ rejstřík - seznam receptů

POLÉVKY

   *  Adzuki polévka
   *  Bramborová 
   *  Brokolicová smetanovosýrová
   *  Cibulačka  
   *  Cizrnová polévka
   *  Cuketová
   *  Česnečka
   *  Česnečka krémová
   *  Dýňová
   *  Dýňová nadivoko
   *  Houbové kyselo
 
 
MASO

- HOVĚZÍ

  *  Rozdělení hovězího masa
   

   

- MLETÉ



- DRŮBEŽÍ

- VNITŘNOSTI

UZENINA

   *  Buřtguláš


OMÁČKY

   

PŘÍLOHY

   *  Bramborák
  
   
TĚSTOVINY
ZELENINA

- LUŠTĚNINY

 
HOUBY


   
   *  Crinkles
   *  Crumble 
   *  Koláče kynuté 
   *  Oreo cheesecake
   *  Ořechový dort 
   *  Palačinky
   *  Pavlova
   *  Perníčky

SLADKÉ  NEPEČENÍ
SLANÉ  PEČENÍ
   Housky
   *  Housky pivní s rozmarýnem
   *  Hubník 
   *  Chleba nehnětený
STUDENÁ  KUCHYNĚ

- POMAZÁNKY

   *  Vajíčková 
   *  Z Moravanky
   *  Z uzeného lososa
   *  Žampionová


   *  Rajčatový s majonézou
   *  Rajčatový šopský
   *  S krevetami a avokádem
   Sójový 
   *  Špenátový s jahodami
   *  Tzatziky
   *  Vlašský salát
   *  Z čínského zelí
   Z olomouckých tvarůžků


 - OSTATNÍ

   *  Bazalkové pesto
   *  Bruschetta s pestem, rajčetem, mozarellou a olivami
   *  Bruschetta s pestem, ztraceným vejcem a tyrolským špekem
   *  Bylinkové ochucené máslo
   *  Bylinkový domácí olej
   *  Frittata
   *  Guacamole - mexická salsa
   *  Jahody se smetanou
   *  Játrová vepřová paštika
   *  Nakládaný Hermelín 
   *  Paštika z kuřecích jater
   *  Plněný Hermelín (Camembert)
   *  Profiterolky se slanou náplní
   *  Roastbeef 
   *  Rychlá paštika na pánvi
   *  Sýrová roláda 
   *  Šunkové závitky v aspiku
   *  Tipy na silvestrovský stůl
   *  Vaječná tlačenka
   *  Zapečený trhací chléb