"Perník" z kefíru a Citronová poleva
Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů.
Těsto
- 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné)
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
- 3 zarovnané hrnky cukru moučky
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
- olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Varianta k dozdobení
- 190 g zakysané smetany
- 100 g čokolády na vaření
- 1 polévková lžíce cukru moučky (nemusí být)
- strouhaný kokos, čokoláda, mleté ořechy...
Jak na to
- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 160 °C, ještě cca 20 minut péct
.