pátek 10. června 2011

AZ rejstřík - seznam receptů

POLÉVKY

   *  Adzuki polévka
   *  Bramborová 
   *  Brokolicová smetanovosýrová
   *  Cibulačka  
   *  Cizrnová polévka
   *  Cuketová
   *  Česnečka
   *  Česnečka krémová
   *  Dýňová
   *  Dýňová nadivoko
   *  Houbové kyselo
 
 
MASO

- HOVĚZÍ

  *  Rozdělení hovězího masa
   

   

- MLETÉ



- DRŮBEŽÍ

- VNITŘNOSTI

UZENINA

   *  Buřtguláš


OMÁČKY

   

PŘÍLOHY

   *  Bramborák
  
   
TĚSTOVINY
ZELENINA

- LUŠTĚNINY

 
HOUBY


   
   *  Crinkles
   *  Crumble 
   *  Koláče kynuté 
   *  Oreo cheesecake
   *  Ořechový dort 
   *  Palačinky
   *  Pavlova
   *  Perníčky

SLADKÉ  NEPEČENÍ
SLANÉ  PEČENÍ
   Housky
   *  Housky pivní s rozmarýnem
   *  Hubník 
   *  Chleba nehnětený
STUDENÁ  KUCHYNĚ

- POMAZÁNKY

   *  Vajíčková 
   *  Z Moravanky
   *  Z uzeného lososa
   *  Žampionová


   *  Rajčatový s majonézou
   *  Rajčatový šopský
   *  S krevetami a avokádem
   Sójový 
   *  Špenátový s jahodami
   *  Tzatziky
   *  Vlašský salát
   *  Z čínského zelí
   Z olomouckých tvarůžků


 - OSTATNÍ

   *  Bazalkové pesto
   *  Bruschetta s pestem, rajčetem, mozarellou a olivami
   *  Bruschetta s pestem, ztraceným vejcem a tyrolským špekem
   *  Bylinkové ochucené máslo
   *  Bylinkový domácí olej
   *  Frittata
   *  Guacamole - mexická salsa
   *  Jahody se smetanou
   *  Játrová vepřová paštika
   *  Nakládaný Hermelín 
   *  Paštika z kuřecích jater
   *  Plněný Hermelín (Camembert)
   *  Profiterolky se slanou náplní
   *  Roastbeef 
   *  Rychlá paštika na pánvi
   *  Sýrová roláda 
   *  Šunkové závitky v aspiku
   *  Tipy na silvestrovský stůl
   *  Vaječná tlačenka
   *  Zapečený trhací chléb
 

 

středa 8. června 2011

Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka


  • 240g konzerva sardinek ve vlastní šťávě nebo oleji
  • 50 g másla
  • 2 vrchovaté čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 1 kyselá okurka
  • 1/2 cibule
  • 1 - 2 čajové lžičky sardelové pasty - nemusí být
  • šťáva z citronu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- v míse smíchat scezené olejovky s máslem, hořčicí, cibulí, okurkami a ev. sardelovou pastou
- vmíchat sůl, pepř a šťávu z citronu
.

úterý 7. června 2011

Lívance

Lívance


Pro přípravu 60 až 70 kusů lívanců o průměru 6 centimetrů.


Těsto

  • 1000 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • kůra z citronu
  • slunečnicový olej na smažení 

Na pomazání

  • 250 g tvarohu
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml mléka
  • povidla


Jak na to  

- odebrat část mléka, zahřát, vmíchat cukr, mouku, rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- do mléka zamíchat sůl a nastrouhanou kůru z citronu, po částech přisypávat mouku
- vmíchat vejce, žloutek a kvásek, prošlehat metlou
- zakrýt, nechat 20 - 30 minut kynout
- rozehřát pánev/lívanečník, lehce potřít olejem, sběračkou lít těsto, smažit z obou stran dozlatova
.

středa 1. června 2011

Utopenci

Utopenci


  • 10 špekáčků
  • 350 ml octa
  • 150 ml vody
  • 4 cibule
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kávová lžička mletého pepře
  • feferonka  

    Jak na to 

    - smíchat vodu, ocet, sůl, pepř a cukr, minutu povařit
    - oloupané špekáčky podélně nakrojit, naplnit cibulí, naskládat do sklenice
    - prokládat cibulí a feferonkou
    - zalít nálevem
    - nechat několik dní v chladu rozležet

    .

    pátek 27. května 2011

    Buchty

    Kynuté buchty 


    Rozpis je na přibližně 30 kusů buchet pečených na plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů.

    • 700 g hladké mouky
    • 400 - 450 ml mléka
    • 80 g másla do těsta
    • 70 g másla na vymazání pekáče a potření buchet
    • 75 g cukru krupice
    • 30 g droždí
    • 2 žloutky
    • 2 polévkové lžíce rumu na potření hotových buchet
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 zarovnaná čajová lžička soli (5 g)
    • 1 čajová lžička šťávy z čerstvého citronu
    • nastrouhaná citronová kůra
    • náplně viz TIP! 


        Jak na to  

        - rozpustit máslo, nechat zchladnout
        - do 200 ml vlažného mléka vmíchat lžíci cukru a mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
        - prosetou mouku osolit, vmíchat citronovou kůru a cukr
        - dále vmíchat kvásek, žloutky prošlehané ve 200 ml mléka, šťávu z citronu a nakonec zchladlé máslo
        - dobře prohníst těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat cca 60 minut kynout
        - rozválet na plát, rozdělit na čtverce, naplnit, zabalit
        - rovnat na máslem vymazaný plech, každou buchtu na bocích potřít máslem
        - nechat ještě 10 - 15 minut kynout
        - vložit do trouby, péct 5 minut při 200 °C a cca 30 minut při 170 °C
        - buchty ihned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem
        .

        úterý 24. května 2011

        Svíčková hovězí pečeně

        Svíčková hovězí pečeně


        • 1000 g hovězího masa (kýta, loupaná plec, ale lze i pěkná kližka)
        • 500 g mrkve (4 větší)
        • 200 g 30% smetany nebo pro řidší variantu 215 g 12% smetany (1 kelímek)
        • 180 g 15% zakysané smetany (1 kelímek)
        • 150 g celeru
        • 100 g kořenové petržele (1 větší)
        • 100 g slaniny bez kůže
        • 50 ml slunečnicového oleje
        • 4 bobkové listy, 10 celých kuliček pepře, 8 kuliček nového koření
        • 2 polévkové lžíce cukru
        • 1 větší cibule
        • 1 kávová lžička tymiánu
        • 1 citron
        • sůl
        • šlehačka, citron a brusinkový kompot k podávání (nemusí být)


        Jak na to  

        - maso prošpikovat, svázat provázkem, potřít olejem, zprudka krátce opéct, odložit
        - na pánev přidat olej, krátce osmahnout slaninu, přisypat cibuli, minutu restovat
        - nasypat pokrájenou zeleninu, 10 - 15 minut restovat
        - vmíchat cukr, nechat 3 minuty zkaramelizovat
        - vypnout, na pánvi promíchat s kořením
        - maso osolit, dát do pekáče, nasypat orestovanou zeleninu, přidat půl okrájeného citronu
        - přilít 200 ml horké vody nebo vývaru, péct zakryté 15 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C
        - dopéct doměkka, obracet, polévat, podlévat
        - měkké maso zabalit do alobalu
        - zeleninu propasírovat nebo bez koření rozmixovat, přilít 500 ml vody nebo vývaru nebo bílého vína
        - vmíchat smetany nebo Crème fraîche, 10 minut povařit
        - podle potřeby dochutit tymiánem, solí, cukrem, šťávou z citronu
        .