- 10 špekáčků
- 350 ml octa
- 150 ml vody
- 4 cibule
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička mletého pepře
- feferonka
Jak na to
- smíchat vodu, ocet, sůl, pepř a cukr, minutu povařit
- oloupané špekáčky podélně nakrojit, naplnit cibulí, naskládat do sklenice
- prokládat cibulí a feferonkou
- zalít nálevem
- nechat několik dní v chladu rozležet
- smíchat vodu, ocet, sůl, pepř a cukr, minutu povařit
- oloupané špekáčky podélně nakrojit, naplnit cibulí, naskládat do sklenice
- prokládat cibulí a feferonkou
- zalít nálevem
- nechat několik dní v chladu rozležet
.
Tradiční česká hospodská chuťovka, ale také dobrý vyprošťovák po flámu.
Nálev
V hrnci smícháme ocet, vodu, sůl, pepř a cukr.
Přivedeme k varu, minutu povaříme.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Příprava a naložení
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
Špekáčky oloupeme a podélně nakrojíme.
Rozevřeme je, naplníme kolečky cibule a opět zavřeme.
Rovnáme je do sklenice, prokládáme cibulí a podle chuti také feferonkami.
Zalijeme vychladlým nálevem až po okraj sklenice.
Rozevřeme je, naplníme kolečky cibule a opět zavřeme.
Rovnáme je do sklenice, prokládáme cibulí a podle chuti také feferonkami.
Zalijeme vychladlým nálevem až po okraj sklenice.
Všechny špekáčky by měly být ponořené.
Utopence necháme několik dnů uležet v chladnu, ideálně 5 až 7.
Podáváme je s chlebem nebo pečivem.
Utopence necháme několik dnů uležet v chladnu, ideálně 5 až 7.
Podáváme je s chlebem nebo pečivem.
TIP! Podle chuti můžeme do špekáčků přidat i na plátky nakrájený česnek.
Prosím Vás, paní Hano, dají se utopenci nějak konzervovat? Třeba klasicky povařit v troubě, nebo zamrazit? Děkuji. Pavla
OdpovědětVymazatPavlo, myslím, že mrazit ne, ale konzervovat se dají určitě. On už sám ocet působí jako konzervanr, takže sterilizace bude bez problémů.
OdpovědětVymazatdobrý den :-) myslím, že v ingrediencích je malá chybička té vody bude asi více než 1,5 dcl že?
OdpovědětVymazatDobrý den, díky za komentář!
VymazatNa nálev na 10 špekáčků se opravdu použije 150 ml vody a 350 ml octu. Ono se na první pohled zdá, že by mělo být vody více, ale po rozležení je kyselost akorát.