Silvestrovský stůl - tipy pro nejen silvestrovský sváteční stůl
Maso podávané samostatně
Na zahnání hladu připravíme do misky namíchaný
tatarák a k němu pár topinek.
Rozhodně ho ale nenecháme na stole stát dlouho, je to syrové maso!
|
Tatarský biftek |
Na prkýnku podávané
hovězí na provázku stoprocentně ocení milovníci tataráku nebo hovězího carpaccia.
|
Hovězí vařené na provázku |
Silvestr slavený na horské chatě s
upečeným kolenem uprostřed stolu a oroseným pivem...
No, kdo by si nedal říct?
|
Pečené vepřové koleno |
Po půlnočním přípitku by podle tradice měl přijít na řadu
ovar s křenem.
Přináší štěstí do nového roku!
|
Ovar s hořčicí a křenem |
Upečená krkovice nakrájená na tenké plátky spolehlivě zažene hlad.
|
Pomalu pečená krkovice sypaná červeným pepřem |
Maso pro studené mísy
Určitě přijdou k chuti malé
řízky, tak na dvě až tři sousta.
|
Vepřové a kuřecí řízky |
Kuřecí roláda bude vypadat velice efektně.
|
Plněná kuřecí roláda |
Vepřová panenka nikdy nezklame, můžeme ji upéct zabalenou v
anglické slanině.
|
Panenka pečená ve slanině |
Nebo panenku upečeme
na tymiánu.
|
Panenka pečená na tymiánu |
A
medailonky z panenky se na míse budou také dobře vyjímat, třeba s anglickou, špenátem a česnekem.
|
Medailonky z panenky |
Nebo medailonky z panenky
obalené v bylinkách.
|
Medailonky z panenky v bylinkách |
A také
plněná panenka bude jistě na mísách vypadat skvěle.
|
Plněná pečená panenka |
A samozřejmě nesmí chybět
roastbeef.
|
Roastbeef |
Bezmasé studené mísy
Vaječná tlačenka nikdy nezklame.
|
Vaječná tlačenka |
Sýrová roláda by neměla chybět.
|
Sýrová roláda |
Plněný Hermelín milovníky sýrů určitě potěší.
|
Plněný Hermelín |
Nastudeno podávaná
zapečená brokolice překvapí skvělou chutí.
|
Zapečená brokolice |
Pomazánky a saláty na chlebíčky a jednohubky
|
Česneková s vínem, sardelová s očkem, pikantní salámová s olivou, nivová s brusinkami. |
Něco z uzeniny
Cikánské špekáčky jsou k pivu to pravé ořechové.
|
Cikánské špekáčky |
No a samozřejmě
utopenci, i když mnozí je ocení hlavně druhý den na snídani :)
|
Utopenci |
Šunkové závitky v aspiku svým retro vzhledem potěší.
|
Šunkové závitky |
Saláty a sýry
Lehkým salátem
Caprese kápneme do noty nejen vegetariánům.
|
Salát Caprese |
A salátem ze
sójových bobů také.
|
Salát ze sojových bobů |
Několik dní předem bychom neměli zapomenout
naložit Hermelín.
|
Nakládaný Hermelín |
Hermelín můžeme
zapéct v listovém těstě.
|
Hermelín zapečený v listovém těstě |
Kdo nemusí maso, určitě na zahnání hladu ocení
těstovinový salát s pestem, olivami, mozzarellou a rajčaty.
|
Těstovinový salát |
Olomoucké syrečky a pivo patří k sobě, proto
salát ze syrečků potěší.
|
Salát z olomouckých syrečků |
Kozí sýr podávaný na plátcích vařené červené řepy rozzáří stůl.
|
Červená řepa s grilovaným kozím sýrem |
K zakousnutí mezi popíjením a zpěvem
Šneci z listového těsta vždy mizí jako první.
|
Šneci z listového těsta |
Gougères - sýrotlamky z odpalovaného těsta báječně chutnají a zaženou malý hlad.
|
Gougères |
Stejně jako sýrové
pagáče.
|
Sýrové pagáče |
Není k zahození prokládat alkohol malými
jednohubkami z mletého masa.
|
Jednohubky z mletého masa |
Pár malých plněných
zapečených žampionů potěší.
|
Zapečené žampiony |
Jako rychlovku můžeme upéct
pizzu z listového těsta.
|
Pizza z listového těsta |
Zapečený trhací chléb bude na svátečním stole zářit.
|
Zapečený trhací chleba |
Nenápadné
rohlíčky dokážou překvapit výbornou náplní.
|
Slané plněné rohlíčky |
Profiterolky můžeme naplnit čímkoli nás napadne.
|
Profiterolky |
Slané tyčky z listového těsta k pohoštění je takové povinné minimum.
|
Slané tyčky |
Milovníkům darů moře udělá radost, že na ně myslíme
Připravíme
mušle v rajčatové omáčce.
|
Mušle v rajčatové omáčce |
Nebo
krevety na másle a česneku.
|
Krevety na másle a česneku |
|
Salát s krevetami a avokádem |
Na Nový rok nezapomeneme připravit
Samozřejmě by neměla chybět silná
česnečka. Snad každého po bujarých oslavách spolehlivě postaví na nohy.
|
Česnečka |
Asi málokdo si dovolí zapomenout na
čočku.
Podle tradice její konzumace první den nového roku přinese dostatek peněz.
|
Čočka nakyselo |
A nemusí být podávaná v tradiční úpravě, klidně připravíme
čočku se zavináčem.
|
Salát z čočky a zavináče |
Výborná je i
čočka zapečená s anglickou slaninou.
|
Čočka zapečená s anglickou slaninou |
A jestli se vám nechce nic připravovat, tak kupte pár druhů krájených salámů a sýrů, kyselé okurky, několik rajčat, papriku a pečivo.
Urovnejte vše na talíř a dobře se bavte se svými blízkými.
Protože rodina a přátelé jsou mnohonásobně víc než sebelepší jídlo!
Hodně štěstí a na zdraví!
Jéééé, tolik krásných jídel. Nevím, co bych dřív snědla :D chci letos poprvé vyzkoušet ten plněný hermelín, tak snad se povede :-)
OdpovědětVymazatTak to vím stoprocentně, že se ti povede na výbornou :)
Vymazat