pátek 4. března 2016

Hermelín zapečený v listovém těstě

Hermelín zapečený v listovém těstě


Rozpis pro 4 kusy sýra.

  • 4 ks 100g hermelínu
  • 500 g listového těsta
  • 80 g anglické slaniny - plátky
  • 1 vejce

Na směs
  • 125 g mozzarelly
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • hrst zelené petrželky

Jak na to  

- v míse smíchat suroviny na náplň
- těsto rozválet, vykrojit 8 kruhů, zbytek těsta rozkrájet do pruhů
- rozříznout hermelíny, na řeznou stranu nandat malé množství směsi, ozdobit pruhy těsta
- na kruh položit rozpůlený plátek anglické slaniny, nanést směs, položit hermelín
- kraje těsta zvednout, přimáčknout k bokům, zajistit provázkem
- potřít rozšlehaným vejcem, péct cca 15 minut při 200 °C dozlatova
.

Ideální k večeři nebo na svačinu.

V míse vidličkou rozmačkáme mozzarellu, smícháme s pokrájenými sušenými rajčaty, utřeným česnekem, žloutkem, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a tymiánem.




Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Hermelíny podélně přepůlíme.
Listové těsto rozválíme na tloušťku 3 milimetrů.
Vykrojíme 8 kruhů o průměru zhruba 13 centimetrů.
Zbytky těsta zpracujeme dohromady a znovu rozválíme, rozdělíme na pruhy.
Rozříznutou plochu hermelínu potřeme malým množstvím směsi a ozdobíme pruhy těsta.
Konce pruhů zahneme pod sýr.
Doprostřed kruhu položíme rozpůlený plátek anglické slaniny, naneseme část směsi, posadíme hermelín.



Těsto po obvodu zvedneme, přimáčkneme k bokům hermelínu, zajistíme provázkem.
Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme okolo 15 minut dozlatova.




TIP!  Pokud zbyde kousek těsta, uděláme z něho třeba pár šátečků. Naplníme na slano nebo sladko. Ideálně tím, co máme v lednici rozdělané a je potřeba spotřebovat.
Třeba z tohoto pečení mně zbylo na 2 malé šátečky, do kterých jsem použila zbytek marmelády.


Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. Tak přítel při pohledu na tenhle recept řekl, že se zamiloval a musíme to hned vyzkoušet :))) Tak dík za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já díky a pozdravuj přítele :-)
      Doufám, že nejen jemu bude chutnat!

      Vymazat