Základ
- 4 větší podlouhlé brambory typu A nebo B
- 50 g parmazánu nebo českého sýru Gran Moravia
- 30 g másla
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- hrubozrnná sůl
Dresink
- 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 1 - 2 stroužky česneku
- zelená petrželka nebo pažitka
- sůl, pepř
Jak na to
- dobře omyté brambory po 2 - 3 milimetrech příčně naříznout, propláchnout
- mezi zářezy pomazat utřeným česnekem lehce orestovaným na olivovém oleji a másle
- posypat hrubozrnnou solí, péct 60 - 80 minut na 180 °C doměkka
- posypat nastrouhaným parmazánem, dopéct cca 10 minut
- podávat s dresinkem připraveným smícháním zakysané smetany s utřeným česnekem, bylinkami, solí a pepřem
.
- dobře omyté brambory po 2 - 3 milimetrech příčně naříznout, propláchnout
- mezi zářezy pomazat utřeným česnekem lehce orestovaným na olivovém oleji a másle
- posypat hrubozrnnou solí, péct 60 - 80 minut na 180 °C doměkka
- posypat nastrouhaným parmazánem, dopéct cca 10 minut
- podávat s dresinkem připraveným smícháním zakysané smetany s utřeným česnekem, bylinkami, solí a pepřem
.
Příprava brambor
Brambory dobře omyjeme a osušíme.
Ostrým nožem je nařezáváme ve vzdálenosti 2 až 3 milimetrů.
Ale pozor, abychom je zcela nerozřízli!
Aby se nestalo, že bramboru rozřízneme celou, položíme ji třeba mezi 2 vařečky.
Spodek tak zůstane bezpečně vcelku.
Naříznuté brambory propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
Vyplavíme tím škrob, brambory budou pevnější a nebudou mazlavé.
Upečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem Vmícháme utřený nebo prolisovaný česnek.
Okolo 2 minut ho restujeme.
Vypneme.
- Brambory položíme do pekáčku na pečicí papír. Do každého zářezu dáme lžičkou nebo mašlovačkou malé množství orestovaného česneku.
Zbytkem směsi brambory potřeme.
- Brambory posypeme hrubozrnnou solí. Dáme je péct.
Po 60 až 80 minutách budou měkké.
- Nastrouháme sýr. Brambory s ním posypeme a ještě přibližně 10 minut zapékáme.
Dresink
Než se brambory dopečou, připravíme dresink.
Zakysanou smetanu smícháme s utřeným česnekem a nasekanou petrželkou.
Podle chuti osolíme a opepříme.
Hasselback brambory podáváme samostatně nebo jako přílohu k masům.
TIP! Recept pochází ze Švédska, z restaurace hotelu Hasselbacken ve Stockholmu. Na netu je nepřeberné množství různých variací. Brambory můžeme sypat opečenou slaninou, mezi zářezy vkládat kousky sýra nebo slaniny, různě kombinovat oblíbené bylinky. Prostě popustit uzdu fantazii a zkoušet.
TIP! Do dresinku můžeme vmíchat kari nebo chilli nebo jiné oblíbené koření. Výborný bude také s nastrouhaným sýrem, gorgonzolou, nadrobno pokrájenou šunkou, sušenými rajčaty, rajčatovým protlakem, hořčicí...
Přejít na seznam receptů
teda to vypadá tak krásně, moc hezky nafoceno, až se sbíhají sliny. určitě vyzkouším, díky za inspiraci. Eva
OdpovědětVymazatEvo, moc děkuji za milý komentář!
VymazatTěším se, až napíšete po vyzkoušení!
Hana