středa 10. dubna 2013

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka


  • 10 - 12 natvrdo uvařených vajec
  • 660 g sterilované zeleninové směsi Moravanka (2 ks po 330 g)
  • 200 g šunky nebo měkkého salámu
  • 200 g majonézy
  • 100 g cibule (1 středně velká)
  • 20 g želatiny
  • 1 kostka bujonu
  • pepř, sůl


Jak na to

- scedit zeleninu, nálev doplnit na 300 ml vodou, rozdělit na půlku
- ve 150 ml povařit kostku bujonu, odstavit
- oloupaná vejce, scezenou zeleninu, šunku a cibuli pokrájet
- opepřit, osolit, promíchat s majonézou
- v druhé půlce nálevu připravit želatinu podle návodu
- k připravené želatině přilít povařený bujonový vývar
- nalít ke směsi, promíchat, nechat ztuhnout

.

Nepamatuji se, že by u nás někdy po Velikonocích vaječná tlačenka scházela. Spolu s vajíčkovou pomazánkou je ideální volbou na spotřebování vykoledovaných vajec.
Její příprava je jednoduchá, výsledek působí efektně.


Uvaření vajec

  • Vejce vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou.
  • Zakryjeme poklicí.
    Vody by mělo být akorát tolik, aby byla vejce ponořená.

  • Přivedeme k varu, snížíme teplotu.
  • Za 9 až 10 minut budou vejce uvařená.
    Přendáme je do studené vody vychladnout.


Příprava nálevu

  • Do hrnku scedíme nálev z obou skleniček Moravanky.
  • Doplníme ho studenou vodou na celkové množství 300 mililitrů.
    Rozdělíme ho na polovinu.

  • V jedné polovině naředěného nálevu, tedy ve 150 mililitrech, promícháme rozdrobenou bujonovou kostku.
    Na mírném plameni 2 až 3 minuty povaříme.
    Odstavíme.

  • Druhou polovinu nálevu zatím odložíme, použijeme ji později na přípravu želatiny.


Příprava vaječné směsi

  • Vejce oloupeme.
  • Společně se šunkou a sloupnutou cibulí je pokrájíme na kostičky.
    Scezenou zeleninu také pokrájíme.
    V každé skleničce Moravanky je i feferonka.
    Rozřízneme ji a před pokrájením z ní odstraníme zrníčka.

  • Všechny nakrájené ingredience smícháme v míse nebo hrnci.
  • Nebo rovnou ve vhodné větší nádobě nebo formě, ve které necháme tlačenku po smíchání ztuhnout.
    Směs podle chuti opepříme, podle potřeby lehce přisolíme.
    Přidáme majonézu a vše dobře promícháme.


Příprava želatiny a dokončení 

Před přípravou želatiny pečlivě přečteme návod na obalu!
Její zhotovení se může od níže popsaného návodu lišit! Některá se předem nechá nabobtnat ve studené tekutině, tedy v našem případě studeném nálevu.


  • Odložených 150 mililitrů nálevu přivedeme k varu.
  • Odstavíme ze sporáku.
    Nasypeme želatinu.
    Mícháme, jakmile bude dohladka rozpuštěná, přilijeme nálev s bujonem.

  • Nálev smíchaný se želatinou důkladně promícháme s připravenou směsí vajec, zeleniny a majonézy.
  • Sběračkou ji nandáme do forem, umístíme je na rovný povrch.
    Tlačenku necháme ztuhnout, ideálně přes noc.


Vaječnou tlačenku podáváme s chlebem nebo pečivem jako svačinu nebo večeři. Výborně se také hodí na doplnění studených mís. Níže na fotce například s focaccioujednohubkami z mletého masakuřecí roládousójovým salátemsalátem Capresesýrovou roládou a domácím chlebem.



TIP!  Před přípravou je nutné pozorně pročíst návod na obalu želatiny! Postup přípravy může být od různých výrobců odlišný!

TIP!  Pokud necháme tlačenku ztuhnout ve formách, pak z důvodu snazšího vyklopení volíme spíše ty z měkkého plastu nebo silikonu.
Ale jde to i s teflonovými nebo plechovými.

TIP!  Můžeme přidat různé bylinky, třeba majoránku, pažitku, petrželku...

TIP!  Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je vaječná tlačenka ideální volbou. Pro snadné převážení ji připravte do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat