středa 10. dubna 2013

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka


  • 10 - 12 natvrdo uvařených vajec
  • 2 sklenky sterilované zeleninové směsi (třeba Moravanka, 1 sklenka - 330 g)
  • 1 kostka bujonu
  • 100 g cibule (1 středně velká)
  • 200 g šunky nebo měkkého salámu
  • 200 g majonézy
  • 20 g želatiny
  • pepř, sůl


Jak na to

- zcedit zeleninu, nálev doplnit na 300 ml vodou, rozdělit na půlku
- ve 150 ml povařit kostku bujonu
- oloupaná vejce, zcezenou zeleninu, šunku a cibuli pokrájet na kousky
- opepřit, promíchat s majonézou
- druhou půlku nálevu přivést k varu, odstavit, rozpustit želatinu, přilít povařený bujonový vývar
- nalít ke směsi, promíchat, nechat ztuhnout

.


Nepamatuji se, že by po Velikonocích někdy scházela, je ideální volbou na spotřebování vykoledovaných vajec.
Její příprava je jednoduchá, výsledek působí efektně.


Do hrnku zcedíme nálev ze zeleninové směsi, doplníme studenou vodou na celkové množství 300 mililitrů.
Rozdělíme na půlku.

V prvních 150 mililitrech 2 - 3 minuty povaříme bujonovou kostku, odstavíme.
Uvařená oloupaná vejce, šunku a cibuli nakrájíme.
Zcezenou zeleninu pokrájíme na kousky.
V každé skleničce bude také feferonka. Rozřízneme ji a před pokrájením zbavíme zrníček.

Vše nasypeme do větší mísy nebo hrnce.
Nebo rovnou nandáme do vhodné nádoby, ve které necháme tlačenku později ztuhnout.


Podle chuti opepříme, podle potřeby lehce přisolíme.
Nebo sůl úplně vynecháme, suroviny na přípravu jsou slané dostatečně.
Přidáme majonézu a vše dobře promícháme.

Druhou polovinu zcezeného nálevu přivedeme k varu, odstavíme ze sporáku, vmícháme želatinu.
Mícháme, dokud nebude dohladka rozpuštěná.
K želatině přilijeme nálev s povařeným bujonovým vývarem, nalijeme do mísy na připravenou směs, důkladně promícháme.

Rozlijeme do forem, necháme ztuhnout, ideálně přes noc.
Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Vaječná tlačenka vhodně doplní studené obložené mísy, hodí se jako součást občerstvení při různých oslavách. 
Tady například s focacciou, jednohubkami z mletého masa, kuřecí roládou, sójovým salátem, salátem Caprese, sýrovou roládou a domácím chlebem.




TIP!  Před přípravou je nutné pozorně pročíst návod na obalu od želatiny! Postup přípravy může být od různých výrobců odlišný!

TIP!!  Pokud necháme tlačenku ztuhnout ve formách, pak z důvodu snazšího vyklopení volíme spíše ty z měkkého plastu nebo silikonu.
Ale jde to i s teflonovými nebo plechovými.

TIP!!!  Můžeme přidat různé bylinky, třeba majoránku, pažitku, petrželku...

TIP!!!!  Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je vaječná tlačenka ideální volbou.
Připravte ji do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.




 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat