čtvrtek 16. ledna 2014

Vepřový ovar

Vepřový ovar


  • vepřové koleno nebo plec s kostí a kůží nebo lalok (1500 - 1700 g)
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 70 g kořenové petržele
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 8 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 3 čajové lžičky soli


Jak na to  

- do osolené studené vody přidat zeleninu a koření, přivést k varu
- vložit maso, nechat cca 3 hodiny zakryté zvolna probublávat
.

Ovar podávaný po půlnoci na přelomu starého a nového roku přináší štěstí!

Očistíme zeleninu, cibuli oloupeme a rozkrojíme.
Do většího 5 - 6litrového hrnce nalijeme alespoň 3 litry vody. Přidáme zeleninu a koření. Osolíme, přivedeme k varu.
Maso opláchneme studenou vodou, vložíme do vroucí vody.
Pokud bychom dali do vody studené, pomalým prohříváním by se z masa uvolňovaly chutě a vůně do vývaru.
Proto platí, že pro chutné maso vkládáme do vody vroucí, maso se ihned zatáhne. Pro dobrý vývar do vody studené.


Jakmile se vše začne znovu vařit, přiklopíme poklicí, plamen stáhneme na minimum.
Tři hodiny necháme zvolna probublávat. V případě potřeby doplníme horkou vodu.
Pokud je maso měkké a jde dobře oddělit od kosti, vyndáme z hrnce.
V opačném případě ještě dál vaříme. Dáme ale pozor na rozvaření, maso by mělo zůstat pevné, nerozpadat se.
Podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem.



TIP!  Z vývaru uděláme polévku.

TIP!!  K podávání můžeme připravit jablečný křen.
Křen zbavený slupky nastrouháme, spaříme pár lžícemi horkého vývaru, po chvilce smícháme s nastrouhaným jablkem, dochutíme kapkou octa, cukrem a solí.
A kdyby se vás někdo zeptal, jestli si k ovaru dáte vejmrdu, tak klidně řekněte, že ano. Takhle se totiž jablečnému křenu říká.

TIP!!!  Nebo připravíme křen smetanový.
K nastrouhanému křenu vmícháme smetanu. Tolik, aby vznikla hustší kaše. Dochutíme octem, solí a pepřem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat