- 500 g oloupané dýně
- 150 g mraženého listového špenátu
- 30 g másla
- 6 větších brambor
- 4 větší stroužky česneku
- 2 větší cibule
- 2 střední červené řepy
- 2 střední mrkve
- 2 polévkové lžíce majoránky
- slunečnicový nebo olivový olej
- sůl, kmín
Jak na to
- hodinu až hodinu a půl vařit neoloupanou řepu
- oloupané brambory a oškrabané mrkve nakrájet, v osolené vodě 10 minut povařit
- cibuli a stroužky česneku nakrájet na plátky, oloupanou vydlabanou dýni a povařenou oloupanou řepu na kostky
- na plech na olej nasypat 2/3 cibule a česneku, pokmínovat
- urovnat zeleninu včetně kousků nerozmrazeného listového špenátu
- posypat zbytkem cibule, česneku, majoránkou, kmínem a solí, polít olejem
- nezakryté péct 15 minut při 220 °C, pak podlít vodou a péct ještě 15 minut
.
- hodinu až hodinu a půl vařit neoloupanou řepu
- oloupané brambory a oškrabané mrkve nakrájet, v osolené vodě 10 minut povařit
- cibuli a stroužky česneku nakrájet na plátky, oloupanou vydlabanou dýni a povařenou oloupanou řepu na kostky
- na plech na olej nasypat 2/3 cibule a česneku, pokmínovat
- urovnat zeleninu včetně kousků nerozmrazeného listového špenátu
- posypat zbytkem cibule, česneku, majoránkou, kmínem a solí, polít olejem
- nezakryté péct 15 minut při 220 °C, pak podlít vodou a péct ještě 15 minut
.
Uvaření zeleniny
- Řepy omyjeme. Neoloupané je dáme do hrnce s vodou osolenou půl lžičkou soli.
Hodinu až hodinu a půl je na mírném plameni povaříme skoro doměkka.
Uvařené řepy scedíme a v cedníku je lehce zchladíme studenou vodou.
Oloupeme je a nakrájíme na kostky.
- Brambory a mrkev zbavíme slupky, opláchneme je. Brambory nakrájíme na kostky, mrkev na větší kolečka.
Dáme je do hrnce, zalijeme horkou vodou.
Vmícháme čajovou lžičku soli a půl kávové lžičky kmínu.
Okolo 10 minut povaříme do poloměkka.
Scedíme.
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.
Sloupnutou cibuli a oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Dýni oloupeme, polévkovou lžící odstraníme měkký střed se semeny.
Dýni oloupeme, polévkovou lžící odstraníme měkký střed se semeny.
Dužinu nakrájíme na kostky.
Upečení
- Na plech nalijeme 2 polévkové lžíce oleje. Nasypeme na něj dvě třetiny cibule a česneku a půl čajové lžičky kmínu.
- Urovnáme připravenou zeleninu. Přidáme nerozmrazené kousky listového špenátu.
Posypeme zbytkem cibule a česneku.
- Okořeníme v dlani rozemnutou majoránkou, čajovou lžičkou kmínu a 2 čajovými lžičkami soli. Rovnoměrně polijeme 2 polévkovými lžícemi oleje.
- Dáme nezakryté péct. Po 10 až 15 minutách podlijeme horkou vodou, tak 150 až 200 mililitry.
A ještě 15 minut pečeme.
Zeleninu podáváme jako přílohu k pečeným nebo grilovaným masům.
Anebo jen tak, samotnou.
Přejít na seznam receptů
Anebo jen tak, samotnou.
Hmm tak tohle musím vyzkoušet, miluji pečenou zeleninu a tvůj recept vypadá skvostně
OdpovědětVymazatVyzkoušej, je výborná i samotná.
VymazatA když se masožravcům doplní kouskem masa a třeba vypečeným sosem, tak se oblizují až za ušima :)
Vynikající, vařím to často a vždy s velkým úspěchem. Navíc mi skoro všechny ingredience rostou na zahradě, takže je to pro nás jídlo "co dům dal". Jen na to loupání a krájení bych potřebovala brigádníky. Dlouho mi to trvá. Katka
OdpovědětVymazatKatko, děkuji za milý komentář. Skočit si před vařením pro suroviny na zahrádku je jako výhra v loterii:).
VymazatMám radost, že recept inspiroval.
Dobrou chuť přeji!
Hana