pátek 5. prosince 2014

Pečené brambory s dýní, řepou, mrkví a špenátem

Pečené brambory s dýní, červenou řepou, mrkví a špenátem


  • 500 g oloupané dýně
  • 150 g mraženého listového špenátu
  • 30 g másla
  • 6 větších brambor
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 větší cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 2 střední mrkve
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • slunečnicový nebo olivový olej
  • sůl, kmín


Jak na to  

- hodinu až hodinu a půl vařit neoloupanou řepu
- oloupané brambory a oškrabané mrkve nakrájet, v osolené vodě 10 minut povařit
- cibuli a stroužky česneku nakrájet na plátky, oloupanou vydlabanou dýni a povařenou oloupanou řepu na kostky
- na plech na olej nasypat 2/3 cibule a česneku, pokmínovat
- urovnat zeleninu včetně kousků nerozmrazeného listového špenátu
- posypat zbytkem cibule, česneku, majoránkou, kmínem a solí, polít olejem
- nezakryté péct 15 minut při 220 °C, pak podlít vodou a péct ještě 15 minut
.

Uvaření zeleniny

  • Řepy omyjeme.
  • Neoloupané je dáme do hrnce s vodou osolenou půl lžičkou soli.
    Hodinu až hodinu a půl je na mírném plameni povaříme skoro doměkka.
    Uvařené řepy scedíme a v cedníku je lehce zchladíme studenou vodou.
    Oloupeme je a nakrájíme na kostky.

  • Brambory a mrkev zbavíme slupky, opláchneme je.
  • Brambory nakrájíme na kostky, mrkev na větší kolečka.
    Dáme je do hrnce, zalijeme horkou vodou.
    Vmícháme čajovou lžičku soli a půl kávové lžičky kmínu.
    Okolo 10 minut povaříme do poloměkka.
    Scedíme.


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Sloupnutou cibuli a oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Dýni oloupeme, polévkovou lžící odstraníme měkký střed se semeny.
Dužinu nakrájíme na kostky.


Upečení

  • Na plech nalijeme 2 polévkové lžíce oleje.
  • Nasypeme na něj dvě třetiny cibule a česneku a půl čajové lžičky kmínu.

  • Urovnáme připravenou zeleninu.
  • Přidáme nerozmrazené kousky listového špenátu.
    Posypeme zbytkem cibule a česneku.

  • Okořeníme v dlani rozemnutou majoránkou, čajovou lžičkou kmínu a 2 čajovými lžičkami soli.
  • Rovnoměrně polijeme 2 polévkovými lžícemi oleje.

  • Dáme nezakryté péct.
  • Po 10 až 15 minutách podlijeme horkou vodou, tak 150 až 200 mililitry.
    A ještě 15 minut pečeme.

Zeleninu podáváme jako přílohu k pečeným nebo grilovaným masům.
Anebo jen tak, samotnou.







Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Hmm tak tohle musím vyzkoušet, miluji pečenou zeleninu a tvůj recept vypadá skvostně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, je výborná i samotná.
      A když se masožravcům doplní kouskem masa a třeba vypečeným sosem, tak se oblizují až za ušima :)

      Vymazat
  2. Vynikající, vařím to často a vždy s velkým úspěchem. Navíc mi skoro všechny ingredience rostou na zahradě, takže je to pro nás jídlo "co dům dal". Jen na to loupání a krájení bych potřebovala brigádníky. Dlouho mi to trvá. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji za milý komentář. Skočit si před vařením pro suroviny na zahrádku je jako výhra v loterii:).
      Mám radost, že recept inspiroval.
      Dobrou chuť přeji!
      Hana

      Vymazat