- 400 g mražené mexické zeleniny (mrkev, fazole, kukuřice, hrášek, paprika, cibule)
- 200 ml dobrého kečupu
- 100 g sójových kostek, např. Bonavita, Country Life, Allnature...
- 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla
- 3 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 střední cibule
- 2 stvoly řapíkatého celeru
- 1 polévková lžíce koření Tandoori Masala
- 1 kostka zeleninového nebo drůbežího nebo hovězího bujonu
- sůl, pepř
Jak na to
- kostky sóji zalít vodou, po minimálně hodině scedit, vyždímat
- zalít vodou, přidat rozdrobenou bujonovou kostku, 5 minut povařit
- na oleji/sádle orestovat cibuli a řapíkatý celer, přidat sóju i s vodou, ve které se vařila
- vmíchat Tandoori Masala, utřený česnek, sójovou omáčku a kečup, povařit
- přidat nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat utřený česnek, dochutit solí a pepřem
.
- kostky sóji zalít vodou, po minimálně hodině scedit, vyždímat
- zalít vodou, přidat rozdrobenou bujonovou kostku, 5 minut povařit
- na oleji/sádle orestovat cibuli a řapíkatý celer, přidat sóju i s vodou, ve které se vařila
- vmíchat Tandoori Masala, utřený česnek, sójovou omáčku a kečup, povařit
- přidat nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat utřený česnek, dochutit solí a pepřem
.
Bezmasý rychlý oběd nebo večeře.
Příprava sójových kostek
- Sójové kostky zcela zalijeme vodou. Necháme je alespoň jednu hodinu máčet.
Pokud je budeme připravovat k večeři, ráno je namočíme a dáme do lednice.
- Měkké kostky sóji scedíme a co nejvíce z nich vymačkáme vodu. Rukou nebo je v cedníku mačkáme obrácenou polévkovou lžící.
Kostky dáme zpět do hrnce.
- Do hrnce nalijeme vodu. Tolik, aby byla hladina zhruba jeden centimetr nad sójou.
Přivedeme k varu, zmírníme teplotu.
Přidáme rozdrobenou kostku bujonu, nezakryté 5 minut povaříme.
Vypneme, necedíme.
Uvaření
Sloupnutou cibuli a sloupnutý řapíkatý celer nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
- V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo. Přisypeme cibuli a řapíkatý celer.
Na mírném plameni okolo 8 minut restujeme.
- Přidáme uvařenou sóju i s vodou, ve které se vařila. Vmícháme koření Tandoori Masala a dva utřené stroužky česneku.
Po pár vteřinách přilijeme tři polévkové lžíce sójové omáčky a kečup.
Přivedeme k varu, teplotu stáhneme.
Okolo 3 minut povaříme.
- Přidáme nerozmrazenou zeleninu. Okolo 5 minut na mírném plameni povaříme.
Na závěr vmícháme jeden stroužek utřeného česneku, podle chuti osolíme a opepříme.
Sóju se zeleninou podáváme s bramborem, bramborovou kaší, s rýží nebo s pečivem.
Přejít na seznam receptů
pouzitiemrazenej zeleniny pokazi kazde jedlo, kaslite na mrazene a varte z toho co je prave cerstve.
OdpovědětVymazatTaktiez nemam rad ne-autenticku kuchynu. Nabuduce pouzijem masalu na pizzu? Co tak do vepro knedlo zelo??
Děkuji za názor :)
VymazatVypadá to moc jedle,taky jsem si koupila sojové kostky,takže vyzkouším.
OdpovědětVymazatDoufám, že tahle rychlovka přijde vhod. Uvítám, když pak napíšete! Díky!
Vymazat