pátek 12. prosince 2014

Sójové kostky s mraženou zeleninou

Sójové kostky s mraženou mexickou zeleninou

 
  • 400 g mražené mexické zeleniny (mrkev, fazole, kukuřice, hrášek, paprika, cibule)
  • 200 ml dobrého kečupu
  • 100 g sójových kostek, např. Bonavita, Country Life, Allnature...
  • 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 střední cibule
  • 2 stvoly řapíkatého celeru
  • 1 polévková lžíce koření Tandoori Masala
  • 1 kostka zeleninového nebo drůbežího nebo hovězího bujonu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- kostky sóji zalít vodou, po minimálně hodině scedit, vyždímat
- zalít vodou, přidat rozdrobenou bujonovou kostku, 5 minut povařit
- na oleji/sádle orestovat cibuli a řapíkatý celer, přidat sóju i s vodou, ve které se vařila
- vmíchat Tandoori Masala, utřený česnek, sójovou omáčku a kečup, povařit
- přidat nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat utřený česnek, dochutit solí a pepřem
.

Bezmasý rychlý oběd nebo večeře.


Příprava sójových kostek

  • Sójové kostky zcela zalijeme vodou.
  • Necháme je alespoň jednu hodinu máčet.
    Pokud je budeme připravovat k večeři, ráno je namočíme a dáme do lednice.

  • Měkké kostky sóji scedíme a co nejvíce z nich vymačkáme vodu.
  • Rukou nebo je v cedníku mačkáme obrácenou polévkovou lžící.
    Kostky dáme zpět do hrnce.

  • Do hrnce nalijeme vodu.
  • Tolik, aby byla hladina zhruba jeden centimetr nad sójou.
    Přivedeme k varu, zmírníme teplotu.
    Přidáme rozdrobenou kostku bujonu, nezakryté 5 minut povaříme.
    Vypneme, necedíme.


Uvaření

Sloupnutou cibuli a sloupnutý řapíkatý celer nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

  • V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo.
  • Přisypeme cibuli a řapíkatý celer.
    Na mírném plameni okolo 8 minut restujeme.

  • Přidáme uvařenou sóju i s vodou, ve které se vařila.
  • Vmícháme koření Tandoori Masala a dva utřené stroužky česneku.
    Po pár vteřinách přilijeme tři polévkové lžíce sójové omáčky a kečup.
    Přivedeme k varu, teplotu stáhneme.
    Okolo 3 minut povaříme.

  • Přidáme nerozmrazenou zeleninu.
  • Okolo 5 minut na mírném plameni povaříme.
    Na závěr vmícháme jeden stroužek utřeného česneku, podle chuti osolíme a opepříme.

Sóju se zeleninou podáváme s bramborem, bramborovou kaší, s rýží nebo s pečivem.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. pouzitiemrazenej zeleniny pokazi kazde jedlo, kaslite na mrazene a varte z toho co je prave cerstve.
    Taktiez nemam rad ne-autenticku kuchynu. Nabuduce pouzijem masalu na pizzu? Co tak do vepro knedlo zelo??

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to moc jedle,taky jsem si koupila sojové kostky,takže vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že tahle rychlovka přijde vhod. Uvítám, když pak napíšete! Díky!

      Vymazat