sobota 20. července 2013

Lehký piškotový dort s letním ovocem

Ovocný dort z piškotového těsta s letním ovocem a želé


Rozpis na kulatou nižší formu o průměru 25 centimetrů. 


Piškotový korpus

  • 80 g cukru krupice (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 80 g  polohrubé mouky (4 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 2 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 zarovnaná čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • citron
  • kousek másla a 1/2 polévkové lžíce hrubé nebo polohrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Krém

  • 100 ml mléka
  • 100 g minimálně 30% smetany
  • 50 g 15% zakysané smetany 
  • 40 g másla
  • 30 g cukru moučky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 10 g hladké mouky
  • 10 g bramborového škrobu (např. Solamyl)
  • 1 čajová lžička rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


Ovoce a dortové želé

  • ovoce
  • cukr
  • 1 sáček dortového želé nebo želatiny


Jak na to
 

- ušlehat sníh ze 2 bílků
- 2 žloutky ušlehat s cukrem, horkou vodou, smíchat s moukou a práškem do pečiva, spojit se sněhem
- těsto rozetřít do vymazané a vysypané formy, péct cca 15 minut při 180 °C
- z mléka, škrobu a mouky uvařit kaši, máslo utřít s cukrem, po vychladnutí spojit
- ušlehat šlehačku, prošlehat se zakysanou smetanou, spojit s krémem
- natřít na vychladlý korpus, poklást ovocem
- podle návodu uvařit želé, nalít na ovoce
.

Rychlý, lehký, výtečný.


Příprava

Ovoce omyjeme a necháme ho v cedníku okapat.
Máslo na krém vyndáme z lednice, necháme ho stát v pokojové teplotě, aby povolilo.
Smetanu na šlehání naopak necháme do poslední chvíle v lednici. 
Čím je smetana studenější, tím lépe se vyšlehá.
Mouku smícháme s práškem do pečiva.

Mísu, ve které budeme šlehat sníh lehce potřeme rozpůleným citronem. 
Malým kouskem studeného másla vymažeme formu a vysypeme ji moukou.
Klidně vezmeme kousek másla do ruky a potřeme dno i boky formy.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.  


Piškotové těsto

  • Pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
  • Bílky dáváme do mísy potřené citronem.
    Pokud máme vajíčka příliš malá, jedno přidáme, aby byl piškotový korpus dostatečně vysoký.

  • Na nejnižší otáčky začneme šlehat bílky.
  • Po chvilce zbělají, konzistence se začne podobat krupicové kaši, s pokračujícím šleháním bude sníh tužší a tužší.
    Jakmile se budou po vytažení metliček tvořit pevné špičky, je hotovo.
    Za 5 až 6 minut by měl být sníh akorát.

  • Bez umytí metliček začneme ihned zpracovávat žloutky.
  • Nasypeme k nim cukr.
    Při nejnižších otáčkách je šleháme okolo 2 minut.
    Žloutky zesvětlí, napění se, zvětší objem.
    Přidáme k nim 2 polévkové lžíce horké vody a ještě 5 až 10 vteřin šleháme.

  • K prošlehaným žloutkům přidáváme po částech mouku.
  • Nakonec pomocí vařečky zlehka vmícháme sníh, teď už šlehač nezapojíme.


Upečení korpusu

Těsto rozprostřeme do připravené formy.
Po obvodu ho velice mírně nahrneme ke krajům.

Ihned dáme péct do rozehřáté trouby.
Kontrolujeme, za 12 až 15 minut bude korpus hotový.
Hotový korpus se bude lehce odtahovat od boků formy. Propečenost můžeme zkontrolovat špejlí. 
Zapíchneme ji doprostřed korpusu, po vytažení musí být čistá.

Formu s korpusem vyndáme z trouby.
Necháme ho zcela vychladnout.


Krém

  • Do menšího hrnku nalijeme mléko, vmícháme do něj mouku a bramborový škrob.
  • Na mírném plameni zahříváme, mícháme.
    Během pár minut budeme mít uvařenou hustou kaši.

  • Ještě do teplé vmícháme rum a vanilkový extrakt.
  • Kaši za občasného promíchání necháme vychladnout.

  • Ručním mixérem nebo vařečkou třeme 3 až 5 minut máslo s cukrem.
  • Cukr se rozpustí, máslo napění.
    Do utřeného másla vmícháme po částech vychladlou kaši.
    Můžeme použít ruční šlehač na nejnižší otáčky.
    Je důležité, aby máslo i kaše měly stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

  • V jiné míse ušleháme studenou smetanu do tuhé šlehačky.
  • Lehce ji prošleháme se zakysanou smetanou.
    Šlehačku vmícháme do másla smíchaného s kaší.


Dokončení

Krém natřeme na korpus.
Urovnáme ovoce, na chvilku odložíme do lednice.

Podle návodu připravíme želé.
Před zahřátím ho ochutnáme a případně osladíme.
Želé po částečném zchladnutí na zhruba 40 °C nalijeme na ovoce.
Nesmí být horké, aby se nerozpustil krém, ale pokud ho necháme zchladnout příliš, rychle ztuhne a nepůjde rozlít do hladka.

Piškotový dort necháme před servírováním několik desítek minut v chladu. 







TIP!  Kompotované ovoce dobře scedíme, zmrazené necháme povolit.   

TIP!  Postup, kdy nejdříve ušleháme sníh a pak zpracujeme žloutky s cukrem použijeme pouze při přípravě piškotového těsta z maximálně 2 vajec! 
Při použití více vajec nejdříve utřeme žloutky a teprve pak vyšleháme z bílků sníh. 
Bílky se zpevňují a mění v pevný sníh díky vzduchovým bublinám, které se do nich vhánějí šleháním. Čím déle pak takto našlehaný sníh stojí a čeká na zpracování, tím více vzduchu uniká a sníh řídne a padá. 
Více žloutků a více mouky vyžaduje více času na zpracování, pokud bychom v tomto případě ušlehali jako první sníh, mohl by zřídnout zatímco budeme zpracovávat žloutky.  

TIP!  Místo uvedeného krému můžeme jednoduše smíchat Mascarpone s cukrem a zakysanou smetanou. Nebo tvaroh s cukrem a smetanou nebo tvaroh s Mascarpone...
Další tipy na krémy najdete tady

TIP!  U želé musíme vychytat správný moment použití. Na dort ho nemůžeme dát horké, rozpustil by se krém. Na druhou stranu ale musíme dát pozor, aby neztuhlo ještě před zalitím ovoce.

TIP!  Korpus můžeme připravit i z celých vajec.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. dneska jsem zkoušela a je výborný!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. prosím kolik té vody :D ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do utřených žloutků přidat 2 polévkové lžíce horké vody. Je to napsané níže v textu, ještě doplním do seznamu. Díky :-)

      Vymazat
  3. Trochu málo těsta, takže korpus nebyl tak vysoký, jako na fotce..Jinak bezva recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu blogu a komentář. Je fakt, že hodně záleží na velikosti vajec. Dopíšu do receptu.
      Jsem ráda, že se povedlo :)

      Vymazat