úterý 18. února 2014

Profiterolky se slanou náplní

Profiterolky se slanou náplní neboli jednohubky z odpalovaného těsta plněné naslano



Profiterolky
  • 60 g másla
  • 125 ml vody
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 75 g hladké mouky
  • 2 vejce

Náplň
  • 100 g Gorgonzoly
  • 100 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 40 g nakládaných paprik
  • 25 g zelené čerstvé papriky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- přivést k varu osolenou vodu s máslem, odstavit, vmíchat mouku
- vrátit na sporák, na mírném plameni cca 5 minut odpalovat
- do zchladlého těsta po částech zpracovat vejce
- na pečicí papír nastříkat kulaté tvary, pokropit vodou
- vložit do trouby, péct 15 minut na 200 °C a dalších 5 minut na 150 °C
- teplé rozříznout, po vychladnutí naplnit
.

Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, přidáme máslo.
Zahříváme.
Po rozpuštění másla odstavíme ze sporáku a najednou vsypeme všechnu mouku.
Dobře zamícháme, vrátíme na sporák, teplotu snížíme na minimum. Neustále promícháváme, aby se mouka dobře a rovnoměrně propařila.
Za 4 - 5 minut bude hotovo.
Vše se spojí do kompaktní koule, která se přestane lepit na stěny, na dně hrnce se utvoří tenký bílý povlak. To je známka toho, že je těsto dobře odpálené.




Těsto přendáme do mísy, občas zamícháme, aby zchladlo.
Stačí na tělovou teplotu.
V hrnku lehce rozmícháme 2 větší vejce.
Postupně, tak na třikrát, vmícháme vařečkou do těsta. Další část přidáme až tehdy, kdy máme tu předchozí důkladně spojenou.
Vznikne hladké lesklé těsto. Hustší, ale stále tekuté.
Konzistence by měla být taková, aby při nabrání těsta na vařečku z okrajů líně pomalu stékalo - utvoří "knír".
Pokud jsou vajíčka malá, možná budeme muset ještě půl nebo celé přidat.



Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Na plech vyložený pečicím papírem nebo pečicí folií pokládáme menší kulaté tvary.
Buď pomocí lžičky nebo těsto naplníme do zdobicího sáčku.
Aby se vzniklé špičky těsta nepřipalovaly, prstem namočeným ve vodě lehce zmáčkneme.
Před vložením do trouby nabereme do dlaní malé množství vody a jemně vše pocákáme. Pára pomůže k rychlému vyběhnutí pečených tvarů.
Stačí jen pár kapek na orosení.
Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a ještě 5 minut dopékáme, aby byly profiterolky dobře vysušené.
V žádném případě troubu prvních 15 minut neotvíráme! Těsto by ochlazením "spadlo", neupeklo by se dokřehka, bylo by tvrdé!
Dozlatova upečené jednohubky vyndáme z trouby a ještě teplé je v půlce nařízneme. Za prvé z nich uteče pára a nezvlhnou a za druhé, studené by se při krájení drobily.



Správně upečené odpalované těsto je uvnitř vypouklé, skoro duté a suché.
Pokud je ještě trochu mazlavé, vrátíme na 5 - 10 minut zpět do teplé vypnuté trouby k dosušení.

Smícháme všechny ingredience na náplň.


Těsně před podáváním, aby profiterolky nezvlhly, naplníme.

Samozřejmě můžeme plnit čímkoli jiným.
Třeba použijeme náplň ze sýrové rolády nebo Hradeckou pomazánku nebo pomazánku z Moravanky.
Nebo utřeme tuňák s máslem. Hodí se i losos nebo různá bylinková másla, pomazánky...


TIP!  Profiterolky můžeme připravit i ve sladké variantě. Naplníme sladkým krémem, šlehačkou, marmeládou, povidly...
Můžeme polít čokoládou.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat