čtvrtek 26. února 2015

Vlašský salát

Vlašský neboli italský salát, prostě vlašák
Podle Viléma Vrabce


  • 500 g brambor (4 střední)
  • 500 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
  • 200 g jablka
  • 160 g cibule
  • 350 - 400 g kyselých okurek
  • 400 - 450 ml majonézy
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • sůl, kmín, pepř

Jak na to  

- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.

Brambory použijeme typu A eventuálně B. Céčku se vyhneme, na saláty nejsou vhodné, po uvaření se rozpadají.

Brambory omyjeme, dáme ve slupce do hrnce, nasypeme vrchovatou čajovou lžičku soli a kávovou lžičku kmínu. Zalijeme horkou vodou, zakryjeme poklicí a uvaříme doměkka. Za 15 - 20 minut by měly být hotové.
Zcedíme, rozložíme na talíř, necháme vychladnout.
Je fajn uvařit brambory den předem.

Okurky vyndáme z láku, necháme na cedníku okapat.
Studené brambory oloupeme, nakrájíme na malé hranolky. Stejně tak šunku, okurky a oloupané jablko. Cibuli pokrájíme na jemné proužky.


V míse rovnoměrně osolíme 1 vrchovatou čajovou lžičkou soli, posypeme 1 čajovou lžičkou pepře a polijeme 3 polévkovými lžícemi octa a 2 polévkovými lžícemi worcestrové omáčky.
Jemně promícháme, dáme pozor na rozmačkání.
Nakonec zlehka vmícháme majonézu, necháme v chladu rozležet.

TIP!  Receptů na vlašák určitě existuje stejné množství jako na salát bramborový. Originální prý pochází z prvorepublikového lahůdkářství Aloise Linky. Připravoval se bez brambor a cibule, patří do něj malý kousek kyselého sledě, šunka, hrášek, mrkev, jablko, okurky, sůl, pepř, ocet a worcestrová omáčka. A samozřejmě majonéza.

Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Sbihaji se mi sliny!! i kdyz podle nazvu je to italsky salat,tady zadna takova dobrota neexistuje..Prodava se neco jako bramborovy salat (brambory,hrasek,mrkev) se spoustou (prilis) majonezy a pod nazvem "rusky salat" aneb <insalata russa< Neni to vubec dobre -aspon podle nas,odchovanych ceskymi lahudkovymi salaty.. Vilem Brabec je porad jednicka!!:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý komentář!
      S názvem to bude něco podobného jako francouzské brambory, španělský ptáček nabo ruské vejce. A je fakt, že pod názvem italský salát si vlašák představí málokdo. A bůhví jak se k tomu pojmenování došlo. Třeba, a teď fabuluju, je to podle nějakého italského kuchaře, který přišel z Polska do Čech :))

      Vymazat
  2. Dobry den, ja jsem na vlassky salat mel chut ale bramboru v salatech, mimo bramboroveho salatu, nemusim, a tak jsem se nechal inspirovat a udelal jsem si vlassky salat podle originalni receptury Aloise Linka. Mam pocit, ze jste uvedla odkaz, a doporucuji zkusit. Mimoradna dobrutka a diky jablku je salat takovy lehky, puvodne jsem myslel, ze vezmu do prace ale nakonec jsem vse sezral sam. Kdo nema rad v salatech rybku, vubec se memusi bat, do druheho dne se rybka ztratí a zůstane jen neco neidentifikovatelného na pozadí :) Ale doporucuji vse vazit a zadnou lidovou tvorivost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Miro,
      díky za milý komentář. Mám radost, že recept posloužil jako inspirace!
      Bylo by zajímavé připravit 3 varianty vlašáku. Jeden podle Vrabce, jeden podle Linka a jeden podle Sandtnerové. A otestovat na dobrovolnících. Vůbec se neodvážím tipovat vítěze :)


      Vymazat