středa 15. ledna 2014

Salát s krevetami a avokádem

Salát s krevetami a avokádem



Krevety
  • 400 g krevet v mírně slaném nálevu, váha po zcezení
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 30 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

 Dresink
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 polévková lžíce balsamikového octa
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce drcených loupaných rajčat
  • sůl, pepř

Servírování
  • avokádo
  • šťáva z půlky citronu
  • zelený salát (ledový, římský, hlávkový ...)
  • zelená petrželka


Jak na to  

- na olivovém oleji povařit sekaná rajčata, vmíchat javorový sirup a balsamikový ocet, minutu vařit
- osolit a opepřit, dresink nechat vychladnout
- na olivovém oleji a másle nechat rozvonět česnek a chilli papričku, prohřát krevety
- servírovat na salátu s kousky avokáda, přelité dresinkem, posypat zelenou petrželkou
.

Takto připravené krevety jsou vhodné k podávání jako předkrm nebo lehká večeře.

Nejdříve připravíme dresink.
Na malé pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme sekaná rajčata. Půl minuty na mírném plameni povaříme, z rajčat se částečně vyvaří voda, zhoustnou.
Vmícháme javorový sirup/med a balsamikový ocet.
Podle chuti osolíme, opepříme. Po minutě odstavíme, necháme vychladnout.

Krevety propláchneme studenou vodou a důkladně zcedíme.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo. Přidáme utřené stroužky česneku a pár koleček chilli papričky.
Množství zvolíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout.
Na mírném plameni necháme kolem 20 vteřin rozvonět.
Vsypeme krevety, promícháme.
Ihned po prohřátí vypneme, dále nevaříme!

A můžeme připravit servírování.
Dobře omyjeme a vysušíme salát.
Avokádo rozřízneme, do pecky zasekneme nůž a krouživým pohybem ji vytáhneme, jde to snadno. Pomocí polévkové lžíce uvolníme dužinu. Rozkrájíme a ihned zakápneme šťávou z citronu.
Zabráníme tím jejímu zhnědnutí.
Na jednotlivé talíře urovnáme natrhaný salát, přidáme kousky avokáda a krevety. Lžičkou nandáme dresink, ozdobíme lístky zelené petržele.
Podáváme s bagetou.



TIP!   Výborným pomocníkem pro přípravu různých salátů je odstředivka. Salát dobře propláchne a následně vysuší. Například tady ji má Tescoma.


Samozřejmě je stokrát lepší použít krevety čerstvé. Pokud máme spolehlivý zdroj, není co řešit.

!  Čerstvé krevety musíme před samotnou tepelnou úpravou připravit - vyloupnout z krunýře a odstranit střívko.

!  Čerstvé krevety mají barvu šedou, teprve po tepelné úpravě zrůžoví.  

Čerstvé krevety se rychle kazí, nezpracované rozhodně neuskladňujeme, spotřebujeme v den nákupu!

!  Tepelně upravujeme jen krátce. Povařit nebo orestovat postačí kolem jedné minuty.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat