středa 15. ledna 2014

Salát s krevetami a avokádem

Salát s krevetami a avokádem


Základ

  • 400 g krevet v mírně slaném nálevu, váha po scezení
  • 30 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 polévková lžíce olivového oleje


 Dresink

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce drcených loupaných rajčat
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 polévková lžíce balsamikového octa
  • sůl, pepř


K servírování

  • avokádo
  • šťáva z půlky citronu
  • zelený salát, např. ledový, římský, hlávkový...
  • zelená petrželka


Jak na to  

- na olivovém oleji povařit sekaná rajčata, vmíchat javorový sirup a balsamikový ocet, minutu vařit
- osolit a opepřit, dresink nechat vychladnout
- na olivovém oleji a másle nechat rozvonět česnek a chilli papričku, prohřát krevety
- servírovat na salátu s kousky avokáda, přelité dresinkem, posypat zelenou petrželkou
.

Takto připravené krevety jsou vhodné k podávání jako předkrm nebo lehká večeře.


Dresink

Na malé pánvi rozehřejeme olivový olej.
Přidáme sekaná rajčata.
Půl minuty je na mírném plameni povaříme.
Z rajčat se částečně vyvaří voda, zhoustnou.

Vmícháme javorový sirup nebo med a balsamikový ocet.
Podle chuti osolíme, opepříme.
Po minutě odstavíme, necháme vychladnout.


Příprava a zpracování

Krevety propláchneme studenou vodou, důkladně je scedíme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Chilli papričky pokrájíme na kolečka.
Množství papriček zvolíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme utřené stroužky česneku a pár koleček chilli papričky.
Na mírném plameni je necháme okolo 20 vteřin rozvonět.

Vsypeme krevety, promícháme.
Ihned po prohřátí vypneme, dále nevaříme!


Servírování

Opláchneme a osušíme salát.
Avokádo rozřízneme.
Do pecky zasekneme ostrý nůž a krouživým pohybem ji uvolníme.
Pomocí polévkové lžíce vydlabeme avokádovou dužinu.
Rozkrájíme ji a ihned zakápneme šťávou z citronu, aby nehnědla.

Na jednotlivé talíře urovnáme natrhaný salát, přidáme kousky avokáda a krevety.
Pokapeme dresinkem, ozdobíme lístky zelené petržele.
Krevetový salát podáváme s bagetou.


TIP!  Výborným pomocníkem je salátová odstředivka. Salát dobře propláchne a následně i vysuší.


izr
Krevety

  • Samozřejmě je stokrát lepší použít krevety čerstvé. Pokud máme spolehlivý zdroj, není co řešit.
  • Čerstvé krevety musíme před samotnou tepelnou úpravou připravit. Vyloupneme je z krunýře a odstraníme z nich tenké střívko.
  • Čerstvé krevety mají barvu šedivou, teprve po tepelné úpravě zrůžoví.  
  • Krevety se rychle kazí, nezpracované rozhodně neuskladňujeme, spotřebujeme je v den nákupu!
  • Krevety tepelně upravujeme jen krátce, povařit je nebo orestovat postačí kolem jedné minuty.
.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat