středa 21. listopadu 2012

Sýrová roláda

Sýrová roláda



Základ

  • 250 - 300 g plátků tvrdého sýra (Ementál, Madeland, Eidam...)
  • nakládaná kapie nebo kukuřice, olivy... (nemusí být)

Náplň

  • 250 g šunky
  • 100 g taveného sýra
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 70 g cibule (1 střední)
  • 40 g plnotučné nebo dijonské hořčice (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • zelené bylinky (petrželka, pažitka, bazalka... ) - nemusí být
  • sůl, pepř 


Jak na to

- vejce uvařit natvrdo, vychladit, oddělit bílky a žloutky
- utřít máslo, žloutky, sýr a hořčici, vmíchat nadrobno pokrájené bílky, šunku, cibuli, ev. bylinky, sůl a pepř
- plátky sýra rozložit na plech, v rozpálené troubě nechat povolit
- náplň rozetřít na zchladlý sýr, k jednomu kraji lze naskládat papriku, kukuřici, olivy, kapary...
- zamotat do rolády, zabalit do alobalu nebo folie

- nechat v chladu ztuhnout
,

Nejprve uvaříme natvrdo vejce.
Vložíme je do studené osolené vody, přivedeme k varu. Teplotu stáhneme, 9 minut povaříme.
Zchladíme ve studené vodě, oloupeme.

Rozkrojíme, oddělíme žloutky.
V míse utřeme vidličkou změklé máslo s taveným sýrem, žloutky a hořčicí.


Šunku, bílky a cibuli nakrájíme na velice drobné kostičky.
Přidáme do mísy, dobře promícháme.
Pokud také použijeme bylinky, najemno je nasekáme.

Podle chuti osolíme a opepříme.
Měla by stačit 1 zarovnaná čajová lžička soli a zhruba půl pepře. 

Na základě komentáře ze dne 27. 2. 2017 zdůrazňuji, že je lepší solit nadvakrát nebo natřikrát! 
A je fajn ochutnat všechny ingredience před použitím, tavený i tvrdý sýr a šunka mohou být slanější.



Zapneme troubu, nastavíme na nejvyšší stupeň.

Na plech položíme pečicí papír nebo pečicí folii, v jedné vrstvě rozložíme plátky sýra tak, aby se kraje o necelý centimetr překrývaly.
Na 1 - 2 minuty vložíme do trouby.
Hlídáme, jakmile sýr povolí a okraje se spojí, ihned vytáhneme z trouby, stáhneme i s fólií z plechu, necháme vychladnout.



Na studený sýrový plát natřeme náplň.
Ke kraji můžeme naskládat proužky kapie nebo do jedné řady nasypat kukuřici, olivy...
Zabalíme do rolády.
Pokud jsme přidali některou z výše uvedených surovin, začneme balit od kraje, na který jsme přísady naskládali.

Hotovou roládu zabalíme do potravinářské folie nebo alobalu, necháme v chladu ztuhnout.
Podáváme jako součást obložených mís nebo jen tak s pečivem.
 





TIP!  Náplň můžeme různě obměňovat, do základu přidáme například pesto, sušená rajčata, špenát, uzeného lososa, česnek, parmazán...
Místo másla můžeme použít žervé.


Přejít na seznam receptů


21 komentářů:

  1. Když zvážím, kolik je kolem mě sýrančat (tak nazývám své přátele, před které když člověk postaví obloženou mísu se sýry, tak se doslova a do písmene po ní zapráší), tak bych roládu musela pravděpodobně bránit vlastním tělem, abych vůbec ochutnala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to chce nedělat jednu, ale rovnou třeba tři! :)

      Vymazat
    2. Nebo si ji udělat jenom pro svoji rodinu,když jsou přátelé doma...

      Vymazat
    3. Jasně :-), příležitost se najde vždycky!

      Vymazat
  2. Krásna roláda , chystala som hľadať nejaký recept na syrovú roládu na Veľkú noc . Už hľadať nemusím :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste mě velice potěšila! Děkuji :-)
      Ať chutná!

      Vymazat
  3. Já plnku nacpu do bagety a nechám stuhnout..ale sýrová vyzerá výborně :-) určitě skusim..děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      V bagetě je také výborná. Doufám, že tato sýrová nezklame.

      Vymazat
  4. dá sa aj tak, že celý syr dám do mikrotenoveho sácku a dám zohriať, teda skoro uvarit vo vode, potom ho rozvalkám a naplním, je to tak isto dobré :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, takhle jsem dělávala sýrovou roládu poprvé někdy před 30 lety. To byl pečicí papír ještě v plenkách :-)Jestli tedy tenkrát vůbec byl?
      A někdy před 20 lety se objevil papír (nebo tu byl dávno a mě míjel) a příprava rolády se velmi zrychlila a zjednodušila. A s pečicí fólií je to ještě pohodlnější.


      Vymazat
  5. Ako to vytlačiť, aby z toho nebolo 6 papierov a bez komentárov ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokusím se zapracovat verzi pro tisk, resp. požádám o ni počítačově zdatnější jedince (ahoj Oto!) :)
      Ale je mně jasný, že tahle informace je Vám teď na nic.
      V současnosti je jediná možnost jednoduchého tisku zkopírovat recept do textového editoru (např. do wordu), vymazat obrázky, komentáře a pak vytisknout.

      Vymazat
    2. Ďakujem pekne, skúsim. Ale stálo by to zato, lebo aj iní a iné recepty sa žiadajú vytlačiť či uložiť.

      Vymazat
    3. Tak se povedlo a přidána verze pro tisk. Ivi, moc děkuju!! :-)

      Vymazat
  6. Vzdy ked pride navsteva tak sa robia oblozene mise,jednohubky a chlebicky to je taka klasika a uz je to dost nudne preto som hladala nieco nove a musim povedat, ze tento recept je velmi lahky a urcite bude chutit super uz zajtra ho idem skusit :) uz sa neviem dockat kedy to ochutnam syr milujeme cela rodina tak musim urobit aspon dve alebo tri aby sa mi nieco aj uslo :) dakujem za super recept som rada ze som ho nasla. nasla som ich par no nepaci sa mi ze sa do nich davaju zelatiny kedze ju moc nemusim tento recept je uzasny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, děkuji za milá slova!
      Takto připravená roláda je raz dva hotová, na posezení s přáteli jako dělaná. Náplně se dají různě obmněňovat, připravit 2 - 3 s různými příchutěmi.
      Hezky se s návštěvou bavte a ať chutná :)

      Vymazat
    2. Právě jsem jí dodělala a těším se na zítra. Kdysi dávno jsem ji dělávala a chtěla jsem najít obdobný recept, který jsem ztratila. A tato roláda je prakticky stejná, díky za inspiraci. :-)

      Vymazat
    3. Já děkuji za milý komentář, doufám, že bude dnes chutnat :-)
      Hodně štěstí a zdraví v novém roce přeji!

      Vymazat
  7. Výborný návod i s obrázky, díky moc! Pro jistotu bych všem doporučila opatrnost při solení náplně. Doporučená zarovnaná čajová lžička soli byla v případě mé rolády skoro moc. Samozřejmě záleží na velikosti lžičky, slanosti ostatních ingrediencí, ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář a popsanou zkušenost se solením. Určitě ještě více v receptu zdůrazním, aby se sůl přidávala opatrně!

      Vymazat