pátek 15. února 2013

Čočka zapečená s anglickou slaninou

Čočka zapečená s anglickou slaninou


  • 500 g čočky
  • 400 g anglické slaniny
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 3 polévkové lžíce sádla nebo slunečnicový olej a máslo
  • hrst zelené petrželky 


Jak na to
 

- namočenou čočku uvařit s čtvrtkou cibule a bobkovým listem
- na sádle osmažit 3/4 anglické slaniny nakrájené na hranolky
- orestovat zbytek cibule dozlatova
- v pekáči smíchat čočku, prolisovaný česnek, anglickou slaninu, cibuli, sůl, pepř, kmín a petrželku
- povrch poklást plátky ze zbytku anglické slaniny
- péct 25 - 30 minut při 180 °C

.

Výborná rychlá večeře, která nezabere moc času. Hodí se třeba i na Nový rok místo čočky nakyselo.


Čočku přebereme a propláchneme.
Stává se to málokdy, ale mezi čočkou by mohl být malý kamínek. 

V hrnci zalijeme studenou vodou. Hladina by měla být 4 - 5 centimetrů nad čočkou.
Minimálně na 2 hodiny odložíme, ale klidně necháme v chladnu bobtnat přes noc.

Čočku necedíme, uvaříme ji ve vodě, ve které se máčela. Podle potřeby dolijeme tolik vody, aby dosahovala 1 - 2 centimetry nad čočku.

Do hrnce přidáme bobkový list a čtvrtku cibule vcelku.
Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Teplotu zmírníme, 20 minut povaříme, čočka by měla být měkká.

Zbytek cibule nakrájíme na kostičky.
300 gramů anglické slaniny rozkrájíme na menší kostky/hranolky a 100 gramů na plátky.
Utřeme nebo prolisujeme stroužky česneku.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje, krátce osmažíme kostky slaniny.
Hotové vybíráme děrovanou naběračkou, odložíme do misky nebo na talíř.

Na pánev přidáme 1 polévkovou lžíci sádla, nasypeme cibuli.
Teplotu zmírníme, po dobu 8 - 10 minut restujeme dozlatova.
Pokud cibuli místo na sádle smažíme na oleji, přidáme na pánev 1 polévkovou lžíci másla.

Z uvařené čočky vyndáme bobkový list a cibuli, zcedíme.

Přendáme do pekáčku.

Vmícháme opečenou anglickou slaninu, orestovanou cibuli i s tukem z pánve, utřený česnek, kmín a hrst nasekané petrželky.
Osolíme, opepříme, dobře promícháme.

Na povrch naskládáme plátky anglické slaniny.
Vložíme do trouby, nezakryté pečeme 25 - 30 minut.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat