čtvrtek 23. ledna 2025

Piškotová roláda z celých vajec

Piškotová roláda z celých vajec


Rozpis na velký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů, vhodnější je použít ten s nižšími boky.
Na rozdíl od piškotu z oddělených vajec, je tato příprava rychlejší a jednodušší.


Piškotové těsto z celých vajec

  • 5 vajec "M"
  • 5 vrchovatých polévkových lžic cukru krupice (cca 115 g)
  • 5 vrchovatých polévkových lžic hladké mouky (85 - 90 g)
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 necelá polévková lžíce hladké mouky na poprášení pečicího papíru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu - nemusí být
  • rozpůlený citron na potření šlehací mísy - nemusí být
  • citronová nebo limetková kůra - nemusí být


    Naplnění a dozdobení

    • krém, marmeláda, Nutella, ganache, cukr moučka, ovoce, ořechy...


    Jak na to

    - mísu na šlehání vytřít rozpůleným citronem, vyklepnout do ní celá vejce
    - přidat cukr, šlehat dohusta
    - snížit otáčky na minimum, přidat olej a sůl a ev. kůru a extrakt
    - ručně vmíchat prosátou mouku
    - těsto rovnoměrně rozetřít na pečicí papír 
    - v troubě rozehřáté na 220 °C péct 7 - 8 minut 
    - stáhnout z plechu, horký plát položit horní stranou na lehce pomoučněný pečicí papír
    - nechat vychladnout, rozetřít krém, stočit do rolády, zabalit do alobalu, nechat pár desítek minut v lednici
    - dozdobit
    .

    Tuhle roládu velice často dělávala moje babička Anežka. Pokaždé ji naplnila jednoduchým krémem, na který stačilo v míse ručně utřít osminku másla, cukr moučku, kakao a pár kapek rumu. 
    Lahoda, která vždy zmizela rychlostí blesku.


    Příprava

    Piškotovým těstům nedělají dobře přestávky, proto si vše připravíme k ruce předem.

    • Ustřihneme pečicí papír, položíme ho na plech, bez pomazání tukem nebo posypání moukou.
    • Další kus ustřihneme o zhruba 5 centimetrů delší i širší, připravíme ho k použití po upečení, ten naopak lehounce poprášíme hladkou moukou.
    • Stačí necelou jednou polévkovou lžící.
    • Šlehací mísu vytřeme rozpůleným citronem, tím eliminujeme případné zbytky mastnoty na stěnách. 
    • Při šleháni celých vajec to není potřeba, ale je fajn si na to zvyknout, pak nikdy nezapomeneme při šlehání samotných bílků, kdy je to velice žádoucí. A provonění po citronech je pro piškot bonusem navíc.
    • Do mísy prosejeme mouku, pokud pečeme těsto na roládu s příchutí, například kakaem, kávou nebo ořechy, nahradíme jednu lžíci mouky zvolenou ingrediencí.
    • Pokud budeme přidávat citronovou nebo limetkovou kůru, jemně ji nastrouháme.
    • Nezapomeneme na důkladné umytí před samotným strouháním. Strouháme pouze vrchní žlutou nebo zelenou část kůry, ta bílá je hořká!


    Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.


    Těsto

    • Do šlehací mísy vyklepneme celá vejce, zasypeme je cukrem.
    • Okolo 15 minut šleháme do husté pěny.
      Pěna musí být tak hustá, že když část nabereme na lžíci a necháme stéct zpět, udělá viditelnou vyvýšenou stuhu, která bude na povrchu chvíli držet.
      Nebo když prstem uděláme čáru, bude chvíli trvat, než zmizí.

      Otáčky snížíme na minimum, přilijeme olej a přidáme půl čajové lžičky soli a případně nastrouhanou kůru a vanilkový extrakt.
      Po 5 vteřinách vypneme, dál už budeme pracovat ručně.

    • Po částech přisypáváme mouku.
    • Stěrkou od spodu mísy krouživými pohyby jemně ale důkladně mouku s ušlehanými vejci spojíme.
      Žádné zběsilé míchání, jen něžně převalujeme. Potřebujeme v těstě udržet vzduchové bubliny, aby byl upečený piškot nadýchaný.
      Těsto ihned jemně, rychle a rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír na plechu.
      Ihned vložíme do rozehřáté trouby, ideálně do horní třetiny trouby.

    Upečení

    • Přibližně za 7 až 8 minut bude piškot upečený, bude mít zlatavou barvu.
    • Vyndáme z trouby.
      Upečený piškotový plát i s pečicím papírem stáhneme z plechu.
      Pokud je potřeba, nejprve nožem uvolníme piškot od boku plechu.
    • Horký plát ihned po stažení z plechu položíme vrchní stranou na připravený, lehce pomoučněný pečicí papír.
      Takže teď máme na spodní i vrchní straně upečeného piškotového plátu pečicí papír.
    • Odložíme vychladnout.

    Naplnění a smotání

    • Ze studeného piškotového plátu sloupneme pečicí papír, na kterém se pekl, vyhodíme ho.
    • Plát si obrátíme, takže teď ho máme položený tak, jak jsme ho vytáhli z trouby.
      Na pečicím papíru, na kterém se nepeklo, leží tou stranou, která byla dole i v troubě při pečení.

    • Rozetřeme krém, na jedné straně necháme kraj plátu centimetr až dva nepotřený.
    • Pomocí pečicího papíru, na kterém potřený piškotový plát leží, zarolujeme od strany, kde je krém natřený až ke kraji.
      Pokud budeme zdobit krémem i na povrchu, dáme si část stranou.

    • Na závěr roládu utáhneme
    • Položíme ji zhruba na půlku pečicího papíru. Volný konec papíru blíže k nám přes roládu přehneme. Pomocí třeba dřevěného prkýnka přimáčkneme papír k pracovní desce těsně za roládou. Volný konec pečicího papíru táhneme od sebe, zatímco papír přeložený přes roládu tlačíme prkýnkem k sobě a utahujeme.

    • Roládu zabalíme do alobalu a odložíme ji na pár desítek minut do lednice.
    • Po ztuhnutí ji můžeme potřít zbytkem krému, nebo můžeme připravit ganache a roládu s ní potřít. Můžeme ji ještě nazdobit, třeba posypat strouhanou čokoládou, kokosem, mletými nebo nasekanými jádry vlašských či lískových oříšků, doplnit ovocem čerstvým, kandovaným nebo lyofilizovaným, šlehačkou, čokoládovými bonbony...
      Nebo roládu jen posypeme cukrem moučkou.


    TIP!  Před natřením krému můžeme piškotový plát lehounce pokropit rumem. Použijeme maximálně 3 čajové lžičky.

    TIP!  Pokud chceme mít ve středu rolády kousky ovoce nebo třeba čokoládu, pokládáme je nebo natíráme na krém ke kraji, od kterého začneme roládu motat.

    TIP!  Místo krému můžeme roládu naplnit jen marmeládou.
    Oproti krémové náplni nemusíme v tomto případě čekat na úplné vychladnutí piškotového plátu.

    TIP!  Při roztírání krému můžeme nechat na straně, od které se začne roláda motat, tak jeden centimetr nepotřený. Po nanesení krému, tento jeden centimetr odřízneme, položíme ho těsně ke kraji na krém a zamotáme.

    TIP!  Pokud chceme na dozdobení použít čokoládovou polevu, necháme roládu pomazanou krémem nejdříve ztuhnout v lednici.

    TIP!  Na naplnění můžeme použít různé krémy, kromě zmiňovaného másla s cukrem, kakaem a rumem, třeba sněhový máslový nebo některý z popsaných u příspěvku Jak naplnit a sestavit dort.

    TIP!  Roláda na fotkách je před stočením potřená tenkou vrstvou jahodové marmelády, na ní je krém ze smetany a Mascarpone (krému může být menší množství, tady jsem spotřebovala celý zbytek z přípravy dortu, pro který jsem už neměla jiné využití).
    Na dozdobení jsem připravila ganache ze 150 gramů hořké čokolády a 140 gramů 31 % smetany a použila malé množství  krému z másla a Salka, který mně zbyl ze zdobení dortu.

    TIP!  Na smotání rolády měla babička tento postup:
    Horký piškotový plát ihned po stažení z plechu smotáme i s papírem, na kterém se pekl.
    Čistou utěrku namočíme do studené vody, pořádně ji vyždímáme a stočený piškotový plát v pečicím papíru do ní zabalíme.
    Odložíme vychladnout.
    Dáme pryč utěrku, opatrně rozmotáme, natřeme krémem a už bez pečicího papíru srolujeme.
    Roládu pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu zatuhnout.


    Žádné komentáře:

    Okomentovat