středa 21. května 2014

Brokolice zapečená s masem, sýrem a sušenými rajčaty

Zapečená brokolice s masem, sušenými rajčaty, sýrem a fenyklem


  • 800 - 900g hlávka brokolice
  • 600 g vepřové kýty 
  • 200 g sýru čedar
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 100 g špeku nebo slaniny, například valašský špek, oravská nebo gazdovská slanina, pancetta...
  • 40 g sušených rajčat v oleji (4 - 5 ks)
  • 20 g másla
  • 6 vajec
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 zarovnané čajové lžičky fenyklu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na másle a oleji postupně restovat cibuli, česnek a špek
- přidat maso, osolit, opepřit, nechat zatáhnout a lehce opéct, vmíchat fenykl, vypnout
- 2 minuty povařit růžičky brokolice, ihned zchladit v ledové vodě
- v pekáči smíchat brokolici s masem a sušenými rajčaty
- lehce rozšlehaná vejce smíchat se zakysanou smetanou, fenyklem a nastrouhaným sýrem, osolit, opepřit
- vše dobře promíchat, péct nezakryté 35 - 40 minut při 180 °C
.


Příprava

Sloupnutou cibuli a nakládaná sušená rajčata nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Sýr nastrouháme.
Opláchnutou a osušenou kýtu a špek rozkrájíme na kostky velké maximálně 1,5 centimetru.

Brokolici propláchneme, odřízneme tuhý košťál.
Rozdělíme ji na menší růžičky.


Orestování cibule, špeku a masa

Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej.
Nasypeme cibuli, vmícháme půl lžičky soli.
Na mírném plameni ji okolo 6 minut promícháváme.

Přidáme česnek a po dalších 2 minutách špek.
Přibližně 5 minut společně restujeme.

Zvýšíme teplotu, přisypeme rozkrájenou kýtu.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a jednu kávovou pepře.
Zprudka krátce opečeme, promícháváme.
Maso se zatáhne, zůstane šťavnaté.

Teplotu opět zmírníme.
Po zhruba 6 minutách se vyvaří voda, kterou pustilo maso, kostky kýty se začnou připékat.
Vmícháme jednu zarovnanou čajovou lžičku fenyklu, vypneme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 


Blanšírování brokolice

  • Do většího hrnce nalijeme horkou vodu, osolíme ji vrchovatou lžičkou soli.
  • Přivedeme k varu.
    Vedle sporáku si připravíme hrnec s vodou ledovou.
    Pokud máme k dispozici led, určitě pár kostek pro dosažení co nejnižší teploty přidáme.

  • Brokolicové růžičky nasypeme do vroucí vody.
  • Dvě minuty je bez zakrytí povaříme a ihned je děrovanou naběračkou přendáváme do připravené vody ledové.
    Zchlazením přerušíme proces varu, brokolice si zachová barvu a zůstane křupavá.
    Po minutě brokolici ze studené vody vyndáme, necháme ji v sítu okapat.


Zapečení

  • Přímo v zapékací míse nebo pekáči smícháme scezenou brokolici, celý obsah pánve s opečeným masem a pokrájená rajčata.

  • V misce lehce rozšleháme vejce, osolíme je půl lžičkou soli.
  • Vmícháme k nim zakysanou smetanu, špetku pepře, jednu zarovnanou čajovou lžičku fenyklu a nastrouhaný sýr.
    Směs přilijeme do pekáče k brokolici a masu, vše dobře promícháme.

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Nezakryté pečeme 35 až 40 minut.
    Na poslední 2 až 3 minuty můžeme dát pod gril.

Takto upravená zapečená brokolice je výborná jak teplá, tak podávaná za studena.









TIP!  Pro lepší barvu můžeme k vajíčkům vmíchat jednu čajovou lžičku kurkumy.

TIP!  Místo vepřové kýty můžeme použít i jiné druhy vepřového masa. Plecko, krkovici, libový bůček.
Při použití bůčku vynecháme špek.
Vepřové maso můžeme nahradit masem kuřecím nebo krůtím, popřípadě dobrou uzeninou.

TIP!  Zapečená brokolice bude výborná i v bezmasé úpravě.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: