středa 21. května 2014

Brokolice zapečená s masem, sýrem a sušenými rajčaty

Zapečená brokolice s masem, sušenými rajčaty, sýrem a fenyklem


  • hlávka brokolice (cca 900 g)
  • 100 g valašského špeku (nebo oravské slaniny)
  • 600 g vepřové kýty 
  • 200 g sýru čedar
  • 1 větší cibule (cca 120 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 40 g sušených rajčat v oleji (4 - 5 ks)
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 6 větších vajec
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 2 zarovnané čajové lžičky fenyklu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na másle a oleji postupně restovat cibuli, česnek a špek
- přidat maso, osolit, opepřit, nechat zatáhnout a lehce opéct, vmíchat fenykl, vypnout
- 2 minuty povařit brokolici, ihned zchladit v ledové vodě
- v pekáči smíchat brokolici s masem a sušenými rajčaty
- lehce rozšlehaná vejce smíchat se zakysanou smetanou, fenyklem a nastrouhaným sýrem, osolit, opepřit
- vše dobře promíchat, péct nezakryté 35 - 40 minut při 180 °C
.



Očistěnou cibuli a rajčata nakrájíme nadrobno, česnek na plátky.
Opláchnutou osušenou kýtu a špek na kostky velké maximálně 1,5 x 1,5 centimetru.
Brokolici propláchneme, odřízneme tuhý košťál, pokrájíme.
Sýr nastrouháme.


Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej, nasypeme cibuli, osolíme půl lžičkou soli.
Na mírném plameni okolo 6 minut promícháváme, přidáme česnek a po dalších 2 minutách špek.
Přibližně 5 minut společně restujeme.
Zvýšíme teplotu, přisypeme rozkrájenou kýtu, čajovou lžičku soli a kávovou pepře.
Krátce opečeme, promícháváme.
Maso se zatáhne, zůstane šťavnaté.
Po 6 - 8  minutách se vyvaří voda, kterou pustilo maso, kostky kýty se začnou připékat.
Vmícháme 1 zarovnanou čajovou lžičku fenyklu, vypneme.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do většího hrnce nalijeme horkou vodu, osolíme lžičkou soli, přivedeme k varu. Vedle sporáku si připravíme hrnec s vodou ledovou.
Pokud máme k dispozici led, určitě pár kostek pro dosažení co nejnižší teploty přidáme.
Budeme blanšírovat.
Brokolicové růžičky nasypeme do vroucí vody, 2 minuty nezakryté povaříme a ihned děrovanou naběračkou přendáváme do připravené vody ledové.
Brokolice si zachová barvu a zůstane křupavá.
Přímo v zapékací míse/pekáči smícháme zcezenou brokolici, celý obsah pánve s opečeným masem a pokrájená rajčata.



V jiné misce lehce rozšleháme vejce, osolíme půl lžičkou soli.
Vmícháme zakysanou smetanu, špetku pepře, 1 zarovnanou čajovou lžičku fenyklu a nastrouhaný sýr.
Přilijeme k brokolici s masem, vše dobře promícháme.
Vložíme do rozehřáté trouby, nezakryté pečeme 35 - 40 minut.
Na posledních 3 - 5 minut můžeme dát pod gril.
Podáváme teplé i studené. 






TIP!  Pro lepší barvu můžeme k vajíčkům vmíchat 1 čajovou lžičku kurkumy.

TIP!!  Místo vepřové kýty můžeme použít i jiné druhy vepřového masa - plecko, krkovici, libový bůček. U bůčku ale vynecháme špek.

TIP!!!  Vepřové maso můžeme nahradit masem kuřecím nebo krůtím, popřípadě dobrou uzeninou.

TIP!!!!  Zapečená brokolice bude dobře chutnat i v bezmasé úpravě.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: